Τίτλος:
Μίκης Θεοδωράκης,
Στέφανος Κορκολής
“Συνάντηση”
cd_theodorakis_korkolis_2015
Ερμηνευτής:
Σοφία Μανουσάκη
Συνθέτης:
Μίκης Θεοδωράκης
Στέφανος Κορκολής
Εταιρεία:
Panik Records
Κυκλοφορία:
Ιούνιος 2015
Forma:
CD

Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη

Τι γίνεται όταν ένας συνθέτης μεγάλου βεληνεκούς συναντιέται με έναν ερμηνευτή και πιανίστα παγκοσμίου φήμης; Η απάντηση είναι ένα διπλό cd με τον τίτλο «Συνάντηση», που περιέχει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη παιγμένα στο πιάνο από τον Στέφανο Κορκολή και με την ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη. Το διπλό cd περιλαμβάνει τραγούδια με αφετηρία το 1959 και τέρμα το έτος 1980, ένα χρονικό διάστημα, που ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε κάποια από τα καλύτερα και τα μεγαλύτερα έργα του. Ας δούμε όμως τα δύο cd με τη σειρά…

Το πρώτο cd περιλαμβάνει 9 τραγούδια, δύο εκ των οποίων ανήκουν σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη («Του μικρού βοριά», «Μαρίνα»). Πέρα από αυτά, βρίσκουμε κομμάτια όπως η «Μαργαρίτα, Μαγιοπούλα», το «Ροδόσταμο» και η «Βάρκα στο γιαλό». Αν φέρνετε στο μυαλό σας, εκτελέσεις που ήδη έχετε ακούσει και ξανακούσει πολλές φορές, αφήστε εντελώς τις σκέψεις αυτές. Ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Επιπλέον, έχει καταφέρει να βγάλει από τα ίδια τα κομμάτια μια άλλη πτυχή, ίσως πιο ακουστική, ίσως πιο εσωτερική, ίσως πιο συναισθηματική. Σε αντίθεση με το «πείραγμα» παλιών τραγουδιών που βλέπουμε ότι κάνουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες, ο Στέφανος Κορκολής παίρνοντας άθικτα τα τραγούδια του κ. Θεοδωράκη, συνδύασε την τέχνη του μαζί τους, αντιμετωπίζοντας τα με απόλυτο σεβασμό.

Το δεύτερο cd αποτελείται από 12 τραγούδια εκ των οποίων πέντε είναι πρελούδια, του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ορχηστρικά κομμάτια που αποτελούν εισαγωγή, πριν το κύριο κομμάτι του cd. Αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα, διασκορπισμένα μέσα στον δεύτερο δίσκο, κάθε ένα από αυτά, αποτελεί εισαγωγή για τα τραγούδια που ακολουθούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι «Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ», «Το τρένο φεύγει στις οχτώ», και το «Αν θυμηθείς το όνειρο μου». Με στίχους άλλοτε του Μανώλη Αναγνωστάκη και άλλοτε του Μάνου Ελευθερίου, ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να γράψει μουσική σε μερικές από τις πιο ποιητικές σκέψεις. Με τη σειρά του, ο Στέφανος Κορκολής, κατάφερε να τις επαναφέρει στο προσκήνιο, ανανεώνοντας τες με τον πιο μελωδικό τρόπο.

Δε γνωρίζω τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα τραγούδια, που διασκεύασε ο Στέφανος Κορκολής και τραγούδησε η Σοφία Μανουσάκη. Σε ένα τέτοιο διπλό cd όμως, εξ αρχής είχα την εντύπωση πως θα άκουγα και κάποια πιο «κλασσικά», αν θέλετε, τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Για παράδειγμα δε θα ακούσετε το «Ένα το χελιδόνι», τη «Δραπετσώνα» ή το «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν». Παρόλα αυτά, θα βρείτε διαθέσιμα, κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, που αν και δεν είναι τόσο ξακουστά, κουβαλούν βαριά ιστορία, τέτοια που νιώθεις πως οι στίχοι θέλουν να πουν άλλα τόσα από αυτά που ακούς…

Μέσα σε αυτό το μελωδικό κλίμα βέβαια, αναπόσπαστο κομμάτι είναι και η Σοφία Μανουσάκη. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι αφού η ερμηνεία των κομματιών ανήκει αποκλειστικά σε εκείνη… Φαντάζομαι πως πριν προχωρήσει σε αυτή τη συνεργασία, γνώριζε πως έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της. Διότι δεν είναι καθόλου εύκολο να τραγουδάς κομμάτια που εξ αρχής έγιναν γνωστά από ονόματα όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Κλειώ Δενάρδου και η Μαρία Φαραντούρη. Παρά ταύτα, γνώμη μου είναι πως αν δεν ρισκάρεις να το κάνεις δε θα μάθεις ποτέ αν ήσουν καλός ή όχι. Η Σοφία Μανουσάκη, παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει αξιοπρεπώς στα τραγούδια αυτά και να τα στηρίξει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Δεν ξέρω αν ξεχωρίζει κάποιο κομμάτι από τον διπλό αυτό δίσκο. Σε κάθε δισκογραφική δουλειά, είθισται κάποια τραγούδια να είναι λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα. Ακούγοντας όμως πολλές φορές τον δίσκο, κάθε φορά κατέληγα και σε ένα άλλο κομμάτι. Μάλλον το ίδιο το cd συνολικά είναι αυτό που τελικά ξεχωρίζει. Σαν τα μικρά διαμαντάκια που όσος χρόνος και αν περάσει αυτά συνεχίζουν να λάμπουν και να λάμπουν ποιος ξέρει για πόσο καιρό ακόμα… Μάλλον για όσο θα υπάρχουν μουσικοί που καλύπτουν την ουσία του όρου με τη δουλειά και το ταλέντο τους!

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
Στην αγκαλιά μου κι απόψε σαν άστρο κοιμήσου
δεν απομένει στον κόσμο ελπίδα καμιά
τώρα που η νύχτα κεντά με φιλιά το κορμί σου
μέτρα τον πόνο κι άσε με μόνο στην ερημιά[/pull_quote_center]

(στίχοι: Νίκος Γκάτσος)

Τα τραγούδια του CD:

CD 1
01. Μαργαρίτα μαγιοπούλα
02. Του μικρού βοριά
03. Το όνειρο καπνός
04. Βάρκα στο γιαλό
05. Νύχτα μαγικιά
06. Φαίδρα (Αστέρι μου φεγγάρι μου)
07. Ροδόσταμο
08. Μαρίνα
09. Τα ‘δατε τα μάθατε

Cd 2
01. Πρελούδιο 1
02. Όμορφη πόλη
03. Πρελούδιο 3
04. Μαργαρίτα Μαργαρώ
05. Το τρένο φεύγει στις οχτώ
06. Δρόμοι παλιοί
07. Πρελούδιο 2
08. Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου
09. Άρνηση (Στο περιγιάλι)
10. Πρελούδιο 5
11. Μενεξεδένια ήταν τα βουνά
12. Πρελούδιο 4

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γεια σας,
    εχετε παραληψει να αναφερετε στο 1ο CD τους χαρταετους και τον Ζορμπα που ειναι solo πιανο!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here