aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες στήλες, τα τηλεπαιχνίδια ήταν ένα από τα βασικά «προϊόντα» της ελληνικής τηλεόρασης, σχεδόν από το ξεκίνημά της. Κάποια από αυτά, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και πολύς κόσμος τα θυμάται ακόμα και σήμερα, κάποια άλλα «ατύχησαν» και πέρασαν στο περιθώριο της μνήμης των τηλεθεατών…

Στην πρώτη «κατηγορία», σίγουρα ανήκουν οι «Κόκκινοι γίγαντες, άσπροι νάνοι». Ένα παιχνίδι το οποίο δεν είχε την παραμικρή σχέση με τα όσα αντίστοιχα είχανε μεταδοθεί από την εγχώρια μικρή οθόνη ως εκείνη τη στιγμή και παρά τη «δύσκολη» θεματολογία του (πλανήτες, άστρα, διάστημα κλπ), απέκτησε φανατικό κοινό. Και όχι μόνο στις μικρές, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες…

Απόδειξη γι’ αυτό, είναι το γεγονός ότι διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια και περίπου 140 εκπομπές, η πρώτη εκ των οποίων μεταδόθηκε από την ΕΡΤ-1 την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1982 στις 18:00 και η τελευταία την Τρίτη 1 Απριλίου 1986, έπειτα από συνολικά περίπου 140 «επεισόδια».

Κι όμως, οι «φωστήρες» της δημόσιας τηλεόρασης κάνανε το «θαύμα» τους και πάλι, καθώς διέγραψαν από το αρχείο τις 134 από αυτές και είναι άγνωστο το πώς «κατάφεραν» να σώσουν έστω τις υπόλοιπες έξι. Όλη τούτη η ιστορία, είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα…

kokkinoi_gigantes_2017_06_001

Παρουσιαστής της εκπομπής, ήταν ο ηθοποιός Αργύρης Παυλίδης, ο οποίος είχε γίνει περισσότερος γνωστός από τη φωνητική συμμετοχή του στις μεταγλωττίσεις παιδικών σειρών με κινούμενα σχέδια, αλλά κι από το ρόλο του ως «Μπραϊμάκι» στη μνημειώδη τηλεοπτική μεταφορά του θρυλικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Ως «συνεργάτης» του, υπήρχε ένας…ομιλών ηλεκτρονικός υπολογιστής ΤΙ-99 (πρωτοποριακό και προχωρημένο μοντέλο για εκείνη την εποχή), ο οποίος «ανακοίνωνε» τις ερωτήσεις προς τους παίκτες.

Όπως είπαμε, το παιχνίδι ξεκίνησε να μεταδίδεται Κυριακή και συνέχισε την ίδια ημέρα μέχρι και τον Απρίλιο του 1983, όταν «μετακόμισε» την Τρίτη. Από το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, «μεταφέρθηκε» Παρασκευή και διατηρήθηκε εκεί ως το καλοκαίρι του 1985. Στην τελευταία σεζόν μετάδοσής του, επέστρεψε στην Τρίτη…

kokkinoi_gigantes_2017_06_002

Επιστημονικός σύμβουλος της εκπομπής, αλλά και συγγραφέας των κειμένων, ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ευγενιδείου ιδρύματος, με συνεργάτη του τον αστροφυσικό Γιώργο Γεωργόπουλο. Η παραγωγή ήτανε της Έρσης Δοξακοπούλου και η σκηνοθεσία του Γιώργου Δάμπαση.

Στον κ. Σιμόπουλο οφείλεται το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές εκπομπές του εν λόγω προγράμματος, καθώς ορισμένες τις κατέγραφε στο βίντεο του σπιτιού του για το προσωπικό αρχείο του. Πάλι καλά…

Η μορφή και οι κανόνες

Στο παιχνίδι συμμετείχανε τέσσερις παίκτες, μαθητές γυμνασίου ή λυκείου, οι οποίοι «αγωνίζονταν» ανά ζευγάρια. Στόχος τους, μέσω σωστών απαντήσεων να προηγηθούνε στον «αγώνα εξόδου» των «διαστημοπλοίων» τους στο «ηλιακό σύστημα».

