aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Στην πενηντάχρονη και πλέον ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, υπήρξανε παιδικά προγράμματα διαφόρων ειδών: Κινούμενα σχέδια, τηλεπαιχνίδια, κουκλοθέατρο, παραστάσεις Καραγκιόζη και πολλά άλλα.

Όμως, μόνο μία εκπομπή κατάφερε να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους μικρούς τηλεθεατές και τη δυνατότητα να δούνε τις επιθυμίες τους να πραγματοποιούνται. Κι αυτή είναι το «Πες το και θα γίνει», η οποία αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά και τους πρόσφερε την ευκαιρία να κάνουν αληθινά κάποια από τα όνειρά τους.

https://youtu.be/yAC53hcN2R8

Η πρεμιέρα της έγινε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 1985 στις 19:30 από την ΕΡΤ-2. Ουσιαστικά, επρόκειτο για ένα «πείραμα», καθώς σε πρώτη φάση είχε αποφασιστεί να γυριστούνε και να μεταδοθούνε μόνον επτά ημίωρες εκπομπές, με την τελευταία εξ αυτών να εμφανίζεται στις 20 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς.

Όμως, η επιτυχία που γνώρισαν, έδωσε το «πράσινο φως» για ένα δεύτερο κύκλο με άλλες πέντε, ο οποίος διήρκεσε από την Πέμπτη του Πάσχα, 18 Απριλίου 1985, μέχρι τις 16 Μαΐου του ίδιου έτους.

pes_to_kai_tha_ginei_2017_06_001

Το «Πες το και θα γίνει» ξαναγύρισε στη μικρή οθόνη το φθινόπωρο του ’85 και πάλι με επτά επεισόδια για τον τρίτο κύκλο κι έξι για τον τέταρτο, με αφετηρία την Κυριακή πρώτη Δεκεμβρίου 1985 και φινάλε στις 5 Ιανουαρίου 1986.

Από εκεί και πέρα, οι επόμενοι τρεις κύκλοι παρουσιάστηκαν με διψήφιο αριθμό εκπομπών. Ο πέμπτος περιλάμβανε δεκατρείς (Σάββατο 25 Ιανουαρίου ως 19 Απριλίου 1986), ο έκτος δώδεκα (Κυριακή 1 Ιουνίου ως 17 Αυγούστου 1986), ο έβδομος οκτώ (Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου ως 16 Νοεμβρίου 1986), ενώ ο όγδοος 18 (Κυριακή 21 Ιουνίου ως 25 Οκτωβρίου 1987).

Αυτός ήταν ίσως ο σημαντικότερος, καθώς μεταξύ άλλων εμφανίστηκαν σπουδαίες μορφές παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα κ.α.

pes_to_kai_tha_ginei_2017_06_002

Συνολικά, μεταδόθηκαν 76 ημίωρες εκπομπές και μέσα από αυτές, πολλά παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών είχανε την ευκαιρία να δούνε ορισμένες επιθυμίες τους να πραγματοποιούνται.

Παρουσιάστρια, ήταν η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζοβάνα Φραγκούλη, η οποία επέστρεψε στην τηλεόραση έπειτα από δέκα χρόνια και τη συμμετοχή της στη σειρά «Ένας πυγμαλίων», δίπλα στους Άγγελο Αντωνόπουλο και Νίκο Βασταρδή.

Ειδικά από τη δεύτερη σεζόν του «Πες το και θα γίνει» κι έπειτα, το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές, καθώς πρωταγωνιστούσε στο πολύ επιτυχημένο «Τρεις κι ο κούκος» του Γιώργου Κωνσταντίνου.

pes_to_kai_tha_ginei_2017_06_003

Την παραγωγή της εκπομπής είχε αναλάβει η αδελφή της Φραγκούλη, Λιάνα Πατέρα (όπως και σχεδόν όλες που παρουσίαζε ή έπαιζε εκείνη…), ενώ η ιδέα και το σενάριο ήταν της Μαρίας και της Ελένης Παξινού.

