aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Στα 50 χρόνια ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης, υπήρξε πλήθος μουσικών εκπομπών, με διαφορετικό ύφος η καθεμιά τους. Άλλες καλές, άλλες κακές, άλλες απλώς «συμπαθητικές».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δύο ήταν οι καλύτερες όλων των εποχών: Η «Μουσική βραδιά» και «Οι παλιοί μας φίλοι». Κοινός παρανομαστής αμφοτέρων, ένα όνομα: Γιώργος Παπαστεφάνου…

papastefanou

Από τα πιο συμπαθή, αγαπημένα, αλλά και πιο καταρτισμένα στο αντικείμενό τους πρόσωπα στη μισού αιώνα πορεία της εγχώριας μικρής οθόνης, ο σπουδαίος δημοσιογράφος, παρουσιαστής και μουσικός παραγωγός, γαλούχησε (κι εξακολουθεί να γαλουχεί…) πλήθος γενεών με τη χαρακτηριστική φωνή του στο ραδιόφωνο, στα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ και βεβαίως, με τις εκπομπές του στην τηλεόραση, που τόσο λείπουν από τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα…

Η στήλη σήμερα, επέλεξε να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη «Μουσική βραδιά», η οποία συγκαταλέγεται στα μακροβιότερα προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς διήρκεσε πέντε χρόνια, αλλά με μεγάλες διακοπές στη συχνότητα μετάδοσής της…

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου, είχε εμφανιστεί ως παρουσιαστής για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη το 1973 στην ΥΕΝΕΔ, με την εκπομπή «Η μουσική γράφει την ιστορία της», που είχε αρκετές ομοιότητες ως προς τη δομή της με τη «Μουσική βραδιά».

Στη συνέχεια, την Πρωτοχρονιά του 1976 επιμελήθηκε την εμφάνιση του Ζορζ Μουστακί στην ΕΡΤ, ενώ οργάνωσε και τη βραχύβια σειρά εκπομπών «Το λαϊκό τραγούδι», με αποκορύφωμα την εμφάνιση του Στέλιου Καζαντζίδη σ’ αυτή, στις 29 Ιανουαρίου 1976, παρουσιάζοντας επτά από τα τραγούδια του θρυλικού άλμπουμ «Υπάρχω»…

Όλες αυτές οι προσπάθειες «γέννησαν» τη «Μουσική βραδιά», η οποία έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 1976 στις 22:30, μέσω του δικτύου της ΕΡΤ. Μέχρι τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς μεταδιδόταν σε εβδομαδιαία βάση, αλλά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, άλλαξε τόσο η μέρα μετάδοσης (Τρίτη), αλλά και η συχνότητα (δεκαπενθήμερη), ως τον Ιανουάριο του 1977.

Εν συνεχεία, έγινε μηνιαία ως το Μάρτιο του 1978 και ακολούθως αραίωσε σημαντικά την παρουσία της, καθώς μέχρι την Πρωτομαγιά του 1981 που ολοκλήρωσε τον κύκλο της, μεταδόθηκαν μόλις πέντε εκπομπές με καινούργιο υλικό…

Οι λόγοι αρχικώς, είχαν να κάνουνε με το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο κάθε εβδομάδα να υπάρχει διαθέσιμος κάποιος καλλιτέχνης για αφιέρωμα, αλλά κάποιες φορές κι όταν βρισκόταν, δεν έβλεπε με καλό μάτι την παρουσία του στην τηλεόραση. Επιπλέον, με τη δεκαπενθήμερη ή μηνιαία προβολή της «Μουσικής βραδιάς», δινόταν η δυνατότητα να οργανωθεί καλύτερα και με μεγαλύτερη άνεση.

Αργότερα, ορισμένα πρόσωπα που κατά καιρούς βρέθηκαν σε νευραλγικούς τομείς της ΕΡΤ, δε συμπαθούσαν ιδιαίτερα το Γιώργο Παπαστεφάνου (ναι, υπήρξαν και τέτοια…) και δεν του δίνανε χώρο στο πρόγραμμα του σταθμού για τις εκπομπές του.

