aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

O σπουδαίος κι αξέχαστος Μίμης Φωτόπουλος, δεν είχε ιδιαίτερα «πάρε-δώσε» με την τηλεόραση. Οι εμφανίσεις του σ’ αυτήν ήταν σποραδικές, κυρίως σε έργα του «Θεάτρου της Δευτέρας», ενώ συμμετείχε «φευγαλέα» και σε κάποιες σειρές στη δεκαετία του ’70, όπως «Το 24ωρο ενός παλιατζή», «Ο πάτερ φαμίλιας» και «Κεκλεισμένων των θυρών».

fwtopoulos_theios_mimis_1984_003

Το 1980, ο Γιάννης Δαλιανίδης τον ενέταξε για λίγο στο καστ του θρυλικού «Λούνα παρκ», ενώ την ίδια χρονιά είχε το ρόλο του αφηγητή στην τηλεοπτική μεταφορά των διηγημάτων του Νίκου Τσιφόρου, με το γενικό τίτλο «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα».

Και φτάνουμε στο 1984, όταν ήλθε η στιγμή να γυριστεί μια κωμική σειρά «επάνω του» και «στα μέτρα του». Έτσι, ο Γιώργος Αρμένης έγραψε το σενάριο, ο Άγγελος Σιδεράτος ανέλαβε τη σκηνοθεσία (αμφότεροι και την παραγωγή) και την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1984 στις 21:00, ξεκίνησε στην ΕΡΤ-2 «Ο θείος μας ο Μίμης», ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1985, έπειτα από 13 ημίωρα επεισόδια.

https://youtu.be/L8see6DWJj8

Στα έντυπα της εποχής, το πρόγραμμα χαρακτηριζόταν ως «λαϊκή κωμωδία», με μεγάλο πλεονέκτημά του βεβαίως την παρουσία του Φωτόπουλου. Ευτυχώς, σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ κι έχει μεταδοθεί σ’ επανάληψη αρκετές φορές. Ήταν το «κύκνειο άσμα» του αλησμόνητου πρωταγωνιστή, καθώς δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή…

Η υπόθεση

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη υπόθεση, παρά μόνο διάφορες ιστορίες που εξελίσσονται στη διάρκεια του κάθε επεισοδίου. Κεντρικό πρόσωπο της σειράς, είναι ο «θείος Μίμης» (Μίμης Φωτόπουλος), ο οποίος ζει σ’ ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με τη Σμυρνιά σύζυγό του Μαρίκα (Καίτη Λαμπροπούλου), τη νύφη τους Νίκη (Βίλυ Δασκαλάκη) και τα δύο εγγόνια του, το Δημήτρη (Βασίλης Βασιλάκης) και τη Μαρί (Μάνια Παπαδημητρίου). Τρεις γενιές στον ίδιο χώρο, είναι φυσικό κι επόμενο να μη μπορούν να συνεννοηθούν πάντα…

Τακτικοί θαμώνες στο σπίτι τους, είναι η αδελφή της γυναίκας του Ζαχαρένια (Ευαγγελία Σαμιωτάκη) με τον άνδρα της Λυκούργο (Σπύρος Καλογήρου), οι οποίοι επίσης κατάγονται από τη Σμύρνη. Τα δυο ζευγάρια έχουν άριστες σχέσεις, αν και δε λείπουν οι διενέξεις και οι διαφωνίες, οι οποίες όμως λύνονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις…

fwtopoulos_theios_mimis_1984_001

Ο Μίμης είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος παλαιών αρχών και λάτρης της παράδοσης. Ωστόσο, προσπαθεί να καταλάβει και τη νέα γενιά, πλησιάζοντάς την και κουβεντιάζοντας μαζί της, ασχέτως αν διαφωνεί με τις συνήθειές της. Πάντοτε βρίσκει την ευκαιρία να πει τη γνώμη του ή να δώσει μια συμβουλή, ενώ είναι και λιγάκι «ξεροκέφαλος», καθώς δε μπορεί να δεχτεί ότι δεν έχει πάντα δίκιο.

