Γράφει η Λένα Βλασταρά
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Την Παρασκευή βρεθήκαμε στη μουσική σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus για να παρακολουθήσουμε τους Χαΐνηδες. «Μα καλά αυτοί δεν διαλύθηκαν;» θα αναρωτηθεί κάποιος που διάβασε τις φήμες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο προ ολίγων μηνών. Την απάντηση τη δίνει ο Δημήτρης Αποστολάκης κάνοντάς μας να καταλάβουμε ότι περισσότερο προς την …αθανασία οδεύουν παρά τη διάλυση:

«Οι Χαΐνηδες δε διαλύονται… Οι Χαΐνηδες δε διαλύονται διότι δεν είναι συνάθροιση προσώπων. Είναι ένα παιδικό αφελές σκίτσο και αυτή η παιδική ζωγραφιά δε σκίζεται. Σύντομα θα επιδιώξουμε παιδομάζωμα ώστε να μας αντικαταστήσουν όλους με απώτερο σκοπό το σχήμα να ζήσει περισσότερο απ’ ότι εμείς».

xainides_live_2015_03_001

Για την παράσταση που θα παρουσιάζεται μέχρι τις 3 Απριλίου στο Σταυρό του Νότου Plus μας είπε:
«Η παράσταση λέγεται πέρα από τα σύνορα. Είναι ένα μουσικό ταξίδι που μπλέκει μουσικές και ηχοχρώματα από πολλές ηπείρους και κάνει στάσεις σε διάφορους οικουμενικούς στοχαστές όπως είναι ο Πούσκιν και ο Μπωντλαίρ. Αφορμή γι’ αυτή την παράσταση ήταν ο πρόσφατος δίσκος που κυκλοφόρησε, ο ομώνυμος, όπου συνέπραξαν μουσικοί-μέλη των Χαΐνηδων και των Mode Plagal και ερμήνευσε ο Ψαραντώνης.»

Η εν λόγω, λοιπόν, παράσταση ξεκίνησε με μια μικρή (;) καθυστέρηση αφού Μαρία (Κώτη) και Κλέων (Αντωνίου) έρχονταν από άλλες παραστάσεις που είχαν και έτρεχαν να προλάβουν. Ο Δημήτρης Αποστολάκης προσπάθησε να ροκανίσει τον χρόνο …«ταράζοντάς μας στις αρλούμπες» όπως ο ίδιος είπε! Αρλούμπες, όμως, που είτε γνωρίζεις είτε όχι τις ρητορικές ικανότητες του Αποστολάκη είναι άκρως απολαυστικές και μόνο ως αρλούμπες δεν ορίζονται. Προκαλούν γέλιο αλλά και προβληματισμό και σε προκαλούν να δεις τα πράγματα με άλλη οπτική…

xainides_live_2015_03_005

Στο πρώτο μέρος της παράστασης ακούσαμε τραγούδια από το νέο δίσκο «Πέρα από τα σύνορα» αλλά και παλιά δικά τους, αγαπημένα. Όντως ταξιδέψαμε από την Κρήτη στη Γαλλία του Σαρλ Μπωντλαίρ («Άλμπατρος»), στη Ρωσία του Αλεξάντρ Πούσκιν («Το αγκάθι») και στη Γερμανία του Ράινερ Μαρία Ρίλκε («Πάνθηρας»). Εύκολα συνειδητοποιείς ότι αυτοί οι άνθρωποι που παίζουν κρητική μουσική μπορούν να ροκάρουν πάνω στη σκηνή, να προσφέρουν απολαυστικές στιγμές μουσικής δεξιοτεχνίας και να κάνουν το πιστεύω τους πράξη, αφού καταφέρνουν και αποδεικνύουν ότι όπως σε όλα, έτσι και στη μουσική, σύνορα δεν υπάρχουν.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης εμφανίστηκε «Ο μάγος» για να δώσει την σκυτάλη σε μουσικές της Κεντρικής Αμερικής και του Αφγανιστάν. Οι «Συνταγές Μαγειρικής» πάντα, εκεί, αφιερωμένες στους δημιουργούς των μικρών μας καθημερινών στιγμών με την ερμηνεία της Μαρίας Κώτη να μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη πιο έντονα αυτή την αφιέρωση. Αυτή τη φορά στο μουσικό σχήμα των Χαΐνηδων εκτός από τους γνωστούς και αγαπημένους μας μουσικούς, τον Κλέων Αντωνίου, το Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, τον Τάκη Κανέλλο και τον Μιχάλη Νικόπουλο ακούσαμε και τον Λευτέρη Μαντζιούκα να μας ταξιδεύει με την γκάιντα, την φλογέρα και την τσαμπούνα του και τον Γιώργο Παλαμιώτη να βγάζει μαγικούς ήχους στο μπάσο.

xainides_live_2015_03_018

Όσον αφορά τις… «απαιτήσεις» σας, αν έχετε σκοπό να ζητήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι να ξέρετε ότι οι Χαΐνηδες «δεν δέχονται παραγγελίες παρά μόνο επιθυμίες»! Κι αν πρόκειται όντως για επιθυμία, όπως όλες όσες έχετε, ίσως και να πραγματοποιηθεί. Άδικα, λοιπόν, θα ξελαρυγγιάζεστε!

Η βραδιά έκλεισε με τα ίδια συναισθήματα που τελειώνουν κάθε φορά οι συναυλίες των Χαΐνηδων: μία αίσθηση ταξιδιάρικη, αγαλλίασης και προβληματισμού ταυτόχρονα, αδυναμία συνειδητοποίησης του χώρου και του χρόνου, του χρόνου κυρίως και ένα χαμόγελο ικανοΠοίησης!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here