Σημαντικότατοι συνεργάτες του δημοσιογράφου-παρουσιαστή στη «Μουσική βραδιά» ήταν η παραγωγός Κατερίνα Κατωτάκη, αλλά και η Δάφνη Τζαφέρη, η οποία σκηνοθέτησε τις περισσότερες από αυτές, μεγάλο μέρος των οποίων ευτυχώς σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ…

Το αφιέρωμά μας, χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο που δημοσιεύεται σήμερα, αναφερόμαστε στις εκπομπές όπου παρουσιάστηκαν «πορτρέτα» τραγουδιστών, συνθετών και στιχουργών. Από εκεί και πέρα, μ’ εκείνες που είχαν ως αντικείμενό τους ένα συγκεκριμένο θέμα (λ.χ. «Ρεμπέτικο τραγούδι», «Νέο κύμα» κλπ), θ’ ασχοληθούμε σε δεκαπέντε ημέρες.

Ελάτε λοιπόν να ταξιδέψουμε σε μιαν ασπρόμαυρη οπτικά, αλλά γεμάτη χρώματα εποχή τόσο της ελληνικής τηλεόρασης, όσο και του τραγουδιού μας. Καλή ακρόαση…

Δήμητρα Γαλάνη (15/2/1976): Η πρώτη «Μουσική βραδιά», ήταν αφιερωμένη στην εκλεκτή ερμηνεύτρια που παρά το νεαρό της ηλικίας της (τότε δεν ήταν ούτε 25 ετών), είχε ήδη μια σπουδαία πορεία στο τραγούδι. Κορυφαία στιγμή της εκπομπής, η παρουσία του Σταύρου Ξαρχάκου (σε σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση), ο οποίος δίδασκε στη Γαλάνη τον τρόπο ερμηνείας του «Αγάπη, αγάπη», από τη «Συμφωνία της Γιάλτας». Δυστυχώς, έχει διαγραφεί ολόκληρη από το αρχείο της ΕΡΤ -ευτυχώς από τις ελάχιστες ανάλογες που είχαν αυτή την τύχη…

Σωτηρία Μπέλλου (11/3/1976): Το αφιέρωμα στην αξέχαστη και σπουδαία ρεμπέτισσα, ήτανε και το πρώτο που είχε κι εξωτερικά γυρίσματα. Η Μπέλλου ξενάγησε το Γιώργο Παπαστεφάνου αλλά και τους τηλεθεατές στα ρεμπέτικα στέκια και στις λαϊκές συνοικίες, ενώ ξεχωριστή στιγμή ήταν η ερμηνεία της στο θρυλικό «Ζεϊμπέκικο», στο πλάι του Διονύση Σαββόπουλου.

Γιώργος Μαρίνος (Μάρτιος 1976): Μακράν η καλύτερη τηλεοπτική εμφάνιση του μεγάλου καλλιτέχνη, με αποσπάσματα από τις τότε εμφανίσεις του στη «Μέδουσα», αλλά και μιαν υπέροχη ερμηνεία του στην «Οδό Αριστοτέλους» του Γιάννη Σπανού, με τον ίδιο το συνθέτη να τον συνοδεύει στο πιάνο.

Μαρία Φαραντούρη (1/4/1976): Από τις πρώτες εμφανίσεις της εκλεκτής ερμηνεύτριας στη «μεταπολιτευτική» τηλεόραση, με το Γιώργο Παπαστεφάνου να την παρουσιάζει μ’ έναν ιδανικό τρόπο.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης (Απρίλιος 1976): Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα σε μιαν «εμβληματική» φωνή, με κορυφαία στιγμή του τη συνάντηση του «σερ» με το Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του. Εκεί, ο αξέχαστος ερμηνευτής τραγούδησε τη «Δραπετσώνα» και το «Σε πότισα ροδόσταμο», με το συνθέτη να τον συνοδεύει στο πιάνο…