Παράλληλα, παίζει και το ρόλο του «ψυχολόγου», καθώς ακούει τα παράπονα και τα προβλήματα των ανθρώπων της γειτονιάς που μένει: του μπακάλη Σαράντου (Αθηνόδωρος Προύσαλης), του θυρωρού Θανάση (Μιχάλης Γιαννάτος), του κουρέα Πασχάλη (Σπύρος Ολύμπιος) κ.α., πάντα με καλή διάθεση και γεμάτος καλοσύνη και προθυμία να προσφέρει τη βοήθειά του και να συμβάλλει στη λύση τους.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση λοιπόν, ο Μίμης έχει επωμιστεί όλα τα βάρη της οικογένειάς του, αντιμετωπίζοντας όλα όσα και ο μέσος Έλληνας της εποχής του, αλλά πάντα με χαμόγελο κι αισιοδοξία.

Το καστ

Και μόνον η παρουσία του Μίμη Φωτόπουλου, φτάνει και περισσεύει για να δώσει «βάρος» στη σειρά. Ο αξέχαστος κωμικός και γενικότερα θεατράνθρωπος, υποδύεται ένα ρόλο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του, με το δικό του μοναδικό κι ανεπανάληπτο τρόπο. Ένας γνήσιος ρωμιός, με όλα τα προτερήματα κι ελαττώματα της φυλής μας κι εξαιρετικά συμπαθής.

Δίπλα του, η Καίτη Λαμπροπούλου στέκεται αξιοπρεπέστατα ως η Σμυρνιά σύζυγός του, ενώ ξεχωριστό τόνο δίνει η παρουσία του ζεύγους Σπύρου Καλογήρου-Ευαγγελίας Σαμιωτάκη (νομίζω στη μοναδική κοινή εμφάνισή του σε σίριαλ), που προσθέτει αρκετούς «πόντους» στο όλο εγχείρημα.

fwtopoulos_theios_mimis_1984_004

Σχόλιο

Οι περισσότερες κριτικές εκείνης της εποχής, ήταν ιδιαίτερα «σκληρές» για το «θείο Μίμη». Θεωρήθηκε εξαιρετικά «λαϊκή», «ανούσια» και «υπερβολική» σειρά ως προς το περιεχόμενό της, αλλά μήπως ήταν η μοναδική που είχε ανάλογη αντιμετώπιση;

Πάντως, εξαιτίας αυτών των αρνητικών δημοσιευμάτων, ο Φωτόπουλος ξεκίνησε την προετοιμασία μιας καινούργιας πάνω σε δικό του σενάριο, με θέμα τη ζωή και τις ταλαιπωρίες των ηθοποιών που δούλευαν στα “μπουλούκια”. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει…

Επιπλέον, η σειρά δεν πήγε και πολύ καλά από άποψη τηλεθέασης (γενικότερα η τηλεοπτική σεζόν 1984-85 κινήθηκε «στα ρηχά»), όμως έχω τη γνώμη ότι αδικήθηκε. Το σενάριο ήτανε πολύ καλό κι έβγαζε γέλιο, οι ερμηνείες των ηθοποιών κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο και παρουσίαζε τη ζωή του μέσου Έλληνα, χωρίς υπερβολές και «φανφάρες». Ακριβώς γι’ αυτό παρουσιάστηκε ως «λαϊκή κωμωδία» και πράγματι, έτσι ήταν…

Νομίζω ότι και μόνο το γεγονός ότι πρωταγωνιστής ήταν ο Μίμης Φωτόπουλος, είναι αρκετό για να την παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε. Κι επειδή στο διαδίκτυο υπάρχουνε και τα 13 επεισόδια, θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να τα δείτε, για να διαπιστώσετε τι πραγματικά σημαίνει κωμική σειρά και σπουδαίοι εκπρόσωποι της υποκριτικής τέχνης…

Να πούμε επίσης ότι τη μουσική τίτλων έγραψε ο Γιάννης Ζουγανέλης, όπως και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές.

fwtopoulos_theios_mimis_1984_002

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here