Γράφει ο Φίλιππος Λαμπρίνος
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

Τον πρωτοάκουσα πριν δύο χρόνια στο ραδιόφωνο και κάτι με έκανε αμέσως να αναζητήσω με τον δεξί μου αντίχειρα το Shazam. Different Pulses το τραγούδι και Asaf Avidan ο καλλιτέχνης. Με έκπληξη κατάλαβα πως η φωνή που άκουσα ήταν ανδρική! Δύο χρόνια μετά, έχοντας κυκλοφορήσει έναν ακόμα εξαιρετικό δίσκο και σαφώς πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, η πρώτη επίσκεψη του Asaf Avidan στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα και φυσικά αυτή η ευκαιρία δε θα μπορούσε να χαθεί.


Αν με ρωτούσατε πριν τη συναυλία θα έλεγα πως η Τεχνόπολη δεν του ταιριάζει. Χώρος ανοικτός και μεγάλος για έναν καλλιτέχνη ακουστικό, λυρικό και πιο ατμοσφαιρικό. Παρόλα αυτά, λίγο το σκοτάδι της νύχτας, λίγο τα φωτισμένα επιβλητικά φουγάρα της Τεχνόπολης και σε μεγάλο βαθμό το εξαιρετικό κοινό που συγκεντρώθηκε δημιούργησαν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα!


Αγχωμένος στην αρχή, γιατί όπως μας είπε ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι να περιμένεις σε μια χώρα που επισκέπτεσαι πρώτη φορά, παρέσυρε το μικρόφωνο με την κιθάρα του. Γρήγορα όμως χαλάρωσε, μας κέρδισε και μας παρέσυρε στον δικό του ρυθμό. Ταπεινός, με το βλέμμα χαμηλά να ευχαριστεί πάρα πάρα πάρα πολλές φορές για το ζεστό χειροκρότημα, αλλά ταυτόχρονα εκδηλωτικός και εκφραστικός. Τσαλακώθηκε στη σκηνή , γονάτισε, ξάπλωσε , χοροπήδηξε, εξομολογήθηκε πόσο πολύ χαίρεται που είναι εδώ και πόσο η Αθήνα του θυμίζει το σπίτι του, το Τελ Αβίβ. Έπαιξε με τον κόσμο, αστειεύτηκε και σαρκάστηκε σαν να είμαστε μια παρέα. Αληθινός, αυθεντικός και άμεσος με το κοινό , έπινε το αγαπημένο του ουίσκι στην υγειά μας καθώς μας έλεγε δικές του ιστορίες και ζούσε όλα τα τραγούδια του, τα οποία έχει γράψει ο ίδιος, με έναν μοναδικό συναισθηματισμό.


Άλλοτε δυναμικός και Rock ’n’ Roll, άλλοτε απλός και μελαγχολικός, την μία με την ηλεκτρική του κιθάρα και την άλλη με την κλασσική ο Asaf Avidan ήταν μαγικός. Παρασυρθήκαμε μαζί του, ταξιδέψαμε και μελαγχολήσαμε, θυμώσαμε, χορέψαμε, ξεσηκωθήκαμε και ξεσπάσαμε κι όλα αυτά με συνεχείς εναλλαγές. Ιδιαίτερος και χαρισματικός πάνω στην σκηνή δεν έδινε το περιθώριο να πάρεις το βλέμμα σου και το αυτί σου από πάνω του. Το βλέμμα γιατί έβλεπες έναν πολύ ωραίο τύπο, ακομπλεξάριστο και ταπεινό Star να φέρεται με απεριόριστο σεβασμό στο κοινό και να τα δίνει όλα και το αυτί φυσικά για αυτή την μοναδική φωνή για την οποία έχουν γραφτεί και θα γραφτούν ακόμα πολλά. Μια φωνή κρυστάλλινη και «ερμαφρόδιτη», η πιο γυναικεία ίσως αντρική φωνή που έχει ακουστεί. Μια φωνή όμως τόσο αληθινή και ειλικρινής που σε γδύνει, σου αγγίζει απευθείας την ψυχή και σε ανατριχιάζει!


Περισσότερα λόγια για το πρόγραμμα είναι περιττά! Το μεγαλύτερο μέρος του live αποτελούνταν από τον τελευταίο δίσκο του Asaf Avidan, “Gold Shadow”, από τον οποίο μάλιστα έχει πάρει και το όνομα η περιοδεία του, ενώ ακούσαμε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τις προηγούμενες δισκογραφικές του κυκλοφορίες. Το πιο ζεστό χειροκρότημα πήραν τα αγαπημένα του κοινού “Diferrent Pulses” και “Love it or leave it” ενώ σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή με τα φώτα χαμηλωμένα, o Asaf πήρε την κιθάρα του και μας μίλησε για την Αριάδνη στο “Labyrinth Song”. Στο τέλος , φυσικά μετά από το encore που συγκίνησε τον Asaf, σιγοτραγουδήσαμε όλοι μαζί το “Reckoning song/one day” με τον ίδιο τον Ισραηλινό καλλιτέχνη να κατεβαίνει από τη σκηνή και να γίνετε έναν με τον κόσμο, ενώ η τελευταία πινελιά της βραδιάς ήταν και η πιο ξεσηκωτική με τον Asaf να μας ζητά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο “Hangwoman” να αψηφήσουμε την βαρύτητα και να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της!


Κι όπως λέει και το τραγούδι, κάποια μέρα θα γεράσουμε και θα σκεφτόμαστε ιστορίες που θα μπορούσαμε να έχουμε πει! Ιστορίες σαν και αυτές που είχαμε την τύχη να ζήσουμε το βράδυ της Τετάρτης, τις οποίες θα θυμόμαστε και θα διηγούμαστε για καιρό. Asaf σε ευχαριστούμε που γέμισες την Τεχνόπολη αγκαλιές και τις ψυχές μας συναισθήματα!

—————

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here