Χάρις Αλεξίου (Μάιος 1976): Από τα καλύτερα τηλεοπτικά «πορτρέτα» της δημοφιλούς ερμηνεύτριας, το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της οποίας μόλις είχε κυκλοφορήσει (Χάρις Αλεξίου / 2). Όμως, η συγκεκριμένη εκπομπή έμεινε στην ιστορία για μιαν από τις δυο-τρεις τηλεοπτικές εμφανίσεις της θρυλικής Ρόζας Εσκενάζυ, η οποία παρά τα 80 και πλέον χρόνια της, τραγούδησε με μοναδικό τρόπο το «Χαρικλάκι»…

alexiou-eskenazi
Μαρίζα Κωχ (10/6/1976)Μιαν ιδιαίτερη ερμηνεύτρια, με χαρακτηριστική φωνή και μουσικές επιλογές, κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού και το αφιέρωμα που της έκανε ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ανάλογο της αξίας της. Ήταν η εποχή που ο απόηχος από την εμφάνισή της στη Eurovision με το “Παναγιά μου-Παναγιά μου” ακόμη δεν είχε κοπάσει. Ξεχωριστή στιγμή της εκπομπής, το ντουέτο της με την Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη στο πασίγνωστο “Αρμενάκι”…

Νίκος Ξυλούρης (Ιούλιος 1976): Ο «αρχάγγελος της Κρήτης» παρουσίασε ορισμένες από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας του, αλλά ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό, τραγουδώντας «ζωντανά» (και συγκλονιστικά…) Μάνο Χατζιδάκι: «Ο ταχυδρόμος πέθανε»…

Γιάννης Πάριος (24/8/1976): Η εκπομπή ξεκίνησε να μεταδίδεται την Πέμπτη 15 (ή 22) Ιουλίου, αλλά διακόπηκε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, μεταδόθηκε ολόκληρη ένα μήνα μετά και είναι από τις ελάχιστες που δεν υπάρχουνε στο αρχείο της ΕΡΤ. Το μόνο στιγμιότυπο που έμεινε, είναι η «σύμπραξή» του με την Καίτη Μπελίντα στο πασίγνωστο «Μονοπάτι». Και σώθηκε, επειδή χρησιμοποιήθηκε στην εκπομπή για τα αρχοντορεμπέτικα, το Δεκέμβριο του 1977, φυσικά πριν διαγραφεί το αφιέρωμα στον αγαπημένο ερμηνευτή…

Γιάννης Μαρκόπουλος (7/9/1976): Ο σπουδαίος συνθέτης και το «συγκρότημά» του (Χαλκιάς, Γαργανουράκης, Λαβίνα, Νικολάου κ.α.), παρουσίασαν ένα μέρος από το ως τότε έργο του, ενώ κι ο ίδιος δεν αρνήθηκε να καθίσει στο πιάνο του και να τραγουδήσει ορισμένες δημιουργίες του.

Βίκυ Μοσχολιού (19/10/1976): Άλλη μιαν εξαιρετική «Μουσική βραδιά», με την αείμνηστη ερμηνεύτρια να μας ξεναγεί στο Αιγάλεω όπου γεννήθηκε, να συναντά το Σταύρο Ξαρχάκο στο σπίτι του και να τραγουδά συνοδεία πιάνου το «Βάλε κι άλλο πιάτο», αλλά και τη συνάντησή της με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Χάρις Αλεξίου στα «Τρένα που φύγαν»…

Μαρινέλλα (14/12/1976): Από τις μετρημένες στα δάχτυλα τηλεοπτικές εμφανίσεις της «μεγάλης κυρίας» του τραγουδιού μας και σίγουρα η καλύτερη. Ξεχωριστές στιγμές, το ντουέτο της με το Γιώργο Μαρίνο στο «Ήταν του Μάη το πρόσωπο», αλλά και με τη Σωτηρία Μπέλλου σε παλιά κι αξέχαστα λαϊκά τραγούδια.

