Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Ευχαριστούμε την Πέγκυ Κετσετζή
για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν έναν καλλιτέχνη να αντέχει πραγματικά στον χρόνο; Η συνέπεια. Η αδιάκοπη δουλειά. Οι επιλογές του ρεπερτορίου και των συνεργατών του. Η προσωπικότητά του. Η αγάπη του κόσμου. Το να μην θεωρεί δεδομένο ότι θα παραμένει στο προσκήνιο και να αντιμετωπίζει την κάθε του εμφάνιση με την εμπειρία του επαγγελματία και τη λαχτάρα του ερασιτέχνη. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αδιαμφισβήτητα ανταποκρίνεται σε όλα τα παραπάνω «κριτήρια», διαθέτοντας και ένα επιπλέον ατού: τη διάθεση να πειραματίζεται, να επανεφευρίσκει τον εαυτό της και να επαναπροσδιορίζει συνεχώς τη σχέση της με το κοινό.

protopsalti_live_2018_12_004

Στη φετινή της παράσταση με τίτλο «Σε Απευθείας Σύνδεση» (κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στο Gazarte), η σπουδαία μας ερμηνεύτρια επιλέγει να συνδυάσει εμβληματικά της τραγούδια, με κάποια πιο «αφανή» αλλά ξεχωριστά κομμάτια από την προσωπική της δισκογραφία, καθώς και τραγούδια που αγαπά –όλα τους δοσμένα σε απρόσμενες εκδοχές. Οι πέντε θαυμάσιοι μουσικοί που τη συνοδεύουν συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό –επιτρέψτε μου, ωστόσο, την ειδική μνεία στις σπουδαίες ενορχηστρώσεις του Θωμά Κοντογεώργη, οι οποίες κάνουν τα τραγούδια να ακούγονται οικεία και φρέσκα ταυτόχρονα και, ενώ είναι δουλεμένες στη λεπτομέρειά τους, προκρίνουν ένα άκρως φυσικό ηχητικό αποτέλεσμα.

protopsalti_live_2018_12_002

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Πρωτοψάλτη τραγουδά, ροκάρει, ραπάρει, παίζει κρουστά και κιθάρα, χορεύει ασταμάτητα και, με την ολόφωτη φωνή και την αεικίνητη παρουσία της, κάνει μια μικρών διαστάσεων σκηνή να μοιάζει με ανοιχτό θέατρο σε καλοκαιρινή συναυλία. Κάθε της παράσταση επιφυλάσσει και μία –τουλάχιστον– έκπληξη για τους θεατές. Ακόμη και για όσους την ακολουθούν χρόνια και γνωρίζουν πολύ καλά πως –πέρα από την άψογη επαγγελματία– μέσα στη μοναδική αυτή καλλιτέχνιδα, «κατοικεί» πάντα ένα κορίτσι, το οποίο απολαμβάνει, εκτιμά και ανταποδίδει κάθε στιγμή το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτό που αγαπά. Και το κάνει αβίαστα, με τη χαρά, την ενέργεια, το χαμόγελο και τον αυθορμητισμό ενός παιδιού που παίζει ξέγνοιαστο με το πιο αγαπημένο του παιχνίδι!

protopsalti_live_2018_12_001

Η προσωπική αποκάλυψη που εισέπραξα από αυτήν της την εμφάνιση είναι ότι η Άλκηστις συνταιριάζει στις ερμηνείες της όλα τα στοιχεία της φύσης. Είναι γη, γιατί σε αυτήν πατά και από αυτήν αντλεί δύναμη και σταθερότητα. Είναι κύμα, ένα πέλαγος συναισθημάτων και θετικής ενέργειας. Είναι φλόγα, ικανή να αγγίξει με τη ζεστασιά και το πάθος της κάθε καρδιά. Και είναι κι αεράκι δροσερό, που ξέρει πώς να γαληνεύει τις ψυχές –κάτι που γίνεται πιο εμφανές από ποτέ στο εξαιρετικό ακουστικό μέρος του προγράμματος. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη είναι, λοιπόν, η ίδια μια δύναμη της φύσης, η οποία βρίσκεται διαρκώς σε απευθείας σύνδεση με την ψυχή και το συναίσθημά της –άρα και σε απευθείας σύνδεση με τις καρδιές με τις οποίες επι-κοινωνεί. Και η αλήθεια που χαρακτηρίζει αυτή τη σχέση παραμένει δικαίως ακατάλυτη στο πέρασμα του χρόνου…

protopsalti_live_2018_12_003

Στην παράσταση «Σε Απευθείας Σύνδεση» παίζουν οι θαυμάσιοι μουσικοί:
Θωμάς Κοντογεώργης: πιάνο, ενορχηστρώσεις
Πέτρος Βαρθακούρης: μπάσο
Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος: τρομπόνι
Παντελής Ντζιάλας: κιθάρες
Κώστας Μυλωνάς: τύμπανα

Συμμετέχει επίσης ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Γιάννης Μαθές.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here