Τίτλος:
Παιχνίδια Αγάπης

lakis papadopoulos cover
Ερμηνευτής:
Λάκης Παπαδόπουλος, Αρλέτα, Φοίβος Δεληβοριάς,
Νατάσσα Θεοδωρίδου, Μαρινέλλα,
Πάνος Μουζουράκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου,
Γιάννης Πάριος, Μίλτος Παχαλίδης,
Διονύσης Σαββόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Κώστας Χατζής
Συνθέτης:
Λάκης Παπαδόπουλος
Στιχουργός:
Άκος Δασκαλόπουλος, Μιχάλης Αβατάγγελος, Παντελής Αμπαζής,
Λίνα Δημοπούλου, Σάννυ Μπαλτζή,
Νίκος Μωραΐτης, Κυριάκος Ντούμος,
Λάκης Παπαδόπουλος
Εταιρεία:
Minos EMI
Κυκλοφορία:
Μάρτιος 2015
Forma:
CD


.

.

.

.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, κατά κόσμον “Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ”, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με το ξεχωριστό στυλ του στη δημιουργία τραγουδιών μας έχει προσφέρει κομμάτια διαχρονικά και κλασσικά πλέον. Έτσι και στον νέο του δίσκο, “Παιχνίδια αγάπης“, υπάρχουν δεκατρία τραγούδια που σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Συμβάλλουν σε αυτό φυσικά και οι ερμηνευτές που είναι από μόνοι τους μια ολόκληρη ιστορία. Κώστας Χατζής, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Αρλέτα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Πασχάλης Τερζής, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Μουζουράκης και φυσικά ο ίδιος ο Λάκης.

Μετά από τριανταπέντε χρόνια πορείας με σημαντικές επιτυχίες, συνεργασίες και με άπειρες συναυλίες στο ενεργητικό του ο Λάκης Παπαδόπουλος δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, ούτε έχει ανάγκη να… “πουλήσει”. Έτσι βγάζει ένα δίσκο αληθινό, με αγάπη στη μουσική και σεβασμό στον ακροατή. Σαν μια παρέα εφήβων που μαζεύτηκε σε κάποιο υπόγειο για να παίξει μουσική απλά επειδή γουστάρει, χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα. Αυτή την αύρα μου βγάζουν τα “Παιχνίδια αγάπης”.

Μουσικά, ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, έχει φτιάξει ένα παράξενο αλλά ωραίο κράμα με διαφορετικά είδη μουσικής που “μπλέκονται” μεταξύ τους, πολλές φορές και στο ίδιο τραγούδι. Η παραδοσιακή μουσική συναντά την τζαζ και το λαϊκό τραγούδι την rock & roll. Ηλεκτρικές κιθάρες, δυνατά τύμπανα, δίνουν τη θέση τους σε μπουζούκι και βιολί και το αντίστροφο. Οι ενορχηστρώσεις από τον Γιώργο Ζαχαρίου αναδεικνύουν ακριβώς όπως θα έπρεπε τα κομμάτια ενώ οι ερμηνευτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιλεγεί καλύτερα. Τα τραγούδια ταιριάζουν γάντι στον καθένα ξεχωριστά και είναι κομμένα και ραμμένα στο δικό τους στυλ και ύφος.

Θα ήθελα να γράψω κάτι για κάθε ένα από τα τραγούδια αλλά για να μην σας κουράσω ξεχώρισα (με δυσκολία) μερικά από τα δεκατρία κομμάτια του δίσκου.

α) “Τα μικρά μπαλκόνια” με την …παραστατική ερμηνεία του Διονύση Σαββόπουλου, μιας και μου θύμισε τα πάρτι που κάναμε στο μικρό σπίτι του κολλητού μου στην Πάτρα και στο ακόμα πιο μικρό μπαλκόνι του.

β) Το ρεμπέτικο-μπλουζ “Σκοτεινό μου μυαλό” με τη φωνή του Πάνου Μουζουράκη.

γ) Η ανατριχιαστική ερμηνεία του Κώστα Χατζή στο “ας πάψει το κλάμα” που θα έλεγα πως είναι ένα sequel του “Απ’ το Αεροπλάνο”.

