Γράφει η Ευδοκία Αραβαντινού – Σιμωνέτου

Η Γιάννα Βασιλείου είναι μια νέα μουσικός που, αν και μετράει μόλις γύρω στα τέσσερα χρόνια στο χώρο της δισκογραφίας, μας αποδεικνύει ότι έχει αρκετά καλούς λόγους να βρίσκεται σε αυτόν και να συνεχίσει να τον απασχολεί και στο μέλλον. Η απόδειξη αυτή έρχεται μέσα από το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ της με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος», όπου φωνή, μουσική και στίχοι συμπράττουν όμορφα σε έντεκα ξεχωριστά τραγούδια, κάποια καινούρια και ένα-δυο που μας θυμίζουν κάτι από το παρελθόν.

gianna_vasileiou_2017_05_001Ο «Γυάλινος Κόσμος» μοιάζει να ξετυλίγεται όπως ένα θεατρικό έργο, καθώς εξερευνά μια ευρεία γκάμα από συναισθήματα, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τα διάφορα είδη μουσικής που έντυσαν τα τραγούδια. Κάθε τραγούδι φαντάζει σαν μια νέα σκηνή και αυτονομείται σε σχέση με τα άλλα, ταυτόχρονα όμως συμβάλλει στη σύνθεση μιας ολοκληρωμένης αφήγησης του δίσκου. Αργά μπλουζ και πιο γρήγορα κομμάτια με τζαζ και λάτιν στοιχεία, που αναμείχθηκαν αρμονικά, φέρνουν ευχάριστες εναλλαγές στις φόρμες και τους τόνους, με αποτέλεσμα ο δίσκος όχι μόνο να μην κουράζει κατά την ακρόασή του, αλλά και να γίνεται πιο ενδιαφέρων, καθώς περνάει κανείς από το ένα τραγούδι στο άλλο.

Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά, βρήκαμε κρυμμένο και «Ακόμα Ένα Βαλς», στο οποίο ο έρωτας παραπαίει χαριτωμένα σε ένα χορό ανάμεσα σε θυμωμένα ξεσπάσματα και μικρές, απαλές στιγμές θλίψης. Βρήκαμε, επίσης, δύο διασκευές, το «Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω», του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Μιχάλη Κακογιάννη, και το «Ήτανε Αέρας», σε μουσική Γιώργου Καζαντζή και στίχους Γιώργου Χρονά. Το πρώτο μας έκλεισε ευχάριστα και α λά τζαζ το μάτι, χάρη στην ευφάνταστη ενορχήστρωσή του, η οποία το πείραξε μεν, αλλά τόσο όσο χρειάστηκε, ώστε να μην απομακρυνθεί υπερβολικά από την πρωτότυπη εκτέλεση. Το δεύτερο – «Ήτανε Αέρας» – διαφοροποιήθηκε ακόμα λιγότερο από την πρώτη εκτέλεση της Λιζέτας Καλημέρη, σκοπεύοντας κι αυτό σε μια τζαζ εκδοχή, η οποία εξυπηρετήθηκε όμορφα από την τρομπέτα, τα τύμπανα, τη βιόλα, το πιάνο και το κοντραμπάσο.

Το μόνο αρνητικό που ίσως μπορούμε να σημειώσουμε αφορά στην ερμηνεία της Γιάννας Βασιλείου. Παρόλο που έχει μια άρτια και καθαρή φωνή, υπάρχουν κάποιες –λίγες– στιγμές στο δίσκο που η φωνή αυτή δεν καταφέρνει να ακολουθήσει τα λόγια που εκφέρει και τις μουσικές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να τα αποδίδει όλα με τρόπο παρόμοιο. Η κάπως επίπεδη αυτή ερμηνεία καταφέρνει βέβαια να λειτουργήσει εξαιρετικά ακολουθώντας το πιάνο σε μπαλάντες, όπως στα υπέροχα «Γενέθλια» και τις «Ωραίες Εποχές», αλλά δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος χαρούμενων και πιο σκερτσόζικων περιστάσεων, όπως είναι οι λάτιν «Συνήθειες Παλιές» ή το «Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω». Δε συνέβη, όμως, το ίδιο στο λίγο πιο τρελό «Ό,τι Ζει Στο Μυαλό Μου» και στο «Ακόμα Ένα Βαλς», όπου η ερμηνεία της Γιάννας Βασιλείου εξυπηρέτησε άψογα το νόημα των στίχων και τη διάθεση των τραγουδιών.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» κλείνει αυλαία με το πολύ όμορφο «Μοιάζει Απλό» στον ίδιο γλυκόπικρο τόνο και με την ίδια θλιμμένη διάθεση που άνοιξε με το «Σε Κόσμο Γυάλινο». Στο ενδιάμεσο, παρελαύνουν, σα διάφανα θραύσματα συναισθημάτων, τόσα τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους, ώστε – ευτυχώς μάλλον – είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς μια ορισμένη ταμπέλα στο δίσκο αυτό. Είναι μια πρωτότυπη δουλειά, που μπορεί να ακουστεί εύκολα και σε κάθε περίσταση.

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι…
Φοβάμαι μαμά που η νύχτα κυλά
Κι οι μέρες μου απλώς περνάνε
Εσύ είσαι εδώ κι ας μη στο ζητώ
κι οι μνήμες χαμογελάνε.

Μα μαμά τι θα γίνει λίγα χρόνια πιο μετά
Τι κακό, δε μου αρέσουν τα γενέθλιά μου πια

Φοβάμαι πώς ζω, αν κλαίω ή αν γελώ
Κι αν όλα καλά μου πάνε
Κι αν είπες πολλές μικρές συμβουλές
Τους πάντες γιατί φοβάμαι…[/pull_quote_center]

* (Στίχοι: Γιάννα Βασιλείου)

Τα τραγούδια του CD:

01. Σε Κόσμο Γυάλινο
02. Ό,τι Ζει Στο Μυαλό Μου
03. Γενέθλια
04. Ήτανε Αέρας
05. Ακόμα Ένα Βαλς
06. Μια Στιγμή Στο Χρόνο
07. Συνήθειες Παλιές
08. Χίλιοι Ορίζοντες
09. Ωραίες Εποχές
10. Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
11. Μοιάζει Απλό

Δισκογραφική: Cobalt Music
Παραγωγή: 5/2017

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here