Γράφει η Ευδοκία Αραβαντινού-Σιμωνέτου

Ο νέος δίσκος της Παυλίνας Βουλγαράκη ξεπήδησε από ένα σύμπαν δυναμικά ρομαντικό, παθιασμένο και σκληρό, θυμωμένα τρυφερό, πληγωμένο μα όχι απογοητευμένο, ένα σύμπαν απέραντα και υπέροχα …μωβ. Τρία χρόνια μετά τους «Λαβυρίνθους», η Παυλίνα, απελευθερώνοντας μια ερμηνευτική δύναμη εκπληκτική και αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της στιχουργικής και της σύνθεσης των τραγουδιών, θέτει τις «Μωβ Καληνύχτες» της – πολύτιμο δώρο – στο τραπέζι της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας.

cd_voulgaraki_2017Ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο προάγγελος του δίσκου αυτού με τίτλο «Φέρ’ τα μου όλα πίσω», υποσχέθηκε μια δουλειά ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και ποιοτική και δε μας απογοήτευσε. Ο Ψαραντώνης εμπιστεύτηκε τη μουσική, τους στίχους και την ερμηνεία της Παυλίνας και έβαλε τη δική του αξιόπιστη σφραγίδα, με την κρητική του λύρα και τη φωνή του. Αναμφίβολα αυτό αποτελεί το πιο δυνατό τραγούδι του άλμπουμ, αυτό που πρώτο αναγνωρίσαμε από τους τίτλους κι αυτό που βάλαμε να ακούσουμε αμέσως, κι ας βρίσκεται στη δεύτερη κατά σειρά θέση της playlist. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι τα υπόλοιπα τραγούδια έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτό που έμελλε να γίνει η πρώτη επιτυχία του δίσκου. Εδώ έγκειται και η έξυπνη επιλογή του τίτλου του, που στρέφει την προσοχή μας και σε αυτά που δεν ξέραμε, σε αυτά που είχαμε τη χαρά να ανακαλύψουμε στο άλμπουμ αυτό.

Αφεθήκαμε στην ακρόαση και εικόνες ισχυρές, κάποτε σκληρές, γήινες αλλά και ονειρικές στροβιλίστηκαν στις σκέψεις μας. Πάτησαν γερά στο ρυθμό του τύμπανου (του Μανώλη Γιαννίκιου) που ήταν σχεδόν πάντα παρόν και που σίγασε σε πολύ λίγες στιγμές, κυρίως μέσα σε μπαλάντες, όπως η «Σελήνη» και το «Τίποτα». Ταξίδεψαν στα έγκατα της ψυχής μέσα απ’ τα απαλά πλήκτρα του πιάνου (κάτω απ΄ τα δάχτυλα του Ορέστη Μπενέκα )στο «Έλα λίγο πιο κοντά» και αναδύθηκαν ξανά ξεσπώντας σε χρώματα θυμού και αγωνίας με τη βοήθεια της ηλεκτρικής κιθάρας (που παίζει ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης) στις «Μωβ Καληνύχτες» , για χάρη των οποίων πατήσαμε πολλές φορές το repeat.

Με στίχους πρωτότυπους, που αποφεύγουν συνηθισμένα κλισέ και μας εκπλήσσουν ευχάριστα σε κάθε στροφή, με μουσική που αλλάζει για να ταιριάζει σε κάθε ένα από τα τραγούδια και την ερμηνεία της Παυλίνας να τα «λύνει» και να τα «δένει» σωστά και στα μέτρα της, ξεδιπλώνουν οι «Μωβ Καληνύχτες» ένα ταξίδι στα πιο βαθιά μας συναισθήματα. Εκεί που απ’ το τρυφερό γεννιέται η αγάπη, απ’ την αγάπη ο πόνος, απ’ τον πόνο ο θυμός κι απ’ το θυμό το άγριο.

Η Παυλίνα στο δίσκο αυτό «ελέγχει δαιμόνια». Η ερμηνεία της είναι γοητευτική, σταθερή, πιστή σε κάθε λέξη που εκφέρει. Μας πείθει για την αλήθεια της, μας πείθει ότι βιώνει καθετί που περιγράφεται στους στίχους και τη μουσική και μας παρασύρει κι εμάς στο κλίμα που στήνεται από τραγούδι σε τραγούδι. Δικαίως την εμπιστεύτηκε, λοιπόν, και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ώστε να της γράψει το «Μόνο στα παραμύθια», ένα τραγούδι σαν από άλλη εποχή, σαν ένα παραδοσιακό που ήρθε να συναντήσει τον σύγχρονο ήχο και ύφος της Παυλίνας.

Οι «Μωβ Καληνύχτες» είναι ένας δίσκος στον οποίο η δουλειά πολλών δημιουργών (πέρα από αυτούς που αναφέραμε) έχει δέσει με τρόπο ισορροπημένο. Καμία στιγμή δε βαρεθήκαμε σαν ακροατές, καμία δεν ευχηθήκαμε το επόμενο τραγούδι να είναι το τελευταίο. Και μπορεί κάποια τραγούδια να μην είναι τόσο «δυνατά» και να επισκιάζονται από τα υπόλοιπα, όπως το «Μη με Ρωτάς», που στο τέλος της ακρόασης δεν το θυμόμασταν, αυτό, όμως, είναι φαινόμενο που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα μουσικά άλμπουμ. Αντίθετα, αυτό ακριβώς που ξεχωρίζει τον συγκεκριμένο δίσκο είναι ότι έχει πολλά τραγούδια που όχι μόνο μας έμειναν στη μνήμη, αλλά θελήσαμε να τα ακούσουμε πάλι και πάλι.

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι…
Προσπαθώ να μην γίνω βία
Προσπαθώ να γίνω ελπίδα
Εκείνο που μου πες στα αστεία
Πως γίνομαι ο πόνος που λέω πως δεν είδα
Ετών 25 και ξύπνια αιώνια
Ελέγχω σου λέω ελέγχω δαιμόνια
Τον ύπνο μου μη και ξυπνήσει
Και τιμωρήσει ό,τι αντικρίσει
Δεν θέλω να κάνω κακό

Ψάχνω ένα αστέρι να αποκοιμηθώ
Να φύγω σε ήσυχα μέρη μακριά από εδώ
Ψυχή να μην με ξέρει να φανερωθώ
Εκεί που η εκδίκηση είναι ν’ αγαπώ…[/pull_quote_center]

* (Στίχοι: Παυλίνα Βουλγαράκη)

Τα τραγούδια του CD:

01. Μη Με Ρωτάς
02. Φέρ’ τα Μου Όλα Πίσω (συμμετέχει ο Ψαραντώνης)
03. Σα Να Με Αγαπάς
04. Σελήνη
05. Τίποτα
06. Μ’ ένα τραγούδι παλιακό
07. Εσένα Περιμένω
08. Μόνο Στα Παραμύθια
09. Μωβ Καληνύχτες
10. Έλα Λίγο Πιο Κοντά

Δισκογραφική: Cobalt Music
Παραγωγή: 9/2017

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here