Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Σαρρή

«Ακολούθησα ένα αστέρι», ο τίτλος του νέου δίσκου της Γλυκερίας. Τίτλος φωτεινός, αισιόδοξος, συμβολικός. Συμβολικός ακόμα και για εμένα τον ίδιο. Ακολουθώ την Γλυκερία σε αυτή την λαμπρή καριέρα της στο ελληνικό τραγούδι, για πάνω από 30 χρόνια. Είμαι πάντα εκεί, είτε από κοντά, είτε από μακριά…Την ξεχώρισα για την συγκλονιστική φωνή της, που την κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες της Ελλάδας, το πλούσιο και δυνατό ρεπερτόριο, την σεμνή και πολλές φορές αθόρυβη αλλά ωστόσο καθοριστική παρουσία της στην ελληνική μουσική σκηνή. Δεν θα μπορούσα να λείπω ούτε και από αυτή την σημαντική στιγμή της. Έπρεπε να είμαι στην παρουσίαση του νέου δίσκου της και δεν θα με εμπόδιζε σε αυτό η απόσταση. Θα βρισκόμουν στην Αθήνα, έστω και για λίγες ώρες, για να είμαι παρόν σε αυτή τη γιορτή.

Το ραντεβού δόθηκε το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου στη «Σφίγγα» το νέο μουσικό στέκι της πρωτεύουσας. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο μαγαζί, συνάντησα γνωστά πρόσωπα, αγαπημένους φίλους, μια οικογένεια πια…Η χαρά μεγάλη.

glykeria_live_2016_010

Σε λίγα λεπτά στη σκηνή ανέβηκε ο δημοσιογράφος και έγκριτος μουσικός ερευνητής Γιώργος Τσάμπρας, ο οποίος δεν αρκέστηκε σε έναν απλό πρόλογο, που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά μας μίλησε για την ουσιαστική σχέση που έχει αναπτύξει αυτός και η οικογένεια του με την Γλυκερία. (Του την υπέδειξε για πρώτη φορά η μητέρα του όταν ήταν 14ων ετών ενώ από τη νέα χιλιετία είναι η αγαπημένη τραγουδίστρια του γιού του). Κάνοντας επίσης μια μικρή αναφορά στην δισκογραφία της ερμηνεύτριας, τόνισε ότι δεν ήταν αυτή καθεαυτή που καθόρισε την μεγάλη καριέρα της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η ουσιαστική και σταθερή επικοινωνία της με ένα ευρύτερο κοινό, που την ακολουθεί πιστά έως και σήμερα.

Την σκυτάλη παρέλαβε ο Στέλιος Φωτιάδης, σύζυγος της Γλυκερίας, αλλά και παραγωγός του νέου της δίσκου, συνθέτης δύο εκ των καινούριων τραγουδιών («Ακολούθησα ένα αστέρι» και «Σ’ αγαπάω») και ενορχηστρωτής ενός εξ΄ αυτών, ο οποίος στην πορεία της βραδιάς αποδείχθηκε και εξαιρετικός συντονιστής και  οικοδεσπότης. Έχοντας όλες τις παραπάνω ιδιότητες αλλά κυρίως αυτή του φύλακα άγγελου της Γλυκερίας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μας καλωσόρισε, απευθύνθηκε σε καθένα προσωπικά από τους καλεσμένους που τίμησαν την βραδιά, ευχαρίστησε την δισκογραφική εταιρία Spider Music και ιδιαιτέρως την ιδιοκτήτρια της Ευανθία Μάγνη για την καθοριστική συμβολή της στην έκδοση του δίσκου, ενώ μας έδωσε όλες τις απαραίτητες και χρηστικές λεπτομέρειες του δίσκου, ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν γι αυτόν (ενορχηστρωτές, μουσικούς κλπ).