marinella

Γιώργος Νταλάρας (15/3/1977): Άλλος ένας ερμηνευτής που δεν είχε καλές σχέσεις με τη μικρή οθόνη, αλλά ο Γιώργος Παπαστεφάνου τον έπεισε να εμφανιστεί. Η στιγμή που ξεχωρίζει από μια γενικά εξαιρετική εκπομπή, είναι όταν τραγουδά το πασίγνωστο παραδοσιακό-δημοτικό άσμα «Παιδιά της Σαμαρίνας» με τίτλο “Ανταρτοπαίδια”, παίζοντας λαούτο…

dalaras

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (10/5/1977): Είναι πιθανό να μεταδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1977, καθώς ο Γιώργος Παπαστεφάνου αναφέρει ότι ήταν η πρώτη εκπομπή εκείνης της χρονιάς. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για το πρώτο αφιέρωμα σε μια στιχουργό που ως τότε το έργο της δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό και δεν είχε εκτιμηθεί αναλόγως. Ξεχωριστό στιγμιότυπο, η ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου στο «Ειμ’ αητός χωρίς φτερά»…

Δόμνα Σαμίου (13/12/1978): Ίσως η πιο σημαντική μορφή του παραδοσιακού τραγουδιού της πατρίδας μας, παρουσιάζει ένα μέρος της δουλειάς της, αλλά τραγουδά και το «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας», με το Διονύση Σαββόπουλο…

samiou

Κώστας Χατζής (2/5/1979): Από τις σπάνιες εμφανίσεις του ερμηνευτή και τραγουδοποιού, ο οποίος απέφευγε την τηλεόραση μετά βδελυγμίας. Οι «ζωντανές» ερμηνείες του, πραγματικά μοναδικές, όπως και τα ντουέτα του με τη Βίκυ Μοσχολιού.

chatzis

Λουκιανός Κηλαηδόνης (Ιούνιος 1980): Η πρώτη έγχρωμη «Μουσική βραδιά», με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του Θανάση Βέγγου, όπου ο «καλός μας άνθρωπος» τραγουδά δυο δημιουργίες του συνθέτη που γράφτηκαν για θεατρικές παραστάσεις του αξέχαστου κωμικού…

Λευτέρης Παπαδόπουλος (1/5/1981): Η τελευταία εκπομπή με τον τίτλο «Μουσική βραδιά», όπου για πρώτη φορά εμφανίζονται μαζί ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού (Νταλάρας, Πάριος, Μοσχολιού, Αλεξίου, Γαλάνη, Τσανακλίδου).

papadopoulos

Στέλιος Καζαντζίδης (28/11/1981): Το εν λόγω αφιέρωμα δεν εντάσσεται στη «Μουσική βραδιά», αλλά νομίζουμε ότι επιβάλλεται ν’ αναφερθούμε σ’ αυτό. Το επιμελήθηκε και το παρουσίασε ο Γιώργος Παπαστεφάνου και όλη η Ελλάδα καθηλώθηκε, καθώς ο μέγιστος λαϊκός ερμηνευτής είχε πέντε χρόνια να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Πάντως, οι κριτικές δεν ήτανε καλές κι αυτό οδήγησε τον παρουσιαστή στην απόφαση να σταματήσει οριστικά τη «Μουσική βραδιά»…

kazantzidis

Επίσης, αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι πιθανότατα στις 3 Ιουνίου 1976, η εκπομπή παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο ρεμπέτη δημιουργό κι ερμηνευτή Γιώργη Μουφλουζέλη. Δυστυχώς, αυτό διαγράφηκε από το αρχείο της ΕΡΤ…

Επιπλέον, να πούμε ότι υπήρξαν εκπομπές με αφιερώματα σε ξένους καλλιτέχνες, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ (Αύγουστος ή Σεπτέμβριος 1977) και ο Μορτ Σούμαν (18/1/1978), καθώς και στη Δαλιδά (4/6/1977), χωρίς όμως αυτή με τη διάσημη Γαλλίδα ερμηνεύτρια να εντάσσεται στην ενότητα «Μουσική βραδιά», αν και την επιμελήθηκε και την παρουσίασε ο Γιώργος Παπαστεφάνου…

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here