Τι σήμαινε αυτό; Ότι έπρεπε να διαλέξουν ένα από τα 16 «ουράνια σώματα» που υπήρχανε στον πίνακα, ώστε να μετακινηθούνε πλησιέστερα στο «ηλιακό σύστημα». Κάποια από αυτά, προχωρούσανε μία θέση το ζευγάρι των παικτών, άλλα δύο και άλλα τρεις.

Επιπλέον, ορισμένες από τις ερωτήσεις που εμφανίζονταν στην οθόνη του υπολογιστή κι ακούγονταν από τη «φωνή» του, είχανε τρεις απαντήσεις και οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουνε τη σωστή. Είχε προηγηθεί η προβολή ενός φιλμ ολίγων δευτερολέπτων σχετικώς μ’ αυτές και μια μικρή εισαγωγή στο θέμα από τον παρουσιαστή.

Κάποιες άλλες ερωτήσεις, είχανε την απάντηση μέσα στο προβαλλόμενο βίντεο και οι παίκτες όφειλαν ν’ ακούνε τα λεγόμενα με μεγάλη προσοχή, ώστε να καταφέρουνε ν’ απαντήσουνε σωστά στο ερώτημα που τους έκανε ο Παυλίδης.

Όσον αφορά τα δώρα, δεν είχανε καμία σχέση με την υλική αξία εκείνων που προσφέρονται σήμερα στα αντίστοιχα τηλεπαιχνίδια. Όμως, η αντίστοιχη πνευματική ήτανε πολύ μεγάλη, όπως και η χρησιμότητά τους, καθώς επρόκειτο για εγκυκλοπαίδειες, βιβλία κλπ, ενώ το μεγάλο έπαθλο ήταν ένας υπολογιστής ΤΙ, που δινότανε στον τελικό του κάθε κύκλου…

Σχόλιο

Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου: Ελάχιστες φορές παρακολούθησα το «Κόκκινοι γίγαντες, άσπροι νάνοι», διότι δεν καταλάβαινα το παραμικρό αναφορικά με αστερισμούς, πλανήτες, γαλαξίες και γενικότερα με ό,τι είχε σχέση με τον κόσμο του διαστήματος. Ουδέποτε μ’ ενδιέφερε το αντικείμενο, οπότε ζήτημα αν είδα το παιχνίδι δυο-τρεις φορές.

Άλλωστε, ήμουν σε σχετικά μικρή ηλικία για ν’ αντιληφθώ τι πράγμα είναι τ’ άστρα κι εν γένει το πλανητικό σύστημα. Προτιμούσα πιο…βατά προγράμματα, κυρίως παιδικά, αλλά και αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Ωστόσο, πολλοί φίλοι και συμμαθητές ήτανε φανατικοί τηλεθεατές της εκπομπής και θυμάμαι ότι συζητούσαν αρκετές φορές, αναφορικά με το περιεχόμενό του.

Γενικότερα, οι «Γίγαντες» είχαν αρκετά μεγάλο κοινό και μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν ν’ ασχοληθούνε με τις σχετικές επιστήμες, εξαιτίας του παιχνιδιού.

Σίγουρα είχε μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και σαφώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού γνώριζε σε μικρούς και μεγάλους έναν εντελώς διαφορετικό και συναρπαστικό κόσμο. Ήταν η πρώτη (και ίσως η μοναδική σε τέτοια έκταση) εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης που ασχολήθηκε με το διαπλανητικό σύστημα, σε μιαν εποχή που όπως έχουμε ξαναπεί, η μικρή οθόνη δεν ήτανε μόνον ένα θέαμα, αλλά κι ένα φροντιστήριο…

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here