glykeria_live_2016_017

Αμέσως μετά καλωσόρισε στη σκηνή την μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, την Γλυκερία, η οποία αφού ευχαρίστησε με τη σειρά της όλους τους συντελεστές του δίσκου και όλους όσους τιμούσαν με την παρουσία τους την βραδιά, ξεκίνησε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα εδώ και 40 χρόνια…να τραγουδά. Μας σύστησε σχεδόν ολόκληρο τον νέο δίσκο, ερμηνεύοντας τα 11 από τα 14 τραγούδια του. Ξεκίνησε με την «Πατρίδα», το πρώτο καινούριο τραγούδι που ξεχώρισε από τον δίσκο, σε μουσική του Φράνκι Λούβαρη και της Μελίνας Μακρή (πρώην μέλος του συγκροτήματος «Vegas», που πλέον ακολουθεί σόλο καριέρα με πολύ ενδιαφέροντα πρώτα δείγματα) και στίχους της Ευανθίας Μάγνη, σε μία από τις πολλαπλές της ιδιότητες. Ακολούθησε το τραγούδι που αυτή την περίοδο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στα ραδιόφωνα, «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» σε μουσική του Μάριου Τόκα και σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, σε μια εξαιρετική διασκευή από τον μουσικό της Γλυκερίας, Πόλυ Πελέλη. Στο σημείο αυτό χαρακτηριστική και ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Στέλιου Φωτιάδη, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχία που γνωρίζει η διασκευή, καλωσόρισε την σύζυγο του Μάριου Τόκα, Αμαλία, τονίζοντας πόσο χαρούμενος θα είναι ο σπουδαίος συνθέτης, αν τους βλέπει από εκεί ψηλά.

Ακολούθησαν το ομότιλο τραγούδι του δίσκου του Στέλιου Φωτιάδη, το οποίο η Γλυκερία αφιέρωσε στους φίλους και φανατικούς θαυμαστές της, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στην εκδήλωση αλλά και για την μακροχρόνια σχέση που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, η επιτυχημένη διασκευή του τραγουδιού των Πύξ Λάξ «Θέλω τα μάτια σου να τα ξεχάσω», την οποία χειροκρότησε με ενθουσιασμό ο παριστάμενος Φίλιππος Πλιάτσικας , το «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» του Ορφέα Περίδη και του επίσης παρόντα στην παρουσίαση και επιτυχημένου συγγραφέα και στιχουργού Γιάννη Καλπούζου, τον οποίο η Γλυκερία καλωσόρισε θερμά, ευχόμενη με τη σειρά της «καλή επιτυχία» στο νέο του βιβλίο «Σέρα», ενώ δεν παρέλειψε να μας χαρίσει και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, επίσης σε στίχους του Γιάννη Καλπούζου, το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου».

glykeria_live_2016_016

Ανάμεσα στα υλικό του νέου δίσκου παρεμβλήθηκαν και άλλα αγαπημένα τραγούδια ενώ το δικό τους παρόν έδωσαν και αγαπημένοι καλεσμένοι που συνόδεψαν την ερμηνεύτρια. Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή με το ακορντεόν του ο εξ’ Αλβανίας σπουδαίος μουσικός Dasho Kurti, o ο οποίος έπαιξε και τραγούδησε μαζί με τη Γλυκερία το δικό του «Μήλο» ενώ τη συνόδεψε και σε ένα τραγούδι που όπως μας πληροφόρησε η τραγουδίστρια αγαπά πολύ και θα ήθελε να συμπεριλάβει σε αυτό τον δίσκο, πλην όμως για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε, «Τα κλειδιά» του Θοδωρή Κοτονιά.

Δεύτερος καλεσμένος ο κύριος Βασίλης Σκουλάς, μεγάλη μορφή της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος με υποδειγματική σεμνότητα ερμήνευσε μαζί με τη Γλυκερία, δύο κρητικά τραγούδια, τα  «Όσο βαρούν τα σίδερα» και «Τούτο το μήνα».

glykeria_live_2016_015

Η Dilek Koc που ανέβηκε στη συνέχεια στη συνέχεια στη σκηνή, τραγούδησε με την Γλυκερία το «Sevdalim Aman/Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», ντουέτο που μοιράζονται παρέα και στον δίσκο, ενώ στην συνέχεια έμεινε για λίγο μόνη, χαρίζοντάς μας υπέροχες ερμηνείες στο τραγούδι που την πρωτογνωρίσαμε στην Ελλάδα, το «Baharat» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από το soundtrack της «Πολίτικης κουζίνας» καθώς και σε δύο άλλα κομμάτια στην τούρκικη γλώσσα.