δ) Το ντουέτο του Λάκη με τη Μαρινέλλα στο “Να ρθει τώρα η νύχτα” με το πιάνο και το ήρεμο πρώτο κουπλέ και  τις ατμοσφαιρικές ηλεκτρικές κιθάρες στο δεύτερο. Μου θύμισε τις παλιές καλές μπαλάντες του Bob Dylan.

ε) Το “Γατόνι”, κλασσικός Λάκης… χωρίς σχόλια!

στ) Το συγκινητικό φινάλε του δίσκου με τα… “Πικροσάββατα”, αφιερωμένο στον Δημήτρη Μητροπάνο, με σαφείς αναφορές σε γνωστά τραγούδια του τελευταίου καθώς και στην χαρακτηριστική φιγούρα ζεϊμπέκικου που έκανε στις συναυλίες του.

Άκουσα μόνο μια φορά το δίσκο, όχι επειδή δεν μου άρεσε, αλλά επειδή ήθελα να σας μεταφέρω την πρώτη μου εντύπωση ατόφια, με το πρώτο άκουσμα,  χωρίς πολλά-πολλά. Μόλις τελείωσα το κείμενο, τον άκουσα ξανά και ξανά. Οι ιστορίες των τραγουδιών καθημερινές και αληθινές. Έρωτας, αγάπη, χωρισμοί, θάνατος, πόνος, χαρά, θλίψη. Γι’ αυτές τις όμορφες στιχουργικές ιστορίες “ευθύνονται” οι Σάννυ Μπαλτζή, Μιχάλης Αβατάγγελος, Παντελής Αμπαζής, Λίνα Δημοπούλου, Νίκος Μωραΐτης, Κυριάκος Ντούμος, ο ίδιος ο Λάκης Παπαδόπουλος καθώς και ένας στίχος φυλαγμένος για χρόνια στο συρτάρι του φίλου του, Άκου Δασκαλόπουλου. Η εικαστική επιμέλεια του εξωφύλλου, με το πορτραίτο του Λάκη Παπαδόπουλου, έγινε από τον γιό του, Άγγελο Παπαδόπουλο.

Αυτά είχα να δηλώσω λοιπόν για τα “Παιχνίδια αγάπης”, σαν απλός ακροατής που αγαπάει τη μουσική και όχι ως “κριτικός”. Ένας δίσκος που με άγγιξε και μου ξύπνησε μνήμες και συναισθήματα. Πιστεύω πως το ίδιο θα νιώσετε κι εσείς. Άρα από τη στιγμή που ακούς τον δίσκο και υπάρχει αλληλεπίδραση τότε ο Λάκης και οι συνεργάτες του έχουν πετύχει… και τότε τα “Παιχνίδια αγάπης” είναι μάλλον ένας καλός δίσκος!

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
Είναι η κιθάρα μου στον ώμο
που δείχνει άλλη μια φορά το δρόμο
κι έτσι θα πω αυτό που μόνο
μπορεί απ τα χείλη μου να βγει…
Ο πόλεμος ίδιος και ίδιο το τραύμα
κανείς από θαύμα δεν έχει σωθεί
αφού δεν στερεύει ετούτο το δράμα
ας πάψει το κλάμα κι ας γίνει κραυγή[/pull_quote_center]
(στίχοι: Λίνα Δημοπούλου)

Τα τραγούδια του CD:

01. ΜΙΚΡΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
02. ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ – ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
03. ΕΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ – ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
04. ΠΩΣ ΧΑΙΡΕΤΑΝΕ ΞΕΧΑΣΑ – ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
05. ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΟΥ ΜΥΑΛΟ – ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ
06. ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ – ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
07. ΝΑ ‘ΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΝΥΧΤΑ – ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
08. ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
09. ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ – ΑΡΛΕΤΑ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
10. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΜΙΑ – Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Φ. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ, Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
11. ΓΑΤΟΝΙ – ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
12. ΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟΨΕ – ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
13. ΠΙΚΡΟΣΑΒΒΑΤΑ – ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here