afierwmeno_eksairetika_logo_500x100Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

 

 

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

———————————————————–

Η «σχέση» της Ελλάδας με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, πέρασε από …40 κύματα, όσα και τα χρόνια από την πρώτη φορά που αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή -συν ένα, με το τρέχον έτος. Η «επαφή» τους, τα είχε όλα: «Αγάπη», «μίσος», «πάθος», «παρεξηγήσεις», «αποχωρήσεις», «καταστροφές», «επανασυνδέσεις». Ωστόσο, ό, τι κι αν συνέβαινε μεταξύ τους, πάντοτε έδινε τροφή για ατέλειωτες και ποικίλες συζητήσεις.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να κάνουμε μια σειρά αφιερωμάτων στην παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, σταχυολογώντας τις σημαντικότερες στιγμές αυτών των 40 και πλέον ετών, μέσα από δημοσιεύματα της εποχής κι αναφέροντας ιστορίες που αξίζει να παρουσιαστούν. Κυρίες, κύριοι, καλώς ήλθατε στο μεγαλύτερο μουσικό gala της Ευρώπης!

 

2011-2015:
Οι “μνημονιακές” συμμετοχές

 

2011: Η «φωτιά» του Λούκα…

Η μεγάλη περιπέτεια της Ελλάδας, διανύει ήδη τον πρώτο χρόνο της. Τα προβλήματα πολλά, η ανησυχία ακόμα πιο μεγάλη, οπότε το ενδιαφέρον για τη Eurovision βρίσκεται σχεδόν «στην κατάψυξη». Έτσι, η επιλογή του “Watch my dance” με ερμηνευτή το Λούκα Γιώρκα και τη συμμετοχή του Stereo Mike, περνά «στα ψιλά», καθώς στη ζωή του Έλληνα έχει μπει πλέον το μνημόνιο, το ΔΝΤ και η τρόικα…

eurovision_semifinal_greece_2011_05_01_loukas

Κι όμως, στο Ντίσελντορφ ο νεαρός τραγουδιστής πραγματοποιεί δύο αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις. Την πρώτη στον …πρώτο ημιτελικό της 10ης Μαΐου, όπου μάλιστα κατακτά την πρωτιά και την δεύτερη στον τελικό στις 12 του μηνός. Εκεί, η ελληνική συμμετοχή θα τερματίσει στην έβδομη θέση με 120 βαθμούς, μόλις 14 από την πρώτη πεντάδα…

Το τραγούδι είχε έντονα τη μουσική και οπτική κουλτούρα της πατρίδας μας, ο Λούκας ήταν εξαιρετικός ερμηνευτικά και κινητικά, οπότε η παρουσία του πέρασε στην ιστορία ως μια από τις πιο αξιοπρεπείς. Και μάλιστα, με μόλις ένα δωδεκάρι (από την Κύπρο…).

Την πρώτη θέση κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, συγκεντρώνοντας 221 βαθμούς με το “Running scared”, ερμηνευμένο από τους Ell & Nikki. Όσο για την Κύπρο, απέτυχε ξανά να προκριθεί στον τελικό, εκπροσωπούμενη από το Χρήστο Μυλόρδο και το «Σαν άγγελος σ’ αγάπησα». Μάλιστα, τερμάτισε στην προτελευταία θέση του ημιτελικού που διαγωνίστηκε.

2012: «Αφροδισιακή» …κατρακύλα

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έλαβε χώρα ο 57ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, με τη χώρα μας να εκπροσωπείται από την Ελευθερία Ελευθερίου και το “Aphrodisiac”. Επιλογή που βεβαίως δεν είχε την παραμικρή τύχη για κάτι καλό, αφού από τη μια το τραγούδι ήταν επιεικώς απαράδεκτο κι από την άλλη, η σκηνική κι ενδυματολογική παρουσία …συναγωνίζονταν την ποιότητα του κομματιού!

Έτσι, μπορεί να προκρίθηκε με σχετική άνεση στον τελικό της 24ης Μαΐου (τέταρτη στον ημιτελικό), ωστόσο κατέλαβε τη 17η θέση σε 26 συμμετοχές, με 64 βαθμούς. Ευτυχώς που υπήρξαν τα δύο δωδεκάρια από Κύπρο και Αλβανία, αλλιώς θα κατατασσόταν ακόμη πιο χαμηλά. Όχι ότι η Κύπρος πήγε καλύτερα, αφού τερμάτισε 16η και με μόλις ένα βαθμό παραπάνω (65) από την Ελλάδα. Την εκπροσώπησε η Ήβη Αδάμου με το “La, la love”…

eleftheriou_greece_eurovision_2012_05_10_final_rehearsal

Θριαμβεύτρια της βραδιάς ήταν η Loreen από τη Σουηδία με το “Euphoria”, που συγκέντρωσε 372 βαθμούς.