Όταν έφτασε η ώρα για ένα ακόμη από τα ντουέτα του δίσκου την «Βροχή», τον ρόλο του Μανώλη Λιδάκη που δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ανέλαβε ο συνθέτης  του τραγουδιού ο Θοδωρής Παπαδόπουλος της «Οπισθοδρομικής κομπανίας». Ο Θοδωρής Παπαδόπουλος έμεινε για λίγο ακόμη στη σκηνή, ερμηνεύοντας τον «Τρελό» του Άκη Πάνου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, όπως μας θύμισε ο Στέλιος Φωτιάδης.

Τελευταίος καλεσμένος, και το βαρύ πυροβολικό της βραδιάς, “ο μεγαλύτερος λαϊκός συνθέτης”, όπως τον χαρακτήρισε ο Στέλιος Φωτιάδης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη Γλυκερία «όαση» στην ελληνική μουσική σκηνή και αφού της ευχήθηκε τα καλύτερα για τον νέο της δίσκο, τη συνόδεψε με το μπουζούκι του σε τρία δικά του τραγούδια «Τα γράμματα στο πέλαγος», «Διαθήκη» και «Αγάπησέ με».

glykeria_live_2016_022

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν συγκινητικό χαιρετισμό του ραδιοφωνικού παραγωγού και εκδότη Στέλιου Ελληνιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την Γλυκερία και τον Στέλιο Φωτιάδη, την μακροχρόνια συνεργασία τους ενώ εξέφρασε και την επιθυμία και ευχή να συναντηθούν ξανά στο μέλλον.

Τη βραδιά εκτός των προαναφερθέντων, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Λένα Αλκαίου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο Μπάμπης Βελισσάριος, ο γιος της Ελένης Βιτάλη, Νίκος Ξύδης, ο Δημήτρης Κανέλλος, ο Χάρης Μακρής, η Αθηνά Πέιου, οι δημοσιογράφοι και ερευνητές Σιδερής Πρίντεζης, Πέτρος Δραγουμάνος και Κώστας Μπαλαχούτης, οι συνθέτες Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μιχάλης Κουμπιός, Λουκάς Θάνος, Ανδρέας Λάμπρου, ο Μωυσής Ασέρ, οι μουσικοί Χρήστος Ταμπουρατζής και Χρήστος Περτσινίδης, καθώς και εκπρόσωποι του αθλητισμού, όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Αντρέας Παπαντωνίου και ο Κίμωνας Κοκορόγιαννης. Οι μικρές απουσίες που σημειώθηκαν, δεδομένης της πολύ ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας που επικράτησε κατά την διάρκεια της βραδιάς, πέρασαν απαρατήρητες.

Την ορχήστρα της Γλυκερίας αποτελούν οι: Γιώργος Ρόκας – μπουζούκι, Ζήσης Σκλαβουνάκης – βιολί, Πόλυς Πελέλης – μπάσο, Κωνσταντίνος Φωτιάδης – κιθάρες, Δημήτρης Καπηλίδης & Κώστας Σέγγης – πιάνο & πλήκτρα, Πέτρος Πελέλης – τύμπανα,  Αποστόλης Μαλλιάς – πνευστά, Νατάσα Παυλάτου – κρουστά. Στον ήχο ο Νίκος Ρούντος και στα φώτα ο Παναγιώτης Φερδινάλλης.

Ο δρόμος της επιστροφής μου στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από την ευχή ο δίσκος αυτός να είναι καλοτάξιδος και ο καθένας από εμάς να ακολουθήσει ένα αστέρι, που, όπως γράφει η Γλυκερία στο ένθετο του cd, θα μας οδηγήσει στο κέντρο της καρδιάς μας, στο κέντρο της αγάπης…

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here