Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Το 1961, ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους κορυφώνεται στο πεδίο της κατάκτησης του διαστήματος, ενώ οι φυλετικές διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο απόγειό τους. Εν μέσω αυτής της απρόβλεπτης και ταραγμένης περιόδου, τρεις μαύρες γυναίκες επιστήμονες, η Katherine (Taraji P. Henson), η Dorothy (Octavia Spencer) και η Mary (Janelle Monáe) εργάζονται στη NASA, συμβάλλοντας αφάνταστα στα σχέδια του διευθυντή του διαστημικού προγράμματος, Al Harrison (Kevin Costner), να θέσει τον πρώτο αμερικανό αστροναύτη σε τροχιά γύρω από τη γη…

hidden_figures_afisa_2017_02

«Αφανείς Ηρωίδες» (“Hidden Figures”) λέγεται το, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, φιλμ που σκηνοθετεί ο Theodore Melfi και οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρό του είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο ελληνικός τίτλος του. Ο δε αγγλικός έχει να κάνει και με τις πραγματικά αξιοθαύμαστες ικανότητές τους στα μαθηματικά, καθώς η λέξη “figure” αναφέρεται τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε αριθμούς. Ο Melfi θίγει με ακαδημαϊκό, αρκετά διδακτικό, μα ωστόσο εύστοχο τρόπο ορισμένα σημαντικά ζητήματα: τον ρατσισμό, το δικαίωμα στη μόρφωση, την ελευθερία και την ισότητα, τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία ενίοτε εμφανίζεται ως παντοδύναμη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ανθρώπινες ικανότητες, και την ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τα όριά του και να ορίσει το πεπρωμένο του, παίζοντας πολλές φορές και τον ρόλο του Θεού.

hidden_figures_2017_02

Το έργο, παρά το γεγονός ότι δεν πρωτοτυπεί, είναι καλογυρισμένο και σε παρακινεί να μάθεις περισσότερα για τις θαυμάσιες γυναίκες στις οποίες αναφέρεται –οι οποίες διεκδίκησαν με πάθος τα όνειρά τους και ουδέποτε σταμάτησαν να πιστεύουν σε αυτά. Η ιστορία είναι σωστά δομημένη, με αρχή, μέση και τέλος, προσφέρει ψυχαγωγία και γνήσιες στιγμές συγκίνησης. Εύλογες, λοιπόν, οι τρεις του υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Spencer), αν και το μεγαλύτερο ατού του είναι οι πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι τιμήθηκαν από τους συναδέλφους τους στο Σωματείο Ηθοποιών (SAG), ως το καλύτερο κινηματογραφικό σύνολο του 2016.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here