Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Παρασκευή βράδυ, ο δρόμος μας έβγαλε σε μία από τις πιο ιδιαίτερες μουσικές σκηνές της πόλης. Στο Χαμάμ στα Πετράλωνα, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Σπύρος Παρασκευάκος και οι εκλεκτοί τους συνεργάτες μας προσέφεραν τη μουσική τους συντροφιά μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, “χτισμένο” πάνω στο νέο τους δίσκο, το “Απ’ το μηδέν”, αλλά και αρκετά εμπλουτισμένο με όψεις από κάθε φάσμα του καλού ελληνικού τραγουδιού και της μουσικής μας παράδοσης.

Λίγο πριν τους απολαύσουμε επί σκηνής, οι δύο βασικοί συντελεστές έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο MusicCorner !


Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε κυκλοφορία το κοινό σας εγχείρημα, ο δίσκος “Απ’ το μηδέν”. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη συνεργασία.
Ζαχαρίας Καρούνης:
Όλα ξεκίνησαν ύστερα από την πρόταση του Παρασκευά Καρασούλου να υπάρξει μία συνεργασία με το Σπύρο. Άκουσα τραγούδια του, ενθουσιάστηκα και απ’ την αρχή υπήρξε μια πολύ ωραία χημεία μεταξύ μας. Περάσαμε από μία πολύ όμορφη διαδικασία -studio, ακροάσεις, απορρίψεις τραγουδιών- ώσπου καταλήξαμε σε 11 τραγούδια, τα οποία αποτελούν το δίσκο “Απ’ το μηδέν”.
Σπύρος Παρασκευάκος: Η πρόταση του Παρασκευά Καρασούλου ήρθε σε μία περίοδο όπου δεν περίμενα ότι θα έκανα κάτι και ήταν λίγο ξαφνική. Απ’ την αρχή ενθουσιάστηκα αλλά ξεκίνησε και λίγο δοκιμαστικά. Απ’ την πρώτη γνωριμία και επαφή, με το που ήρθε σπίτι μου ο Ζαχαρίας και είδαμε ένα-δύο κομμάτια, έγινε αυτό το ”κλικ”. Από εκείνη τη στιγμή και μετά κύλησε όλος ο δίσκος. Ήταν ένα καρμικό γεγονός.

Και στη σημερινή σας εμφάνιση, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μοναδική ενώ εδώ βρίσκονται και αρκετοί φίλοι του χώρου σας. Ποιά τα συναισθήματα σας; Υπάρχει σκέψη για κάποια παράταση των εμφανίσεων;
Ζαχαρίας Καρούνης:
Είναι πολύ σημαντικό άνθρωποι της γενιάς σου να σε αποδέχονται, να σε αγαπάνε και να σε στηρίζουνε. Όσο για την παράταση, σκεφτόμαστε σίγουρα κάτι να κάνουμε, πιθανότατα μέσα στο Μάιο.
Σπύρος Παρασκευάκος: Αυτοί οι φίλοι για μένα είναι και πρότυπα. Είναι ο πρώτος μου δίσκος αυτός και για μένα αποτελεί διπλή χαρά που με τιμούν και με στηρίζουν με την παρουσία τους.


Στην παράσταση αυτή, όλα αρχίζουν “απ’ το μηδέν”. Με αφετηρία στιγμές του νέου δίσκου (Απ’ το μηδέν, Γλυκός Γενάρης), το πρώτο μέρος απαρτίστηκε τόσο από γνωστές και αγαπημένες δημιουργίες που διακρίνονται για το παραδοσιακό τους ύφος όσο και από ατμοσφαιρικές μπαλάντες και πιο λαϊκά τραγούδια. Κομμάτια όπως οι “Μέλισσες” και “Με τα μάτια κλειστά” συνυπήρξαν αρμονικά με “Αεροπλάνα και βαπόρια” και “Παραμύθια με λυπημένο τέλος”. Κορυφαία στιγμή η ανατριχιαστική και πολύ δυναμική ερμηνεία του “Ήτανε μια φορά”.

Πολύ ευχάριστη και αξιόλογη η παρουσία της νεαρής Πολυξένης Καράκογλου, η οποία ερμήνευσε μαζί με το Ζαχαρία τη “Μικρή Πατρίδα”, τα “Διόδια” και φυσικά το ντουέτο “Ο άνθρωπος μπορεί”, ένα από τα κομμάτια του δίσκου που ήδη ξεχωρίζει. Σε μια βραδιά συστάσεων, ακούσαμε και τη γλυκύτατη Μαρίνα Σάττι, μια γλυκιά κοπέλα με φωνή “νεράιδας”, σε μία διαφορετική εκτέλεση του “Θα σπάσω κούπες” αλλά και σε δύο αγαπημένες μπαλάντες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.


Ενίοτε πλαισιωμένος από τις “νεράιδές” του και άλλοτε σε πιο μοναχικές στιγμές, ο Ζαχαρίας συνέχισε με ένα δεύτερο μέρος πιο ατμοσφαιρικό, πιο ήρεμο και αρκετά γενναιόδωρο ! Ο Σπύρος Παρασκευάκος μας σύστησε στο πιάνο κι άλλες στιγμές του δίσκου με αποκορύφωμα το βιωματικό “Ένα ταξί”. Από το “Πάτωμα” και “την αρχή των τραγουδιών”, σηκωθήκαμε και ταξιδέψαμε “Βήμα-βήμα” μέχρι την παράδοση της Θράκης και τα “Λιανοχορταρούδια”. Και “Χαράματα, η ώρα 3.00” μας βρήκε χωρίς να το καταλάβουμε, τραγουδώντας το “Μάνα μου Ελλάς” μέχρι η βραδιά να γυρίσει πάλι “απ’ το μηδέν” και να τελειώσει όπως άρχισε.

karounisi_live_2016_04_004

Η γεύση που άφησε η παράσταση αυτή συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αισιοδοξία και θαυμασμός. Αυτό νιώθεις όταν βλέπεις νέους ανθρώπους με ταλέντο και όρεξη για δημιουργία, όπως ο Σπύρος, η Πολυξένη και η Μαρίνα. Ο Ζαχαρίας, απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο χαρισματικός ερμηνευτής είναι. Στους αμανέδες και στα βιμπράτο του, στη θεατρικότητα και στο μοναδικό ύφος ερμηνείας που διαθέτει, διακρίνει κανείς έναν ολοκληρωμένο και ικανότατο ερμηνευτή που “στο αίμα του ρέει” αναλλοίωτη η ελληνική παράδοση. Η προσέγγιση του παραδοσιακού τραγουδιού, οι σπουδές του γύρω από τη βυζαντινή μουσική και φυσικά οι κορυφαίοι δημιουργοί που έχουν βρεθεί δίπλα του είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ερμηνευτικής του ταυτότητας.

Το παρόν έδωσαν και πολλοί φίλοι από το χώρο της μουσικής και των τεχνών. Ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος, ο διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, Olivier Descotes, ο Απόστολος Κίτσος, η Σαβίνα Γιαννάτου αλλά και ο Θέμης Καραμουρατίδης!

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πιάνο: Νεοκλής Νοεφυτίδης
Κιθάρες, ούτι: Νίκος Αυγουστίδης
Τρομπόνι, πνευστά: Χρήστος Σπηλιόπουλος
Κρουστά: Στράτος Σαμιώτης

*Ο δίσκος “Απ’ το μηδέν” κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία από τη Μικρή Άρκτο.


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here