afierwmeno_eksairetika_logo_500x100Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

 

 

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

———————————————————–

Γιώργος Νταλάρας:
“Ταξίδι στα Κύθηρα” με “Το ταγκό των Χριστουγέννων”…

 

Ας ξεκινήσουμε με ένα κουίζ: Ποιος είναι ο μοναδικός Έλληνας τραγουδιστής που έχει ερμηνεύσει μια σειρά επιτυχημένων τραγουδιών σε κινηματογραφικές ταινίες, χωρίς να έχει εμφανιστεί ούτε μία φορά σε κάποια από αυτές; Να το πάρει το …ποτάμι; Ο Γιώργος Νταλάρας!

Ο εκλεκτός καλλιτέχνης δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, είναι ο ερμηνευτής ο οποίος έχει συνδέσει τη φωνή του με ορισμένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν για τις ανάγκες ενός φιλμ.

Χωρίς να προλάβει τη «χρυσή εποχή» του σινεμά, είχε την τύχη κυρίως στη δεκαετία του ’80 να συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς και να ηχογραφήσει κάποιες δημιουργίες τους, οι οποίες έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορία της ελληνικής μουσικής…

Στον «κινηματογραφικό» Γιώργο Νταλάρα είναι λοιπόν «Αφιερωμένο εξαιρετικά» το παρόν κείμενο, στο οποίο θα παρουσιάσουμε όλα τα τραγούδια που ερμήνευσε στο σελιλόιντ, γνωστά και λιγότερο επιτυχημένα…

afierwmeno_eksairetika_ntalaras_2015_01_26

Αρχή με… «Κυνηγημένους εραστές»

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε αρχίσει να γίνεται «μόδα» η παραγωγή «αισθησιακών» ταινιών και στη χώρα μας. Σκηνοθέτης των περισσότερων, ήταν ο Όμηρος Ευστρατιάδης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μουσική και τραγούδια σ’ αυτές, έγραφαν σημαντικοί δημιουργοί, όπως λ.χ. ο Μάνος Λοΐζος…

Οι «Κυνηγημένοι εραστές» ήταν μία εξ εκείνων, με πρωταγωνιστές τον Φαίδωνα Γεωργίτση και τη Δώρα Σιτζάνη. Στο φιλμ που γυρίστηκε το 1972, ακούγονται τρία τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, τα οποία είχαν ήδη γίνει πασίγνωστα: «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» και «Μ’ έκοψαν, με χώρισαν στα δυο». Επίσης, σε κάποιο σημείο ακούγεται για ελάχιστο χρόνο και το «Κάποιον άλλον φίλησες»

Αγγελόπουλος, Καραΐνδρου και «Ταξίδι στα Κύθηρα»

Ο ελληνικός κινηματογράφος υπέστη μεγάλη κρίση και σχεδόν «εξαφανίστηκε» από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 κι έπειτα. Η κυριαρχία της τηλεόρασης είχε αποκτήσει απόλυτο χαρακτήρα και οι παραγωγές στη μεγάλη οθόνη γίνονταν όλο και λιγότερες. Όλα αυτά, μέχρι την έναρξη της «εποχής» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο σπουδαίος κι αξέχαστος σκηνοθέτης, έδωσε νέα ώθηση στην τέχνη του φιλμ και με μια σειρά ταινιών του στη δεκαετία του ’80, έδωσε ξανά «πνοή» στο εγχώριο σινεμά. Παράλληλα δε, έφερε στη χώρα μας σημαντικότατες διακρίσεις από διάφορα Φεστιβάλ του εξωτερικού…

Στα τέλη του 1983, γύρισε το «Ταξίδι στα Κύθηρα» με πρωταγωνιστές τους Μάνο Κατράκη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο, οι οποίοι κάνανε την τελευταία εμφάνισή τους στη μεγάλη οθόνη, καθώς με διαφορά λίγων μηνών έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 1984.

Τη μουσική έγραψε η Ελένη Καραΐνδρου, στην πρώτη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη και το ομότιτλο τραγούδι ανέλαβε να ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη και πλέον συγκαταλέγεται στις «κλασικές» στιγμές του καλλιτέχνη, αφού ακούγεται μέχρι και σήμερα.

Την ίδια χρονιά, ο Νταλάρας θα τραγουδήσει τρεις δημιουργίες του Νίκου Τάτση για την ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου», όπου πρωταγωνιστούσαν ο Πέτρος Ζαρκάδης, ο Κώστας Τσάκωνας και ο Γιάννης Ευδαίμων: «Μια ζωή με τους χαμένους» (είναι και το πιο γνωστό), «Είδαν πολλά τα μάτια μου» και «Αγάπη την αγάπη σου».

«Μελισσοκόμος» και άλλα…

Ο ερμηνευτής θα συνεργαστεί ξανά με την Καραΐνδρου το 1986, με αφορμή την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο μελισσοκόμος». Πρωταγωνιστούσαν ο διάσημος Ιταλός σταρ Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και η Νάντια Μουρούζη. Ο Νταλάρας ακούγεται στο «Τα βουρκωμένα μάτια μου», ένα υπέροχο χασάπικο σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου το οποίο φυσικά περιλήφθηκε και στην έκδοση του soundtrack, που κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο βινυλίου με «χρυσές» πωλήσεις…

Θα περάσουν δέκα χρόνια μέχρι η φωνή του Γιώργου Νταλάρα ν’ ακουστεί ξανά στη μεγάλη οθόνη. Είναι πλέον 1996, όταν βγαίνει στις αίθουσες το φιλμ του Κύπριου Ανδρέα Πάντζη «Η σφαγή του κόκορα», με πρωταγωνιστή το Γιώργο Χωραφά. Η μουσική είναι του συμπατριώτη του Βάσου Αργυρίδη και ο ερμηνευτής τραγουδά «Το ζεϊμπέκικο του Νότου». Το soundtrack (πολύ σπάνιο πλέον, ακόμα και την εποχή που κυκλοφόρησε…) τοποθετήθηκε στα δισκοπωλεία το 1997, ενώ συμμετείχε και η Τάνια Τσανακλίδου…

Και πάμε στο 2010 και στην ταινία «Χωρίς σύνορα» (“Without borders”) του Νίκου Γκαϊτατζή, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρωταγωνιστούσαν οι Γιώργος Χωραφάς και Γιώργος Βογιατζής, ενώ η μουσική και τα τραγούδια ήτανε του Γιώργου Θεοφάνους. Ο Νταλάρας ερμηνεύει τα «Σύνορα» σε στίχους Νίκου Μωραΐτη, ενώ συμμετέχουν επίσης ο Πασχάλης Τερζής, τα «Κόκκινα χαλιά», η Τάνια Κικίδη, ο Βο και ο Νικόλας Μεταξάς.

Η τελευταία μέχρι σήμερα κινηματογραφική «παρουσία» του Γιώργου Νταλάρα, τοποθετείται το 2011 στο «Ταγκό των Χριστουγέννων», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, σε σενάριο Βαγγέλη Νάση και σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη. Πρωταγωνιστές, οι Γιάννης Μπέζος, Βίκυ Παπαδοπούλου και Αντίνοος Αλμπάνης.

Ο ερμηνευτής, τραγουδά το ομότιτλο κομμάτι (γνωστότερο ως «Μια στιγμή για πάντα») σε μουσική Γιάννου Αιόλου και στίχους Ελένης Ζιώγα.

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here