«Η ζωή είναι θέμα οπτικής γωνίας, φρόντισε να έχεις την καλύτερη»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Εβίτα Μπουρμά
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ δεν είναι μια ακόμα τραγουδίστρια που μας έκανε εντύπωση η ερμηνεία της. Σε όποια σκηνή κι αν την έχουμε συναντήσει, μόνη ή όχι, γεμίζει τη σκηνή κι αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Η ερμηνεία της ξεφεύγει πολύ από το τραγούδι, μεταφέρει την ιστορία των στίχων και τα συναισθήματα της μουσικής, με μια μοναδική θεατρικότητα, σπάνια για τη γενιά της και για τα σημερινά δεδομένα στον χώρο.

Η εικόνα της έχει μια άγρια ομορφιά, μοιάζει σκληρή. Μετά γελάει σαν παιδί και σε κερδίζει με τη γλύκα και την αθωότητα που μας θυμίζει την ηλικία της. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο της album με τίτλο “Σούπερ Κορίτσι”. Χρειαζόμασταν λοιπόν έναν σούπερ χώρο να την συναντήσουμε! Έναν χώρο που θα μας καθήλωνε, θα μας ανέβαζε την αδρεναλίνη αλλά τελικά θα μας θύμιζε να γελάμε σαν παιδιά, ό,τι δηλαδή μας συμβαίνει κάθε φορά που συναντάμε την Αλεξάνδρα! Έτσι, βρεθήκαμε ένα μεσημέρι στο Allou Fun Park που άνοιξε τις πόρτες του ειδικά για το MusicCorner!

interview_Koniak__2014_015

Music Corner: Πριν έναν μήνα μας συστήθηκες ως «Σούπερ Κορίτσι». Το πρώτο σου album..
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Δε θα έλεγα ότι συστήθηκα ως Σούπερ Κορίτσι αλλά ότι σας σύστησα το Σούπερ Κορίτσι. Είναι μια ηρωίδα, την οποία εμπνεύστηκε η Sunny Μπαλτζή ακούγοντας τη μουσική του Χρίστου Σερενέ. Έτσι ονομάστηκε και το mini album, το οποίο περιλαμβάνει την αγγλική εκδοχή της (Super Heroine) και τέσσερα ακόμη προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια που αγάπησα το προηγούμενο διάστημα. Το CD είναι προσγειωμένο σε όλα τα δισκοπωλεία, ιντερνετικά και μη, και του εύχομαι καλή απογείωση!

Music Corner: Πώς νιώθεις που προχωράς σε ένα χώρο που τόσοι άλλοι αποτυγχάνουν; Θεωρείς ότι υπάρχει συνταγή;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Δεν νιώθω ακόμη πετυχημένη. Προχωράω με αργά και σταθερά βήματα και προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε ένα απ’ αυτά, με επιμονή, υπομονή και καλή διάθεση. Αυτή ίσως είναι η συνταγή.

Music Corner: Τι σου αρέσει περισσότερο στο επάγγελμα σου;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Υπάρχουν πολλά που μου έρχονται στο μυαλό. Οι πρόβες, η γνωριμία και η συναναστροφή με τόσους διαφορετικούς και δημιουργικούς ανθρώπους, τα ταξίδια, αλλά περισσότερο απολαμβάνω την ανταλλαγή ενέργειας με τους συμπαίκτες μου και το κοινό την ώρα του live. Να νιώθω ότι παίζουμε στο ίδιο έργο.

Music Corner: Και λιγότερο;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Το αντίθετο. Να νιώθω δηλαδή ότι κάποιον δεν τον αφορά αυτό που συμβαίνει.

interview_Koniak__2014_007

Music Corner: Η ερμηνεία σου, η performance και το ύφος σου στη σκηνή, είναι πραγματικά ιδιαίτερα και αναγνωρίσιμα. Νιώθεις να ανήκεις σε κάποιο μουσικό είδος;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Δεν ξέρω αν ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο είδος αλλά αυτό που σίγουρα προσπαθώ είναι να δημιουργήσω μαζί με τους συνεργάτες μου, κάτι ιδιαίτερο και χαίρομαι που μου λες ότι είμαστε σε καλό δρόμο!

Music Corner: Έχεις επηρεαστεί στη δημιουργία του δικού σου στυλ από κάποιους άλλους καλλιτέχνες;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Είμαι επηρεασμένη από όλα τα ακούσματα που είχα κατά καιρούς. Παίρνω, υποσυνείδητα, στοιχεία από αυτούς που έχω ακούσει περισσότερο και τα εντάσσω αυτόματα στο δικό μου στυλ.

Music Corner: Η οικογένεια σου έχει σχέση με την μουσική;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Πιο στενή δεν γίνεται. Η μανούλα μου είναι δασκάλα πιάνου, η αδερφή μου πρώην σολίστ κι ο πατέρας μου έχει κατά καιρούς καταπιαστεί με διάφορα μουσικά όργανα.

