aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Η πολιτική αλλαγή του 1981, δε θα μπορούσε ν’ αφήσει εκτός και την τηλεόραση. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης, θυμούνται την αναφορά μας στις τηλεοπτικές σειρές που έμειναν στο συρτάρι μετά τις εκλογές του 1981, αλλά και στην έλλειψη καινούργιων για έξι μήνες. Γενικότερα, δε μπορούμε να πούμε ότι η εγχώρια μικρή οθόνη παρουσίασε τάσεις βελτίωσης στη δεκαετία του ’80, αν και υπήρξαν ορισμένες εξαιρέσεις…

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήθηκε ένα «άνοιγμα» σε πιο τολμηρά αισθηματικά έργα της λογοτεχνίας μας και η αρχή έγινε με «Το γυμνό κορίτσι» του Νίκου Αθανασιάδη. Η τηλεοπτική διασκευή του μυθιστορήματος έγινε από τον Φράνσις Κάραμποτ -ο οποίος ήταν και ο σκηνοθέτης- και είχε διάρκεια έξι 45λεπτων κινηματογραφημένων επεισοδίων.

https://youtu.be/bFZOtH17-2I

Το πρώτο μεταδόθηκε από την ΕΡΤ-1 την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 1982 στις 21:50 και το τελευταίο στις 14 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, προκαλώντας αρκετές συζητήσεις και σχόλια, τα οποία δεν ήταν πάντα θετικά. Αλλά αυτά, θα τα δούμε στην ώρα τους…

Η υπόθεση

Ο Δημήτρης (Ντίνος Αυγουστίδης) μαζί με τη σύζυγό του Ελίζα (Βίκυ Βανίτα) και την κορούλα τους Λιλάντα (Νικολέτα Ιβαΐδη) περνούν την τελευταία ημέρα των θερινών διακοπών τους στη Λέσβο, καθώς η μητέρα και η μικρή πρέπει να φύγουν την επομένη, καθώς ανοίγουνε τα σχολεία.

Εκείνος όμως πρέπει να μείνει για ακόμη λίγα 24ωρα στο νησί, καθώς έχει να τελειώσει ορισμένες δουλειές. Όταν βρίσκεται πλέον μόνος, αποφασίζει να επισκεφθεί ένα μικρό ψαροχώρι, το Σίγρι, όπου πριν από περίπου 15 χρόνια είχε περάσει ένα από τα συναρπαστικά, αλλά και παράξενα καλοκαίρια της ζωής του.

Μόλις φτάνει εκεί, συναντά ένα παλιό γνώριμό του, το Λούκα το μεθύστακα (Χρήστος Τσάγκας), ο οποίος τον πληροφορεί για όσα έγιναν από τότε που έφυγε. Έτσι, ο Δημήτρης αρχίζει να θυμάται εκείνη την εποχή, όταν είχε πάει μόνος του να κάνει διακοπές κι έψαχνε ένα ερημικό μέρος για να κατασκηνώσει.

Ο Λούκας ήταν εκείνος που τον οδήγησε σ’ ένα ψαροκάλυβο στο Σίγρι, συνιστώντας του όμως να προσέχει, καθώς ο «αφέντης» του τόπου ήταν ο Θωμάς ο Χταποδάς (Βασίλης Τσάγκλος), ο οποίος είχε μια κόρη, την Αγγέλα (Μαρία Τζομπανάκη). Όλοι στο χωριό την είχανε για ονειροπαρμένη κι έλεγαν ότι τις νύχτες γινότανε γοργόνα και αλώνιζε το πέλαγος.

Στην αρχή, ο Δημήτρης δε δίνει βάση στα λόγια του μεθύστακα. Όμως, όταν θα γνωρίσει τη συγκεκριμένη οικογένεια, όλα θ’ αλλάξουνε μέσα του. Ειδικά η Αγγέλα θα του προκαλέσει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή και θα την ερωτευθεί κεραυνοβόλα.

Ωστόσο, δε μπορεί να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν από τη μια η κοπέλα να δείχνει ότι χαίρεται τη συντροφιά του κι από την άλλη να τον εγκαταλείπει ξαφνικά και να χάνεται στη θάλασσα. Από το Θωμά, μαθαίνει ότι η Αγγέλα είναι αρραβωνιασμένη με το Στρατή (Τάσος Πολυχρονόπουλος), τον οποίον όμως δε θέλει γιατί είναι στεριανός, ενώ εκείνη είναι δεμένη με το υγρό στοιχείο.

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης ήδη έχει γνωρίσει την Ελίζα, μια γυναίκα από καλή και πλούσια οικογένεια, αλλά πληροφορείται ότι αρραβωνιάζεται κάποιον «της σειράς της». Ωστόσο, «το γυμνό κορίτσι» έχει κυριεύσει το μυαλό και την καρδιά του, ασχέτως αν εκείνο πολύ συχνά χάνεται στο πέλαγος και τον αφήνει μόνο…

gymno_koritsi_002

Στην πορεία, ανακαλύπτει ότι «αντίζηλός» του δεν είναι ο Στράτος, αλλά ένα μεγάλο αρσενικό δελφίνι, με το οποίο η Αγγέλα περνά τις περισσότερες νύχτες της στη θάλασσα. Το γεγονός του φαίνεται παράλογο και προσπαθεί να την πείσει ότι δεν είναι «δελφίνα» (όπως λέει) και πως όλα όσα κάνει, δεν είναι κάτι άλλο εκτός από τρέλες.

Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν όταν μια νύχτα ο Δημήτρης δέχεται μια ξαφνική επίθεση από το δελφίνι μέσα στο πέλαγος, γλιτώνοντας από θαύμα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ότι έχει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο και παίρνει τα μέτρα του, αγοράζοντας ένα καμάκι και μια καραμπίνα με φυσίγγια, γεμισμένα με τα πιο χοντρά σκάγια.

