ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ
(σε… meeting με τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο)

Τις προάλλες άκουσα πως ο Απόστολος Γουγουλάκης θα έπαιζε live σ’ ένα μπαράκι στη γειτονική πόλη από το χωρίο μου στον Νομό Ηλείας, απ’ όπου κατάγομαι. Είχα ακουστά τον Απόστολο ως όνομα, αλλά δεν είχε τύχει να ακούσω κάποιο κομμάτι του. Και επειδή δεν χάνω (οποιοδήποτε) live, πήγα με μουσικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για κάτι νέο. Ευτυχώς αυτό το «νέο» δεν με απογοήτευσε –το αντίθετο μάλιστα. Η φρεσκάδα και η αγάπη του Απόστολου για τη μουσική φαινόταν σε κάθε στίχο, σε κάθε νότα που πατούσε στην κιθάρα του. Φαινόταν ότι γούσταρε πάνω απ’ όλα ο ίδιος να παίζει γι’ αυτό το ευχαριστήθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό το εκτιμώ. Παρέα με τον συνεργάτη του Χρήστο Κυριαζή στο σαξόφωνο μας ταξίδεψαν για 3-4 ώρες (χωρίς διάλειμμα) σε Balkan, παραδοσιακούς αλλά και rock ήχους, δεμένοι όλοι αρμονικά μεταξύ τους.

Μετά από αυτό το Live λοιπόν σκέφτηκα να κάνω μια συνέντευξη με τον Απόστολο Γουγουλάκη για να τον γνωρίσετε κι εσείς…

—————–

MusicCorner: Πες μας δυο λόγια για τον εαυτό σου. Τι πρέπει να ξέρουν όσοι δεν σε γνωρίζουν;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Έφυγα για σπουδές και από τότε είμαι στους δρόμους. Αναζητώ την πορεία μου, γι’ αυτό και ασχολούμαι με πολλά διαφορετικά πράγματα. Τη μουσική την προσέγγισα από την ηλικία των 5 ετών. Η αγάπη ήρθε αργότερα στα 16 και το μικρόβιο στα 19. Έχω ως κύρια ανησυχία τον τελευταίο καιρό τη δημιουργία και με προβληματίζει τι θα αφήσω σαν «κληρονομιά» πίσω μου. Προσπαθώ συνεχώς να μειώσω τα εγωιστικά μου χαρακτηριστικά.

MusicCorner: Παρά το νεαρό της ηλικίας σου έχεις κάνει πολλά πράγματα στη μουσική και όχι μόνο! Πιάνο, κιθάρα, ωδείο, σπουδές στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών… Πώς τα κατάφερες όλα αυτά; Και, πάνω απ’ όλα, πώς συνδυάζονται;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Η μέρα έχει 24 ώρες και, αν προγραμματίζεις τον χρόνο σου, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Η μουσική και οι επιστήμες συνδυάζονται και κουμπώνουν μοναδικά, αν το θες. Πιστεύω ότι όσο «πλουτίζεις» το κεφάλι σου με γνώσεις, ξεκλειδώνεις και ενεργοποιείς κομμάτια σου. Σπουδές άσχετες με τη μουσική με έχουν βοηθήσει στη μουσική! Η μόρφωση γενικώς, πέρα από την ακαδημαϊκή της μορφή, σε κάνει σκεπτόμενο άνθρωπο. Και η μουσική χρειάζεται σκεπτόμενους ανθρώπους.

gougoulakis_meeting_point_2014_12_001

MusicCorner: Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, βλέπω πως έχεις συμμετάσχει σε φεστιβάλ με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Πουλικάκος. Πώς είναι να βρίσκεσαι έστω και στο ίδιο φεστιβάλ με καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς και μάλιστα στην αρχή της καριέρας σου;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Όλα αυτά είναι εμπειρίες και με διαμορφώνουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους ανθρώπους πίσω από τη μουσική τους, από τους στίχους τους. Κάποιοι είναι πρόθυμοι, άλλοι πιο δύσκολοι. Έχω μάθει να κρατώ, να παίρνω πράγματα από μια συνεργασία. Δεν έχει σημασία το βεληνεκές του καθενός. Όλοι έχουν να σου δώσουν κάτι σημαντικό.

MusicCorner: Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε και ο Πρώτος σου δίσκος «Είδα φως και βγήκα». Πες μας γι’ αυτόν!
Απόστολος Γουγουλάκης:
Είναι ένας δίσκος σε στίχους και μουσική δικά μου. Ο τίτλος βασίζεται σε παράφραση της γνωστής έκφρασης. Το φως αντιπροσωπεύει την ελπίδα. Κάπου στο σκοτάδι στο οποίο βρισκόμαστε, αχνοφαίνεται η ελπίδα και προς τα εκεί κινούμαι. Για να δεις κάπου το φως πρέπει να προβληματιστείς πρώτα, να τα βρεις με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Είναι συμβολικός ο τίτλος. Επίσης έχει να κάνει με το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, το οποίο αναφέρεται στο χρόνο. Καθώς κινούμαστε μέσα στο πέρασμα του, είναι στιγμές που κάτι μας τραβάει την προσοχή, μας κάνει να σταθούμε. Ένα φως. Ο χρόνος, πιστεύω, είναι σύμμαχος όχι εχθρός. Απλά αργούμε να συμφιλιωθούμε μαζί του. Οι ηχογραφήσεις του CD κράτησαν αρκετά, αλλά τις χαρήκαμε όλοι. Πιστεύω ότι ο δίσκος χρειάζεται περισσότερες από μια ακροάσεις, γιατί έχω βασιστεί αρκετά στη μουσικότητα, μαζί με τους μουσικούς που συμμετείχαν. Στιχουργικά προσπαθώ να αποτυπώσω όλα αυτά που συμβαίνουν και «ταλαιπωρούν» εμένα ή τους γύρω μου. Η διαδικασία ήταν απολαυστική και περιμένω πώς και πώς να ξαναμπώ στο στούντιο!

