Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η εβραϊκής καταγωγής καθηγήτρια Ιστορίας, Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) κατηγορεί τον αυτοαποκαλούμενο ιστορικό, David Irving (Timothy Spall) ως ψεύτη, καθώς ο τελευταίος δεν παραδέχεται ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη όντως. Εκείνος της κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και ο δικηγόρος Richard Rampton (Tom Wilkinson) καλείται να την υπερασπιστεί σε μία δίκη, η απόφαση της οποίας έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα ιστορικά δεδομένα…

denial_afisa_2017_01

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία «Άρνηση» (“Denial”) του Mick Jackson διαθέτει τρεις θαυμάσιους ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και καλογραμμένο, θεατρικού τύπου, σενάριο από τον διακεκριμένο David Hare. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματολογίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας είναι στιγμές-στιγμές συναρπαστικές, το φιλμ δεν καταφέρνει ποτέ να απογειωθεί πραγματικά.

denial_2017_01

Όσοι, πάντως, αγαπούν τα δικαστικά δράματα ή ενδιαφέρονται για το θέμα της ταινίας, νομίζω πως δεν θα απογοητευτούν. Το φιλμ θίγει με έξυπνο τρόπο το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, εάν υπάρχουν όρια σε αυτό και ποια μπορεί να είναι. Επίσης, στο αγγλικό δίκαιο δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως συμβαίνει στο αμερικανικό. Αυτό σημαίνει ότι εναπόκειται στον εκάστοτε εναγόμενο να πείσει ότι η κατηγορία η οποία του αποδίδεται είναι αβάσιμη –εν προκειμένω, η Lipstadt πρέπει να βρει αποδείξεις ότι το Ολοκαύτωμα είναι όντως αληθινό γεγονός!

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here