2013: Αγάθωνας, μπαγλαμαδάκι και …εξάδα!

Έπειτα από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα συμμετείχε στη Eurovision μ’ ένα τραγούδι το οποίο ταίριαζε σε μεγάλο βαθμό στην κουλτούρα και στη μουσική παράδοσή της. Ήταν το “Alcohol is free” με τους Koza Mostra και τη συνεργασία-έκπληξη του γνωστού Θεσσαλονικιού ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη.

eurovision_greece_koza_mostra_agathon_2013_05_02

Γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά για την παρουσία του στο θεσμό, ωστόσο ο ίδιος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα και μάλλον το ευχαριστήθηκε κιόλας. Με το μπαγλαμαδάκι και το κομπολογάκι του, έγινε η ατραξιόν της διοργάνωσης που έλαβε χώρα στο Μάλμε της Σουηδίας και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Το εισιτήριο για τον τελικό κατακτήθηκε μάλλον εύκολα στο δεύτερο ημιτελικό, ενώ εν τέλει κατέκτησε την έκτη θέση με 152 βαθμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται δύο δωδεκάρια από Κύπρο και Σαν Μαρίνο.

Η Δανία κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά, με το “Only teardrops” και τους Emmelie de forest, συγκεντρώνοντας 281 βαθμούς. Η Κύπρος δε μπόρεσε για ακόμη μια φορά να περάσει στον τελικό, με τη Δέσποινα Ολυμπίου και το «Αν με θυμάσαι»…

2014: “Rise up” …από την ανάποδη!

Η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, φιλοξένησε πέρσι το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, o οποίος έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για τα μουσικά δρώμενα, όσο για την παρουσία της (ή του, διαλέγετε και παίρνετε…) Conchita Wurst. Ο/η εκπρόσωπος της Αυστρίας, με τα γυναικεία χαρακτηριστικά και το …μούσι, αποτέλεσε θέμα συζήτησης ευθύς εξαρχής και τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν.

Όπως και να ‘χει, ο θόρυβος που έγινε γύρω από την παρουσία του/της, έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να κατακτήσει την πρώτη θέση με το “Rise like a phoenix”, συγκεντρώνοντας 290 βαθμούς.

Όσο για την Ελλάδα, καλύτερα να μη τα θυμόμαστε. Οι Freaky fortune με το “Rise up” καταποντίστηκαν, τερματίζοντας στην εικοστή θέση (ισοφάριση της χειρότερης που πήραμε ποτέ) με μόλις 35 βαθμούς. Η Κύπρος δε συμμετείχε στη διοργάνωση και φυσικά δεν είχε δικαίωμα ψήφου, κάτι που έπαιξε ρόλο στην παταγώδη αποτυχία.

freaky_fortune_2nd_rehearsal_2014_05_001

2015: Μια …αναπνοή από το τέλος

Και φτάνουμε στη φετινή χρονιά, που βεβαίως θυμόμαστε πολύ καλά, καθώς έχουν περάσει μόλις δέκα μέρες από τη διεξαγωγή του 60ού διαγωνισμού. Στη Βιέννη λοιπόν, η Μαρία-Έλενα Κυριάκου με το “One last breath” κατέλαβε τη 19η θέση με μόλις 23 βαθμούς, που έδωσαν τρεις χώρες: Αλβανία (10), Κύπρος (8) και Αρμενία (5).

kyriakou_eurovision_2015_semifinal_2015_05_009

Γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά, οπότε είναι περιττό να προσθέσουμε κάτι επιπλέον. Πάντως, η ερμηνεύτρια έκανε το καλύτερο που μπορούσε κι απέδειξε ότι έχει μεγάλες φωνητικές δυνατότητες…

Η Κύπρος πήγε ακόμη πιο άσχημα, τερματίζοντας 22η με έντεκα βαθμούς (δέκα από την Ελλάδα κι έναν από τα Σκόπια). Εκπρόσωπός της, ο Γιάννης Καραγιάννης με το “One thing I should have done”…

Νικήτρια της βραδιάς ήταν η Σουηδία, με τον Mans Zelmerlow και το “Heroes”, το οποίο συγκέντρωσε 365 βαθμούς.

——

Κάπου εδώ, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα της στήλης στις ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision, έπειτα από 14 εβδομάδες… Πιστεύουμε ότι δώσαμε σε όλους εσάς μια ανάγλυφη εικόνα της παρουσίας της χώρας μας στη διοργάνωση, με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και …παρασκήνια. Ραντεβού …κάποτε στο μέλλον!

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here