15/4/2014
Γράφει η Τάνια Σκραπαλιώρη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Σε μια από τις πιο όμορφες και πλέον δραστήριες πειραϊκές σκηνές των τελευταίων ετών, λίγο πιο πάνω από το λιμάνι, στο PassPort, ξεδίπλωσε το ταλέντο της την περασμένη Πέμπτη η indie νεραϊδούλα από την Πάτρα, που ακούει στο όνομα SmaRagDa.

smaragda_live_2014_04_003

Συχνά λέμε και ξαναλέμε, γράφουμε και ξαναγράφουμε, αναφερόμενοι σε πλείστους όσους τραγουδοποιούς και καλλιτέχνες, ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική περίπτωση», «ήρθε για να μείνει», και λοιπά και λοιπά και λοιπά. Το κορίτσι αυτό είναι όντως μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι μόλις 18 χρονών και αν πέρυσι γύρω στα Χριστούγεννα –πριν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο album της στη Mahayana Records– τσέκαρες κάποιο βιντεάκι της στο YouTube, θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά, ότι πρόκειται για κάποιο νέο ταλεντάκι από την Αμερική ή τον Καναδά. Η μικρή αυτή όμως είναι από την Πάτρα, απλά αγαπάει τους Arctic Monkeys και τους Foals και τους παντρεύει με την κλασσική μουσική της παιδεία.

smaragda_live_2014_04_001

Η εμφάνισή της στο PassPort είναι από τις πρώτες – αν όχι η πρώτη- προσωπική της μουσική βραδιά. Σίγουρα είναι μεγάλη υπόθεση να ανοίγεις σε ηλικία 17 ετών τo live του Tom Baxter στο GazArte, αλλά είναι μάλλον δυσκολότερο, ένα μόλις χρόνο μετά, να υπερασπίζεσαι μόνος τη μουσική σου, σε μια σημαντική αθηναϊκή σκηνή.

Και ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Το κορίτσι έχει στόφα τραγουδοποιού, κρατάει από την παρεξηγημένη πλην στιβαρή γενιά των singers/songwriters, γράφει απαλή μουσική και όμορφους στίχους και τους τραγουδάει όπως πρέπει. Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο “Queen of the Surreal”, τον οποίο μας σύστησε η ίδια με ιδανικό τρόπο και με τη βοήθεια του Στάθη Δράκου των Minor Project, ο οποίος ανέλαβε ευγενικά και προστατευτικά το guest act της βραδιάς.

smaragda_live_2014_04_011

Τραγούδια που αξίζει ν’ ακουστούν, όπως το “Speaking of Love” και το “Take Your Time” και διασκευές που αξίζει να υπάρχουν, όπως αυτή στο «Girl with One Eye» των Florence and The Machine, αυτοσχέδιος, τρυφερός ήχος, κάτι από Αγγλία, κάτι από Αμερική, κάτι από λιβάδι και κάτι από subway και η αίσθηση ότι κάπου εκεί γύρω πλανιόταν το πνεύμα της Cat Power.  Αυτή ήταν η βραδιά της SmaRagDa στο Passport. Κάποιοι μπορεί να είδαν το χώρο μισοάδειο, εμείς τον είδαμε μισογεμάτο. Και αξίζει σίγουρα μια από τις επόμενες φορές να είναι απλά γεμάτος. Το αξίζει…

Well Done Girl!

smaragda_live_2014_04_008

————————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here