Όταν συναντά την Αγγέλα, εκείνη ανακαλύπτει τα «όπλα» και μεταμορφώνεται σε μαινάδα, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να τον απομακρύνει από κοντά της. Μάλιστα, συναντά την Ελίζα και της ομολογεί ότι είναι ερωτευμένος με το «γυμνό κορίτσι», ζητώντας της να διακόψουν το δεσμό τους, χωρίς ν’ αποκλείει το ξανασμίξιμο των δρόμων τους στο μέλλον.

gymno_koritsi_004

Στην επιστροφή, δέχεται νέα επίθεση από το δελφίνι, το οποίο παραλίγο να του τουμπάρει τη βάρκα. Αποφασίζει πλέον να το εξοντώσει, κάτι που έχει καταλάβει η Αγγέλα και κυριεύεται από τυφλός μίσος για κείνον. Έτσι, από το μυαλό της περνά η σατανική σκέψη να τον ξελογιάσει και να τον παρασύρει στο πέλαγο, ώστε να συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή, το δελφίνι να σκοτώσει το Δημήτρη…

Πράγματι, το σχέδιό της μπαίνει σ’ εφαρμογή και ο ανύποπτος άντρας γλιτώνει την τελευταία στιγμή από άλλη μιαν επίθεση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια κι έτσι, τελικώς θα καταφέρει να το εξοντώσει, χάνοντας όμως οριστικά την Αγγέλα. Η κοπέλα, μόλις μαθαίνει το γεγονός, χάνεται για πάντα στη θάλασσα…

Κάπου εκεί, τελειώνουν οι αναμνήσεις του Δημήτρη, ο οποίος μπαίνει στο καράβι για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ωστόσο, μόλις περνά τον κάβο του νησιού, τα νερά αρχίζουν να ταράζονται και στο μυαλό του μπαίνει η ιδέα ότι ίσως η Αγγέλα δε χάθηκε, καθώς συνδυάζει το περιστατικό με την πιθανότητα να θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της…

gymno_koritsi_003

Το καστ

Το ζευγάρι Μαρίας Τζομπανάκη – Ντίνου Αυγουστίδη είναι το πρωταγωνιστικό της σειράς, όμως δεν έμελλε να μείνει εκεί, καθώς με αφορμή «Το γυμνό κορίτσι», ξεκίνησε μια δυνατή σχέση που κατέληξε σε γάμο. Είναι φανερή η έλξη των δύο ηθοποιών κατά τη διάρκεια του έργου και αυτό δεν περνά απαρατήρητο.

Αμφότεροι υποδύθηκαν αρκετά καλά τους ρόλους τους, όπως και ο Χρήστος Τσάγκας ως μεθύστακας. Όσο για τον Βασίλη Τσάγκλο, φαίνεται ότι το όνομα «Θωμάς» δεν είχε σταματήσει να τον «κυνηγά», καθώς μ’ αυτό είχε γίνει πασίγνωστος δέκα χρόνια νωρίτερα, μέσα από τον θρυλικό «Παράξενο ταξιδιώτη».

Με το συγκεκριμένο ηθοποιό, συνέβαινε το εξής εκπληκτικό: Όποιο ρόλο κι αν έπαιζε, από έναν ευκατάστατο προύχοντα μέχρι ένα πάμφτωχο ψαρά, σου έδινε την εντύπωση ότι ήταν στην πραγματικότητα το πρόσωπο που υποδυόταν! Ένα εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες…

Δε θα μπορούσα να πω το ίδιο και για την επίσης αείμνηστη Βίκυ Βανίτα, η οποία κατά τη γνώμη μου ουδέποτε έδειξε στοιχεία καλής ηθοποιού. Έτσι κι εδώ, οι κριτικές που γράφτηκαν γι’ αυτή, μόνο θετικές δεν ήταν.

Επίσης, συμμετείχαν και οι Τρύφων Παπουτσής (υπάλληλος σε ταξιδιωτικό γραφείο), Μανώλης Δεστούνης (Κούμης), Θοδωρής Κατσαφάδος (βοσκός) κ.α.

gymno_koritsi_001

Σχόλιο

Η κριτική δε στάθηκε ιδιαίτερα καλή για τη συγκεκριμένη σειρά, εστιαζόμενη κυρίως στις ερμηνείες των ηθοποιών και ιδιαίτερα των δύο πρωταγωνιστών. Ίσως όμως το γεγονός δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού από την πρώτη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης, οι αρνητικές απόψεις και οι «γκρίνιες» ήταν συντριπτικά περισσότερες από τις θετικές.

Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ καλά γυρισμένο έργο, γεμάτο Ελλάδα, θάλασσα, καλοκαίρι και τα εκπληκτικά τοπία της Λέσβου. Πάντως, οφείλω να πω ότι ήταν εξαιρετικά τολμηρή για εκείνη την εποχή, καθώς δεν είναι λίγες οι γυμνές σκηνές που περιλαμβάνει. Ωστόσο, αυτές δε σοκάρουν, καθώς είναι μέρος του μυθιστορήματος και δε μπορούσαν να παραληφθούν.

Άλλωστε, μπροστά στη σημερινή χυδαιότητα που έχει κατακλύσει τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα πλάνα δύο γυμνών σωμάτων που απλώς κολυμπούν, είναι …παιδικό πρόγραμμα!

Να σημειώσουμε ότι διευθυντής παραγωγής ήταν ο Αλέξης Κάραμποτ και η όμορφη μουσική τίτλων του Πάνου Μαμασούλα.

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here