Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος

Αν μπείτε στη διαδικασία να ακούσετε το δίσκο, ξεχάστε το Λειβαδά που ξέρατε. Ξεχάστε το Λειβαδά της Τσαλιγοπούλου, της Μπάμπαλη, της Ζουγανέλη, του Λιδάκη και πολλών άλλων και ετοιμαστείτε να τον γνωρίσετε μέσα από τη «Χαμένη του Διαδρομή». Με έναν τίτλο δηλωτικό αυτού που πραγματεύεται, ο εν λόγω δίσκος είναι μια νεανική ιστορία που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και έμεινε για χρόνια – 23 για την ακρίβεια – στα συρτάρια αλλά τελικά το πλήρωμα του χρόνου και το ξύπνημα των «Υπνοβατών» την έφερε στο φως.

leivadas

Για την ιστορία, λοιπόν, οι «Υπνοβάτες» ήταν ένα συγκρότημα που έφτιαξαν στο μακρινό 1991 ο Κώστας Λειβαδάς και ο Κώστας Καββαδίας και διατηρήθηκε ενεργό μέχρι το 1994. Ο δίσκος πηγάζει κατά το ήμισυ από εκείνο το παρελθόν καθώς τα 4 από τα 8 τραγούδια του δίσκου χρονολογούνται, έστω και σε μια διαφορετική μορφή, από τότε. Επειδή, όμως, οι δημιουργοί δεν έχουν γνωστοποιήσει ποια από αυτά είναι νέα και ποια «παλιά», δύσκολα μπαίνεις στη διαδικασία να αναζητήσεις τη σειρά της χρονικής τους δημιουργίας και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Είναι μεγάλη υπόθεση να επιχειρείς ένα τέτοιο project καταφέρνοντας και να διατηρήσεις την ορμή και τη νεανικότητα που χρειάζεται για να ανασύρεις το παρελθόν αλλά και να πετυχαίνεις να εισχωρήσεις σε αυτό με εμπειρία και ωριμότητα, που καταφέρνει να εξισορροπήσει τα πράγματα. Το άκουσμα σίγουρα μπορεί να ξενίσει σε μια εποχή που η δισκογραφία βομβαρδίζεται από την έντεχνη και την νεοπαραδοσιακή αισθητική αλλά αξίζει και το χώρο του αλλά κυρίως το χρόνο του.

Η ταυτότητα του δίσκου είναι συνυφασμένη με μια εποχή ροκ αναζητήσεων, που σκαλίζει τους δρόμους εναλλακτικών ρευμάτων όπως το indie και φέρνει εικόνες μιας νεανικής μπάντας σε ένα γκαράζ, να «γραντζουνάει» εμπνεύσεις της στιγμής στην ηλεκτρική κιθάρα, να βαράει μανιωδώς στα τύμπανα ό,τι την εξοργίζει και να βυθίζει στα πλήκτρα έρωτες, φόβους, σκέψεις, ανησυχίες. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Λειβαδάς και η παρέα του μπαίνουν στο γκαράζ αυτό με άλλο μάτι για να παίξουν και να γράψουν όπως τότε, κινούμενοι στον αστερισμό του σήμερα.

Άλλοτε χειμαρρώδεις και ταξιδιώτες που βλέπουν μπροστά, άλλοτε ήρεμοι και νοσταλγοί του παρελθόντος, οι Υπνοβάτες και ο Λειβαδάς κρατάνε τον πήχη ψηλά, ειδικά σε επίπεδο μουσικής. Ο στίχος αν και φέρει κάτι το ακατέργαστο και στιγμιαίο, καταφέρνει να δημιουργήσει τις απαραίτητες αυτές εικόνες που μπορούν να σε μεταφέρουν στο παρελθόν της εποχής εκείνης. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Λειβαδάς παρουσιάζεται αρκετά χαρισματικός και στο επίπεδο της ερμηνείας, που ποτέ δεν ήταν το φόρτε του. Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του δίσκου, νομίζω πως ξεχωρίζουν το εναρκτήριο «Λες να μην ξέρω» με την υπέροχη εισαγωγή του, τα «Αεροδρόμια», όπου ο εξωστρεφής ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας είναι σήμα κατατεθέν αλλά και το ηπιότερης έντασης και περισσότερο εσωτερικό «Χωρίς εσένα» και το «Κρατήσου απ’ τη στάχτη».

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι…
Λες να μην ξέρω τι ειναι αυτό που σε τραβάει
έξω απ΄το σπίτι κάθε νύχτα τέτοια ώρα
Λες να μην ξέρω τη φωτιά που σε κυκλώνει
καθώς αγγίζεις των ονείρων σου τη χώρα
————–
δαιμονισμένη με το χάρισμα στους ώμους
με τα σκουπίδια παίζεις
κι οταν κουράζεσαι στους σκοτεινούς τους δρόμους
για μια αγκαλιά πεθαίνεις
————–
Λες να μην ξέρω τι ειναι αυτό που σε μεθάει
κάθε φορά που βρίσκω φράσεις στην κιθάρα
λες να μην ξέρω πόσο ανάγκη έχεις πάντα
ένα τραγούδι να διαλύσει την αντάρα[/pull_quote_center]

* (Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς)

Τα τραγούδια του CD:

01. Λες να μην ξέρω
02. Αεροδρόμια
03. Πέρασα πάλι χθες το βράδυ
04. Χαμένη διαδρομή (radio edit)
05. Τα βλέπω όλα
06. Μες στο θολό ποτάμι
07. Πάνω από τη διασταύρωση (Πρόζα)
08. Χωρίς εσένα
09. Κρατήσου απ’ τη στάχτη
10. Χαμένη διαδρομή (extendent version)

Δισκογραφική: Panik Platinum
Παραγωγή: 7/2017

Συντελεστές
Κώστας Λειβαδάς: φωνή, πιάνο, όργανο, φυσαρμόνικα
Κώστας Καββαδίας: ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες
Μάκης Πεκτζιλίκογλου: τύμπανα
Μανώλης Ελισαίος: μπάσο
Guest στο βιολί: Φώτης Σιώτας
Προγραμματισμός: Παναγιώτης Αρβανιτάκης

 *** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here