aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Όσοι από εσάς είχατε την τύχη να προλάβετε τα «χρυσά χρόνια» της ελληνικής τηλεόρασης (τότε που υπήρχανε μόνο δύο τηλεοπτικοί σταθμοί…), σίγουρα θυμάστε ότι σκοπός της δεν ήτανε μόνον η ψυχαγωγία, αλλά και η επιμόρφωση. Προς τούτο, μεταδίδονταν πλείστες όσες εκπομπές με σχετικό περιεχόμενο και οπωσδήποτε οι τηλεθεατές εκτός του ότι περνούσαν ευχάριστα την ώρα τους, κερδίζανε πολλά σε επίπεδο γνώσεων.

Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούτανε και το «Ζωντανό σταυρόλεξο». Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα τηλεπαιχνίδια στην ιστορία της εγχώριας μικρής οθόνης, το οποίο συνδύαζε «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Όσοι το παρακολουθούσαν, αφενός διασκέδαζαν, αφετέρου ακονίζανε το μυαλό τους κι έβγαιναν ωφελημένοι μορφωτικά…

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα αναλόγου είδους προγράμματα στην 50χρονη και πλέον πορεία της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς μεταδόθηκε για πρώτη φορά από την ΕΡΤ-1 την Κυριακή 6 Μαρτίου 1983 στις 20:05 και για τελευταία την Τετάρτη 18 Ιουνίου 1986, με παρουσιάστρια τη γνωστή ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου και βοηθό της στο μεγαλύτερο διάστημα τη Μυρτώ Δημοπούλου.

Σκηνοθέτης ήταν ο Μεγακλής Βιντιάδης, η μουσική επιμέλεια ήτανε της Ρηνιώς Παπανικόλα, η διεύθυνση παραγωγής του Δημήτρη Νόστιμου και η καλλιτεχνική επιμέλεια κι εκτέλεσης παραγωγής του Τάκη Εμμανουήλ.

zontano_stavrolexo_2017_06_001

Συνολικά, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε σε δώδεκα κύκλους που ο καθένας περιλάμβανε το ανώτερο 15 εκπομπές, αν και ο τελευταίος περιείχε μόλις τέσσερις, πιθανώς λόγω του επερχόμενου Μουντιάλ του Μεξικού. Συνεπώς, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι μεταδόθηκαν περίπου 150 εκπομπές, διάρκειας 55 λεπτών εκάστη.

Δυστυχώς, οι «φωστήρες» της ΕΡΤ «φρόντισαν» να εξαφανίσουνε και αυτό το πρόγραμμα, καθώς έχει διαγραφεί από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης. Νομίζουμε ότι κάθε επιπλέον σχόλιο είναι περιττό…

Οι κανόνες

Το «Ζωντανό σταυρόλεξο» ήτανε σχετικά απλό στη μορφή του. Παίρνανε μέρος δύο παίκτες, που κάθονταν σε ειδικά desks απέναντι από την παρουσιάστρια. Πάνω από αυτά, υπήρχανε δύο Overhead projectors (οι κοινώς λεγόμενοι προτζέκτορες), ένας για τον κάθε παίκτη, που είχανε τη δυνατότητα να προβάλλουνε στην οθόνη σε μεγέθυνση τα σχήματα των σταυρολέξων και σε ειδικές διαφάνειες ό,τι έγραφαν οι διαγωνιζόμενοι με ειδικούς μαρκαδόρους.

Επιπλέον, σε μέρος ορατό από παίκτες και τηλεθεατές υπήρχε οθόνη, όπου προβάλλονταν φιλμ, βίντεο και slides, με βάση τα οποία προέκυπτε και το υλικό παρουσίασης των λέξεων του σταυρολέξου. Ακολούθως, οι παίκτες είχαν ένα λεπτό για να γράψουνε τη ζητούμενη λέξη, ενώ είχανε τη δυνατότητα σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού να συμπληρώνουν εκείνες που δεν είχανε βρει, ή να διορθώνουν όσες είχανε γράψει λάθος.

Νικητής, ανακηρυσσόταν ο διαγωνιζόμενος που έβρισκε όλες ή τις περισσότερες σωστές λέξεις, αποκτώντας το δικαίωμα να συμμετάσχει και στην επόμενη εκπομπή. Σε περίπτωση που αμφότεροι είχανε βρει τον ίδιο αριθμό λέξεων, γινότανε κλήρωση και κέρδιζε ο πιο τυχερός. Ωστόσο, ο «ηττημένος» της ισοπαλίας καλείτο να παίξει σε άλλη εκπομπή και φυσικά με διαφορετικό αντίπαλο.

zontano_stavrolexo_2017_06_002

Όσον αφορά τα δώρα, σε όλους τους κύκλους η αξία τους δεν υπερέβαινε τις 300.000 δραχμές. Ο νικητής κάθε παιχνιδιού έπαιρνε 15.000 εφόσον είχε λύσει σωστά όλο το σταυρόλεξο, αλλά αν είχε γράψει λάθος κάποια λέξη, τότε αφαιρούταν 2.000 για καθεμιά. Ο χαμένος, περιοριζότανε σε δώρο «παρηγοριάς», αξίας χιλίων δραχμών (συνήθως ένα λεξικό).

Σημειωτέον ότι σχεδόν σε κάθε εκπομπή, υπήρχε συμμετοχή καλλιτεχνών από διάφορους χώρους. Για παράδειγμα, στην πρεμιέρα του παιχνιδιού πήρανε μέρος οι Βίκυ Μοσχολιού (τραγούδι), Ορέστης (χορός), Β. Λάγκος (μιμική) και Δέσπω Διαμαντίδου (απαγγελία).

Σχόλιο

Το «Ζωντανό σταυρόλεξο» ήταν από τις εκπομπές που παρακολουθούσαμε πολύ συχνά στο σπίτι και το θυμάμαι πολύ έντονα, μεταξύ άλλων και για την…ακατανόητη μουσική των τίτλων αρχής και τέλους.

Μάλιστα, έχει μείνει στη μνήμη μου ένας καταπληκτικός παίκτης ονόματι Βεργίδης, ο οποίος κέρδιζε συνέχεια και τελικώς ουδείς κατάφερε να τον νικήσει. Μάλιστα, ο ίδιος είχε λάβει μέρος και σε άλλα τηλεπαιχνίδια της εποχής, με τα ίδια αποτελέσματα…

Η Ξένια Καλογεροπούλου ήτανε πολύ καλή ως παρουσιάστρια και ιδιαίτερα δημοφιλής τα πρώτα δύο χρόνια του παιχνιδιού, λόγω της παράλληλης συμμετοχής της στα «Καθημερινά» του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πλευρό του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Πάντως, μπορεί γενικώς η εκπομπή να είχε εξαιρετικά αργή ροή λόγω της φύσης της, αλλά μόνο κερδισμένος μπορούσε να βγει ο τηλεθεατής που την παρακολουθούσε. Μάλιστα, είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει και ο ίδιος από το σπίτι του, καθώς το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» σχεδόν σε κάθε τεύχος του δημοσίευε τη «βινιέτα» του σταυρολέξου που παρουσιαζότανε στο παιχνίδι της εβδομάδας…

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here