Music Corner: Η παιδική σου ηλικία, τι αναμνήσεις φέρνει στο μυαλό σου;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Το πάρκο απέναντι απ’ το σπίτι. Πήγαινα εκεί κάθε απόγευμα κι η μητέρα μου ανά μισάωρο έβγαινε στο μπαλκόνι να ελέγξει την κατάσταση. Είμαι από τους τυχερούς που πρόλαβαν τις εποχές της αθωότητας, τότε που ο μισάωρος έλεγχος αρκούσε. Άλλη μια εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι οι χορογραφίες που στήναμε στα διαλείμματα με τις τέσσερις κολλητές μου φίλες στο δημοτικό. Τις παρουσιάζαμε στα πάρτι κι, ενώ αυτές έκαναν κατακόρυφο κι άλλα επικίνδυνα, εγώ λούφαρα και κράταγα το μικρόφωνο-βούρτσα!

Music Corner: Αν γύριζες το χρόνο πίσω, μιλώντας είτε για τα επαγγελματικά ή για τα προσωπικά σου, τι θα έκανες διαφορετικά;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Θα κατέθετα άλλο μηχανογραφικό και με μαθηματική ακρίβεια θα ήμουν ήδη πτυχιούχος κάποιας ανθρωπιστικής επιστήμης, ενώ τώρα με βλέπω αιώνια φοιτήτρια τεχνολογικής επιστήμης! Στα προσωπικά δεν θα άλλαζα κάτι.

interview_Koniak__2014_014

Music Corner: Αν δεν είχες γεννηθεί αυτή την εποχή στην Ελλάδα, πού και πότε θα ήθελες να έχεις γεννηθεί;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Χωρίς καμία αμφιβολία, στη Βιέννη την κλασική εποχή. Αφενός επειδή ήταν τόπος συγκέντρωσης ευγενών και καλλιτεχνών απ’ όλη την Ευρώπη και το σημαντικότερο επειδή θα ήθελα να γνωρίσω όλους αυτούς τους σπουδαίους φιλοσόφους και συνθέτες της περιόδου, με ιδιαίτερη προτίμηση στον μεγάλο μου έρωτα τον Μπετόβεν!

Music Corner: Οι άλλες σου αγάπες, εκτός μουσικής ποιες είναι;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Η φωτογραφία, το θέατρο, το καλό φαγητό, το καλό κρασί, οι καλοί φίλοι κι ο καλός μου!

Music Corner: Ποιο είναι το τελευταίο τραγούδι με το οποίο κόλλησες;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Οι εμμονές αυτής της εβδομάδας είναι το διαχρονικό Vinegar & Salt των Hooverphonic, από live ηχογράφηση όμως στο Queen Elisabeth Hall και το Papaoutai του Stromae σε διασκευή των CUT_.

Music Corner: Παίρνοντας ως αφορμή τον τίτλο του πρώτου σου δίσκου, το «Σούπερ Κορίτσι», θα μας πεις ποιοι είναι οι δικοί σου ήρωες;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Η μητέρα μου και οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι, οι οποίοι με έχουν στηρίξει κι έχουμε μοιραστεί τα όνειρα και τις αγωνίες μας. Ελπίζω μόνο να μην καταλήξουν σαν το Σούπερ Κορίτσι, γιατί ακούγοντας το κομμάτι θα διαπιστώσετε πως κάθε άλλο παρά στήριγμα μπορεί να είναι!

Music Corner: Ποια είναι η πλευρά σου που δεν αποκαλύπτεις ποτέ στο κοινό;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Αυτή που κρατάω για τις προσωπικές μου στιγμές. Κατά τ’ άλλα, αυτό που είμαι στην καθημερινότητά μου, το κουβαλάω και πάνω στη σκηνή.

interview_Koniak__2014_005

Music Corner: Ποσό σκληρή γίνεσαι με τον εαυτό σου όταν ετοιμάζεις κάτι νέο;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Είμαι αρκετά σκληρή με τον εαυτό μου αλλά δεν έχει να κάνει με το αν ετοιμάζω κάτι καινούριο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περίσταση κρίνεται απαραίτητο.

Music Corner: Πώς διαχειρίζεσαι τα λάθη κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Με ψυχραιμία!

Music Corner: Πριν από τις εμφανίσεις σου στη σκηνή, έχεις άγχος;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Πάντα έχω. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να σε απασχολήσουν πριν το live, άσχετα με τη μουσική τις περισσότερες φορές, αλλά όταν ανεβαίνω, με απασχολεί μόνο αυτή και το κοινό που βρίσκεται από κάτω.

