9/5/2014
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr

Τον όμορφο χώρο του θεάτρου «Μικρό Παλλάς» στο κέντρο της Αθήνας επέλεξε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη για την επίσημη παρουσίαση του νέου της δίσκου, ο οποίος ακούει στο αισιόδοξο όνομα «Θέα Παραδείσου».

Φίλοι, συνεργάτες και πολλοί θαυμαστές της σπουδαίας μας ερμηνεύτριας συγκεντρώθηκαν εκεί από νωρίς, προκειμένου να μάθουν από τα χείλη των συντελεστών όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα τα οποία κρύβονται πίσω από τη δημιουργία ενός CD που, μετά από πολλά χρόνια, ενώνει ξανά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη με τον συνθέτη Νίκο Αντύπα, ο οποίος υπογράφει τη μουσική και στα ένδεκα τραγούδια του δίσκου.

alkistisprotopsalti_2014_05_019

Ο γενικός διευθυντής της Heaven Music, Γιώργος Κυβέλος, μας υποδέχθηκε εκ μέρους της εταιρείας, μιλώντας για μια συνεργασία αναπόφευκτη και πολυαναμενόμενη, η οποία εκπλήρωσε τις προσδοκίες όλων όσοι δούλεψαν γι’ αυτή. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στη δουλειά των πέντε εξαιρετικών στιχουργών, Μιχάλη Γκανά, Λίνας Δημοπούλου, Νίκου Μωραΐτη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Ελένης Φωτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «οι στίχοι δεν είναι μόνο λόγια. Είναι το συναίσθημα που παίρνουμε μαζί μας κάθε φορά που ακούμε ένα τραγούδι».

alkistisprotopsalti_2014_05_001

Ο κύριος Κυβέλος μας εξήγησε επίσης ότι γι’ αυτήν την παρουσίαση, οι συντελεστές ήθελαν να δοκιμάσουν έναν διαφορετικό τρόπο «συνέντευξης τύπου». Έτσι, ετοίμασαν ένα βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η εμπειρία τους από την προετοιμασία και την ηχογράφηση της «Θέας Παραδείσου», καθώς και ένα video clip που αντικατοπτρίζει το τελικό αποτέλεσμα από το τραγούδι «Αυτό το Φως». Έτσι, λοιπόν, το «Μικρό Παλλάς» μετατράπηκε για λίγο σε κινηματογραφική αίθουσα, η οποία πλημμύρισε με εικόνες, λόγια, μουσικές και συναισθήματα…

alkistisprotopsalti_2014_05_023

Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος μίλησε πρώτος: «Η επανένωση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με το Νίκο Αντύπα είναι από μόνη της μια συνθήκη για την οποία ανυπομονούμε όλοι, είτε είμαστε δημιουργοί, είτε είμαστε ακροατές. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όποτε συναντιούνται αυτοί οι δύο άνθρωποι, μαγικά πράγματα συμβαίνουν. Η Άλκηστις είναι εικόνες από μόνη της. Ακούγοντας απλώς τον ήχο της φωνής της, ένα σωρό πράγματα γεννιούνται στο κεφάλι όλων μας. Νομίζω λοιπόν ότι ήταν σαν να προετοιμαζόμουν πάρα πολύ καιρό γι’ αυτήν τη συνεργασία και έβγαλα απλώς πράγματα που συσσώρευα όλα αυτά τα χρόνια ακούγοντας τη φωνή της».

Η Λίνα Δημοπούλου ανέφερε ότι ένιωσε σαν μικρό παιδί που βλέπει για χρόνια ένα παιχνίδι πίσω από μια βιτρίνα, δεν έχει τη δυνατότητα να το πάρει στα χέρια του και τελικά το αποκτά με τρόπο μαγικό. Η συνεργασία της με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη εκπλήρωσε κάτι που ονειρευόταν εδώ και πολύν καιρό. «Όταν γράφεις προσπαθώντας να προσεγγίσεις και να προσελκύσεις μια τόσο μεγάλη αξία όπως είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, έχεις μια αγωνία και καταβάλλεις μία υπερπροσπάθεια να ξεπεράσεις ακόμα και τον εαυτό σου. Έτσι κύλησε η δουλειά μας με τον Νίκο, όμως όταν φθάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα κατάλαβα ότι η Άλκηστις είχε ξεπεράσει και τους δυο μας!»

Ο Νίκος Μωραΐτης δήλωσε ότι ««Η Άλκηστις είναι οικογένειά μου, είναι συγγενής μου, από τον «Άγγελο» και μετά… Έτσι είναι οι άνθρωποι όταν έχουν μοιραστεί ευτυχισμένες, δυνατές στιγμές» και έστειλε πολλούς χαιρετισμούς από την Πάρο, όπου βρισκόταν όταν γύρισε το συγκεκριμένο “selfie video”, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Είναι νύχτα έξω, αλλά εδώ υπάρχει Θέα Παραδείσου…», συμπλήρωσε.

Η Ελένη Φωτάκη τόνισε: «Τη θεωρώ την Άλκηστη Πρωτοψάλτη μεγάλη ακροβάτισσα… Η φωνή της μου φαινόταν μακρινή σαν την Αγιά Σοφιά στην Πόλη, και όταν μου ζητήθηκε να γράψω κι εγώ έναν στίχο τρόμαξα -αλλά έτσι κι αλλιώς εγώ τρομάζω πάντα. Αν έχετε ακούσει που λένε ότι όταν είμαστε παιδιά τα ξέρουμε όλα και όταν μεγαλώσουμε τα ξεχνάμε, η φωνή της μου θυμίζει ένα παιδί που τα ξέρει όλα. Γι’ αυτό και της έγραψα ένα παιδικό τραγούδι». Αυτό είναι το «Χωριστά», το μόνο ντουέτο του δίσκου, το οποίο η Άλκηστις μοιράζεται με τον Γιάννη Χαρούλη. Ο εξαιρετικός ερμηνευτής εξήγησε πως «Η εμπειρία μου από αυτόν τον δίσκο θα είναι μια νοστιμιά, όπως το φαγητό που ‘καμε η Άλκηστις με τον Νίκο και τον Κωστή και φάγαμε εκείνο το μεσημέρι πριν φύγω από το στούντιο στη Σαντορίνη».

Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς χαρακτήρισε την Άλκηστη Πρωτοψάλτη «εκρηκτική προσωπικότητα και ερμηνεύτρια. Μου αρέσει πολύ να συνεργάζομαι μαζί της γιατί καταφέρνει με αυτήν την ένταση και δύναμη που έχει, τους χαμηλόφωνους στίχους μου να τους βγάζει μπροστά πολύ δυνατά από τη μία, χωρίς να τραυματίζει από την άλλη την ευαισθησία που μπορεί να έχουν».

Ο Νίκος Αντύπας ανέφερε ότι «Ο δίσκος έχει φως, μεσογειακό φως! Όπως η σκιά και το φως παίζουν το καλοκαίρι με τα σώματά μας και δημιουργούν αντιθέσεις, όπως οι νότες και οι παύσεις παίζουν με τη μελωδία, έτσι και τα τραγούδια αυτού του δίσκου παίζουν με το φως της ψυχής και δημιουργούν έναν εσωτερικό πίνακα ζωγραφικής. Ο κόσμος θέλει το τραγούδι που θα τον συγκινήσει και αυτό θα αποτελέσει μια θέα παραδείσου».

alkistisprotopsalti_2014_05_006

Τα σχόλια της Άλκηστης Πρωτοψάλτη ολοκλήρωσαν το βίντεο: «Νιώθω πολύ τυχερή που μου χαρίστηκε αυτό το δυνατό μέσο επικοινωνίας που λέγεται μουσική. Με τον Νίκο Αντύπα ξαναβρεθήκαμε μετά από αρκετά χρόνια και αυτό που μου άρεσε ήταν ότι είδα την ίδια λάμψη στα μάτια του, το ίδιο πάθος, την ίδια φλόγα, την ίδια όρεξη για δουλειά. Ό, τι μας συγκίνησε έγινε τραγούδι –από τα πιο απλά πράγματα, μέχρι τα πιο δύσκολα. Ένα ηλιοβασίλεμα, ένα φιλί, ένας χωρισμός, ένας έρωτας, η πίκρα, η θλίψη, η χαρά, όλα τα καιρικά φαινόμενα, που αγκαλιάζουν το σύγχρονο άνθρωπο, όλα έγιναν τραγούδι. Για μένα, η θέα παραδείσου είστε εσείς που όλα αυτά τα χρόνια μου δίνετε ένα κλειδί να ξεκλειδώνω την καρδιά μου και ταυτόχρονα με αυτήν να ξεκλειδώνω και όλες τις υπόλοιπες. Είσαστε εσείς γιατί χωρίς τη δική σας την ψυχή ο δικός μου παράδεισος δεν θα υπήρχε!»

alkistisprotopsalti_2014_05_017

Όπως διευκρίνισε κατ’ αποκλειστικότητα στο MusicCorner.gr, η κυρία Πρωτοψάλτη: «Η Θέα Παραδείσου της ψυχής μου είστε όντως εσείς. Και αυτή η θέα με οδηγεί σε ένα υπέροχο νόημα ζωής. Τώρα, το πού θα βγάλει, είναι όλη η φιλοσοφία της ζωής μου. Αν το ήξερα, δεν θα είχε και νόημα αυτή η ζωή…»

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο Γιώργος Κυβέλος αναφέρθηκε στον φωτογραφικό διαγωνισμό που «έτρεξε» μέσω του ραδιοσταθμού «Δίεση», από τις συμμετοχές του οποίου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επέλεξε τις δέκα φωτογραφίες της δικής της θέας παραδείσου. Αφού τις είδαμε, η κυρία Πρωτοψάλτη ανέβηκε στη σκηνή και με συγκίνηση δήλωσε πως είναι ευτυχής που βλέπει ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί ρομαντικοί που πιστεύουν στη μουσική. Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της, λέγοντας ότι οι στιχουργοί εξέφρασαν όλα όσα είχε ήδη στο μυαλό της: «Απλά και ήσυχα χτύπησαν φλέβα». Ειδική μνεία έκανε στον «καθαρό και ξάστερο», όπως τον χαρακτήρισε, Γιάννη Χαρούλη, ενώ ευχαρίστησε και το κοινό, τονίζοντας: «Μας δίνετε δύναμη για να απογειώσουμε τα όνειρά μας».

alkistisprotopsalti_2014_05_021

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά, με την Άλκηστη να τραγουδά δύο τραγούδια ακριβώς όπως της τα παρουσίασε για πρώτη φορά ο Νίκος Αντύπας: ακουστικά, μόνο με πιάνο και κιθάρα. Ο συνθέτης πήρε, λοιπόν, την κιθάρα του και με τη συνοδεία του Σωτήρη Λεμονίδη στο πιάνο, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μας χάρισε μια συγκινητική ερμηνεία στο «Μια Θέα Παραδείσου», αναδεικνύοντας την υψηλή, κατά τη γνώμη μου, ποίηση του Μιχάλη Γκανά, αλλά και στο ήδη γνωστό από τα ραδιόφωνα «Ήταν Αγάπη». Νομίζω πως αυτό ακριβώς το συναίσθημα χαρακτηρίζει τελικά ό,τι ο καθένας μας επιλέγει να αποκαλεί Θέα Παραδείσου… 

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here