Το τραγούδι τίτλων που ακουγόταν στην αρχική περίοδο του προγράμματος είχε γράψει ο Χάρης Βαρθακούρης (γιος του Γιάννη Πάριου), ενώ τη σκηνοθέτησαν τρεις διαφορετικοί επαγγελματίες του είδους: Τον πρώτο κύκλο η Κική Δημητρίου-Λαζόγκα, το δεύτερο η Βασιλική Ηλιοπούλου κι από τον τρίτο ως τον τελευταίο, ανέλαβε ο Κώστας Λυχναράς.

Τι ήταν η εκπομπή

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το «Πες το και θα γίνει» ήταν ακριβώς ό,τι έλεγε ο τίτλος του. Τα παιδιά στέλνανε τα γράμματα με τις επιθυμίες τους και κάποια από αυτά, τις βλέπανε να γίνονται πραγματικότητα. Φυσικά, εκείνη η εποχή δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη σημερινή και τα όνειρα των πιτσιρικάδων ήτανε σχετικά απλά.

pes_to_kai_tha_ginei_2017_06_004

Για παράδειγμα, από την εκπομπή πέρασαν ανάμεσα σε πολλούς άλλους ο Νίκος Σαργκάνης (ένα παιδάκι ήθελε να εκτελέσει πέντε πέναλτι απέναντι στον κορυφαίο τερματοφύλακα της δεκαετίας του ’80 κι έναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών), ο Δημήτρης Σγούρος (ένα κοριτσάκι που μάθαινε βιολί είχε όνειρο να γνωρίσει το παιδί-θαύμα του πιάνου), ο Μπιορν Μποργκ, η Αγγελική Κανελλοπούλου (σπουδαίοι αθλητές του τένις, εκείνος παγκοσμίως, εκείνη στην Ελλάδα) κ.α.

Επίσης, μεταξύ άλλων υπήρξαν επισκέψεις σε εργοστάσιο κεραμικής και σε εκτυπωτήριο εφημερίδων, καθώς και στο στούντιο όπου γίνονταν οι μεταγλωττίσεις των κινουμένων σχεδίων που αγαπούσαν οι πιτσιρικάδες, αλλά και ταξίδια σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού (Βενετία, Παρίσι κλπ), κατόπιν επιθυμίας των παιδιών.

Σχόλιο

Το «Πες το και θα γίνει», έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς μικρούς τηλεθεατές να ζήσουνε για λίγο το όνειρό τους. Είτε πλάι σε πρόσωπα που θαύμαζαν, είτε μαθαίνοντας την τέχνη κατασκευής διαφόρων αντικειμένων, είτε πετώντας με αεροπλάνο, είτε ταξιδεύοντας εκτός Ελλάδος.

Η Τζοβάνα Φραγκούλη ήταν αρκετά καλή ως παρουσιάστρια (σίγουρα καλύτερη απ’ ότι ηθοποιός…) και με τον τρόπο της, κατάφερνε να κερδίσει τα παιδιά. Γενικότερα, η όλη ιδέα ήταν εξαιρετική και πέραν της πραγματοποίησης επιθυμιών, είχε διδακτικό κι επιμορφωτικό χαρακτήρα όχι μόνο για τους πιτσιρικάδες, αλλά και για τους μεγάλους.

Να σημειώσουμε ότι το 1996, δέκα χρόνια μετά το τέλος της εκπομπής, έγινε μια προσπάθεια επιστροφής της στη μικρή οθόνη, αυτή τη φορά μέσω της συχνότητας του MEGA. Την παρουσίασε και πάλι η Φραγκούλη, όμως οι εποχές είχαν αλλάξει και δεν κατάφερε ν’ αποκτήσει τη δυναμική που είχε στην πρώτη «βερσιόν» της. Έτσι, τερμάτισε σχετικά γρήγορα τη «διαδρομή» της…

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here