Music Corner: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Έχω τόσο κακή μνήμη, που σίγουρα δεν έχω συγκρατήσει την πιο πετυχημένη. «Η ζωή είναι θέμα οπτικής γωνίας, φρόντισε να έχεις την καλύτερη». Μη με ρωτήσεις ποιος μου το είπε, δεν θυμάμαι, πάντως την έχω λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μου!

interview_Koniak__2014_011

Music Corner: Είσαι πολιτικά ενεργή;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Με την έννοια του πολιτικού και κομματικού χώρου, όχι. Πιστεύω όμως ότι και η στάση του κάθε ανθρώπου, σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται, παράγει πολιτική και μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ με τη δική μου στάση.

Music Corner: Ποια η γνώμη σου για τη μεγάλη αποχή των νέων από την πολιτική επικαιρότητα;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Θεωρώ πως πρέπει να ενημερωνόμαστε, διότι κι αυτό είναι σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής. Η αποχή μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει στην αδιαφορία και την άγνοια, πράγμα επικίνδυνο.

Music Corner: Η τακτική των single που ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες, θεωρείς ότι είναι θέμα δημιουργικότητας ή κατεύθυνση που επιβάλλει πλέον η αγορά;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Επιβάλλεται από την αγορά αλλά και από τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο βέβαια να παρουσιάσει κανείς μια ολοκληρωμένη δουλειά, γιατί αυτό θα τον κάνει να αντέξει στον χρόνο, αλλά σίγουρα ένα single είναι πιο εύκολο να φτάσει στα αυτιά μας.

Music Corner: Θα μας πεις δυο λόγια για τον πιο στενό σου συνεργάτη, τον Χρίστο Σερενέ;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Είναι δύσκολο να αναφερθώ συνοπτικά στον Χρίστο. Ο χαρακτήρας αυτού του ανθρώπου συνδυάζει πάρα πολλές αρετές. Είναι ταλαντούχος, οξυδερκής κι εξαιρετικά διορατικός. Αφουγκράζεται προβλήματα που τίθενται κατά καιρούς κι ιεραρχεί τις εκάστοτε ανάγκες με μεγάλη επιτυχία. Αυτό μου προσφέρει σαφώς τρομερή ασφάλεια. Τον θαυμάζω και νιώθω τυχερή που συνεργαζόμαστε.

Music Corner: Πώς γνωριστήκατε;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Αυτό παραμένει ένα άλυτο μυστήριο στη σχέση μας. Σίγουρα μιλάμε για οχτώ χρόνια πριν, 99% στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας όπου σπουδάζαμε κι οι δύο, όμως οι ακριβείς μνήμες είναι αμυδρές έως κι ανύπαρκτες!

interview_Koniak__2014_008

Music Corner: Μίλησε μου για την ομάδα Nefelopetra, πώς νιώθεις για την συμμετοχή σου σε κάτι τόσο διαφορετικό που συμβαίνει;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Η Nefelopetra ιδρύθηκε το 2009 από τον Πέτρο Πολίτη και τη Νεφέλη Μαρκάκη. Το “Circus Explosiva” τώρα, είναι μια καινούρια παράσταση των παιδιών και νιώθω, ειλικρινά, πολύ περήφανη που συμμετέχω. Συνδυάζει μουσική, χορό, ακροβατικά κι εικαστικά για να διηγηθεί μία ιστορία. Παίζουμε κάθε Σάββατο στο El Convento Del Arte για δεύτερη χρονιά και είναι μια παράσταση που φαίνεται πως θα έχει μέλλον.

Music Corner: Έμαθα ότι θα παίξεις και στο θέατρο..
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Πράγματι! Ειλικρινά, δεν κατάλαβα για πότε δέχτηκα! Μου έκανε μια άκρως τιμητική πρόταση ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς, να συμμετάσχω στην παράσταση «Μικρές ιστορίες φόνων», του Παναγιώτη Μπρατάκου, που θα ανέβει αρχές Δεκεμβρίου στον πολυχώρο Vault. Πρόκειται για ένα δυνατό σύγχρονο κείμενο που μιλάει στα κατώτερα ένστικτά μας και θίγει γνωστά κοινωνικά προβλήματα με μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά. Νιώθω πολύ τυχερή για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Δημήτρης και που η πρώτη μου επαφή με ένα αμιγώς θεατρικό κείμενο, συνδυάζεται από ένα καστ τόσο αξιόλογων ηθοποιών κι έναν τόσο χαρισματικό σκηνοθέτη.

Music Corner: Ποια είναι τα όνειρα σου, πέρα από την καριέρα σου;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Να δημιουργήσω μια υπέροχη οικογένεια!

interview_Koniak__2014_016

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συνέντευξη!

*** Ευχαριστούμε το Allou Fun Park για την άψογη φιλοξενία!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here