Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος

Τρία χρόνια από το τελευταίο δισκογραφικό του εγχείρημα, το «Χάρτη» και τη συμμετοχή του στις «Πρώτες λέξεις» των Καραμουρατίδη και Ιωάννου, ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει με τα «Κάτοπτρα». Τα δεκατέσσερα κομμάτια του δίσκου «φωτογραφίζουν» όλες τις πτυχές που χαρακτηρίζουν το μέχρι τώρα έργο του σπουδαίου τραγουδοποιού, τόσο από θεματική όσο και από μουσικολογική σκοπιά.

malamas_katoptra_2017_02Για άλλη μια φορά, ο Μάλαμας επιλέγει τα αγαπημένα του έγχορδα, χορηγεί όμως δυνατές ενέσεις ηλεκτρικού ήχου και χρησιμοποιεί με περισσή διάθεση τα πνευστά, που «σφυρίζουν» σχεδόν σε κάθε τραγούδι. Η χρήση όμως των τελευταίων μοιάζει υπερβολική σε αρκετά σημεία. Ο στίχος, άλλοτε δικός του και άλλοτε προϊόν των Γιάννη Χαλιώτη, Φωτεινή Λαμπρίδη, Άρη Κεραμάρη, Ισαάκ Σούση, Γιώργου Κλεφτογιώργου και Πάνου Ηλιόπουλου, γυρίζει γύρω από τον έρωτα αλλά έχει και τη γνωστή διάθεση συνομιλίας με τον ίδιο τον εαυτό ενώ κάποιες φορές επιχειρεί να πάρει θέση κοινωνικοπολιτική και αιχμηρή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου είναι «Ο Βασιλιάς του Θεάτρου».

Τα ομώνυμα «Κάτοπτρα», το «Κρασί στο αίμα μας», τα «Σχέδια» και του «Ανέμου το φτερό» είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του κλασσικού Μάλαμα σε αυτό το δίσκο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τέσσερις συμμετοχές: η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με το «Έπαψα να σε σκέφτομαι», η Νατάσσα Μποφίλιου με το γραμμένο στα μέτρα της «Εγώ όταν σ’ αγάπησα», ο Πέτρος Μάλαμας με την «Έτοιμη γιορτή», μια πολύ όμορφη μπαλάντα και η αξιόλογη συνοδοιπόρος του Σωκράτη στη σκηνή, Λαμπρινή Καρακώστα, με τη «Γαλάζια σκόνη», θυμίζοντας κάτι από τις εποχές που ο Μάλαμας έφτιαχνε τραγούδια για τη Μελίνα Κανά.

Ο τόνος που προσπαθεί να προσδώσει στο συγκεκριμένο έργο ο καλλιτέχνης είναι περισσότερο κριτικός και αυτοκριτικός σε σχέση με την αλλοίωση, τη μετάλλαξη και την κακή μετεξέλιξη των ανθρώπων υπό το πρίσμα μιας περιόδου παρακμής, όπως αυτή που διανύουμε. Τα «Κάτοπτρα», τα ταραγμένα όπως τα χαρακτηρίζει στο ομώνυμο τραγούδι, είναι οι καθρέφτες στους οποίους δε μπορείς να διακρίνεις πια την αλήθεια των πραγμάτων και των ανθρώπων που ανακλούν. Ακόμα και αυτοί, αν και φτιαγμένοι για το σκοπό αυτό, αδυνατούν να απεικονίσουν  το πραγματικό ακριβώς όπως είναι.

Μετά το χλιαρό έως και αδιάφορο «Χάρτη», ο Μάλαμας έδειξε με τα «Κάτοπτρα» μια επιστροφή στις ρίζες αυτού που ξέρει πολύ καλά να πρεσβεύει και του ταιριάζει περισσότερο. Δεν απογοητεύει αλλά και δεν εκπλήσσει σε συνταρακτικό βαθμό. Παραμένει όμως κλασσικός και αυθεντικός, γνώριμος και ευχάριστος

Ας μιλήσουν οι στίχοι…

Απ’ της καρδιάς τα φώτα και από τη γη στον ουρανό
Σα μονοπάτι αδιάβατο, βάρκα σ΄ ωκεανό
Πέφτει η βροχή στο δρόμο
Γυρνάς στην πόρτα το κλειδί
Η πιο ζεστή παρέα, η πιο μεγάλη ευχή.
———–
Τον κόσμο αυτόν δεν τον γνωρίζεις πια,
τα δάκρυα που στέγνωσαν, τ΄ ακίνητα χαμόγελα
Τον κόσμο αυτόν δεν τον γνωρίζεις πια,
έργα στημένα, κάτοπτρα ταραγμένα

Τα τραγούδια του CD:

01. Κάτοπτρα
02. Να ‘σαι ποτάμι που κυλά
03. Έπαψα να σε σκέφτομαι
04. Έτοιμη γιορτή
05. Τα σχέδια
06. Στου ανέμου το φτερό
07. Με το κρασί στο αίμα
08. Εγώ όταν σ’ αγάπησα
09. Περί ου ο λόγος
10. Στον πατέρα μου
11. Γαλάζια σκόνη
12. Πετράλωνα
13. Λέω
14. Ο βασιλιάς του θεάτρου

Δισκογραφική: Αρτύς
Παραγωγή: 2/2017

Συντελεστές:
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαλιώτης, Φωτεινή Λαμπρίδη, Άρης Κεραμάρης, Ισαάκ Σούσης, Γιώργος Κλεφτoγιώργος, Πάνος Ηλιόπουλος
Φωνητικά: Πέτρος Μάλαμας, Σωτήρης Παπατραγιάννης
Κιθάρα ακουστική: Σωκράτης Μάλαμας
Κιθάρα ηλεκτρική: Κώστας Παντέλης
Μπάσο: Γιάννης Παπατριανταφύλλου
Τύμπανα: Μιχάλης Καπηλίδης
Τρομπέτα: Παντελής Στόϊκος
Βιολί: Φώτης Σιώτας
Ηχογράφηση – μίξη: Γιάννης Παξεβάνης (Studio Subway)
Mastering: Τίτος Καργιωτάκης – Χρήστος Χαρμπίλας (Royal Alzheimer Hall)
Επιμέλεια Παραγωγής: Σωκράτης Μάλαμας

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here