MusicCorner: Ο δίσκος κυκλοφορεί και σε βινύλιο. Για ποιον λόγο επέλεξες και αυτήν τη μορφή; Τι είναι για σένα το βινύλιο;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Κυκλοφορεί σε CD και βινύλιο. Η αλήθεια είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση με οδήγησε ο Δημήτρης Καρράς. Τον ευχαριστώ, αφού ακούγοντας το αποτέλεσμα βεβαιώθηκα για την απόφασή μου αυτή. Η «ζωντάνια» που απέκτησε η δουλεία μου είναι μοναδική. Παραδόξως δεν συνδέομαι συναισθηματικά με το βινύλιο αφού δεν είχα πικάπ. Είναι κάτι που αρχίζω να αγαπώ τώρα για την ποιότητα και την ζεστασιά στον ήχο. Συγχρόνως είναι και κάτι χειροπιαστό και εγώ λατρεύω οτιδήποτε γεννά συναισθήματα.

MusicCorner: Ετοιμάζεις κάτι καινούριο δισκογραφικά; Υπάρχουν κομμάτια στο… συρτάρι;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Έχω γράψει τα κομμάτια για μια νέα δουλειά και σιγά σιγά τα ενορχηστρώνω, τα παίζουμε ζωντανά. Δεν βιάζομαι, γιατί ο δίσκος μόλις έχει κυκλοφορήσει. Θέλω να ωριμάσει στα αυτιά των ακροατών και στα δικά μου πριν συνεχίσω. Το επόμενο βήμα θέλω να είναι ένα σκαλί πάνω. Όλα αυτά θέλουν χρόνο και ηρεμία.

gougoulakis_meeting_point_2014_12_002

MusicCorner: Ποιος ή ποιοι καλλιτέχνες (έλληνες ή ξένοι) σε έχουν επηρεάσει ως προς τον ήχο αλλά και ως καλλιτέχνη;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Έχω ακούσει αρκετά διαφορετικές μουσικές και το συνεχίζω αυτό το… «κακό» συνήθειο. Πραγματικά θα χρειαστώ σελίδες για να αραδιάσω αυτούς που με έχουν επηρεάσει και αυτούς που έχω «κλέψει» μουσικά!

MusicCorner: Μέσα στα τραγούδια σου αλλά και στις ζωντανές σου εμφανίσεις υπάρχει έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής. Είναι πιθανότατα αυτά τα ακούσματα που είχες ως παιδί από παππούδες, έτσι; Ποιά είναι η γνώμη σου για την παραδοσιακή μας μουσική;
Απόστολος Γουγουλάκης: Αυτό είναι εμφανές ιδιαίτερα στα καινούργια κομμάτια που έχω γράψει. Έχω συνδυάσει τον Δεκαπενταύγουστο με τα παραδοσιακά πανηγύρια, τότε που όλο το σόι, όλο το χωριό μαζευόταν να γιορτάσουν. Μια αγκαλιά όλοι στο χωριό και στη ζωή. Ο πατέρας μου λόγω της καταγωγής μας, με έβαλε από μικρό στα της παράδοσης. Η μουσική μας είναι η ταυτότητά μας. Ο πλούτος μας. Στιχουργικά και μουσικά έχουμε να διδαχθούμε πολλά. Η παράδοση, πιστεύω, πρέπει να είναι η αρχή, το πάτημα για το μετά. Δεν μπορείς να ζητάς εξέλιξη αγνοώντας τις ρίζες σου.

gougoulakis_meeting_point_2014_12_003

MusicCorner: Μια ερώτηση που βγαίνει μέσα από ένα τραγούδι σου τώρα, το «Δήθεν»: Θεωρείς πως ζούμε σε μια εποχή που μας νοιάζει πιο πολύ το φαίνεσθαι; Αναλωνόμαστε στην εμφάνιση και δεν εστιάζουμε στην ουσία;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Έχω υπάρξει και εγώ αρκετές φορές «Δήθεν» και η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει ουσία σε αυτό. «Δήθεν λέξεις, δήθεν σκέψεις, μια εικόνα για να αρέσεις», λέω στο τραγούδι. Η κοινωνία μάς οδηγεί προς μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα όπου η διαφορετικότητα διαλύεται. Μας πλασάρουν πρότυπα και εμείς ακολουθούμε. Κάθε ένας μας όμως κρύβει μέσα του έναν θησαυρό που όσο τον «μασκαρεύει», τόσο πιο βαθειά τον θάβει. «Μα αν δεν είσαι αυτός που είσαι, πώς θα βρεις αυτό που έχεις;», συνεχίζει ο στίχος. Απλότητα και αλήθεια είναι αυτά που θα μας αναστήσουν. Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε!

MusicCorner: Πού μπορούν να σε βρουν όσοι ενδιαφέρονται να μαθαίνουν νέα για τις εμφανίσεις και τα τραγούδια σου;
Απόστολος Γουγουλάκης:
Υπάρχει το επίσημο site μου, στο οποίο μπορεί κάποιος να βρει όλα τα στοιχεία αυτά: apostolosgougoulakis.gr. Φυσικά και στο επίσημο page, μιας και το facebook έχει εισβάλει στη ζωή μας (facebook.com/apostolosgougoulakis.music). Τέλος μπορεί να ακούσει κάποιος τα κομμάτια και στο youtube κανάλι μου.

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here