Ο Πέτρος Φιλιππίδης επιλέγει φέτος για τη γνώριμη θεατρική του στέγη ένα έργο από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής δραματουργίας, μια πολιτική κωμωδία διαχρονικής επικαιρότητας, δίνοντας και πάλι, όπως τα τελευταία 12 χρόνια, το ισχυρό του στίγμα, καθώς γεφυρώνει επιτυχώς το ποιοτικό με το εμπορικό θέατρο. Στις «Δάφνες και Πικροδάφνες», που ανεβαίνουν στο θέατρο «Μουσούρη» από τις 9 Οκτωβρίου, συναντώνται για πρώτη φορά στη μακρά καριέρα τους ο Γιώργος Κιμούλης και ο Πέτρος Φιλιππίδης, σε μια συνεργασία πολλών καρατίων, καθώς μαζί τους θα είναι   ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες μας, ο βετεράνος της ελληνικής θεατρικής σκηνής και συνιδρυτής του θεάτρου “Στοά”, Θανάσης Παπαγεωργίου, αλλά κι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης.

Στην Αθήνα του 2015, με τις πολιτικές αναταράξεις, το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά παραμένει δραματικά επίκαιρο, 36 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης -για το οποίο και γράφτηκε- τον Οκτώβριο του 1979, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τους Βάσο Ανδρονίδη, Μίμη Κουγιουμτζή, Γιάννη Μόρτζο και Γιάννη Δεγαΐτη.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος είναι οι τοπικοί υποστηρικτές υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι μαζεύονται μια χειμωνιάτικη νύχτα και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές, θέλοντας ο καθένας τους να αποδείξει την ικανότητα, τη δύναμη και την εξουσία που διαθέτει. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά, που θ’ αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή, για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων. Κεντρικό, αλλά αόρατο πρόσωπο είναι μια γυναίκα, η Νόρα, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από κάθε σημαντικό πολιτικό του νομού και ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι. Σ’ αυτή την εκρηκτική συνάντηση στο σπίτι του Κώστα, οι τέσσερις «ισχυροί άντρες» επιδίδονται σ’ έναν αγώνα επιβίωσης, που απαιτεί ετοιμότητα και στρατηγική. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θα ενστερνιστούν κάθε ιδεολογία και θα αξιοποιήσουν κάθε πληροφορία προκειμένου να υπερασπιστούν το προσωπικό τους συμφέρον. Είναι σαν να παίζουν μια παρτίδα πόκας με πονηριά και καπατσοσύνη, με μπλόφες και κόντρα ρελάνς. Με υψηλό ηθικό, θεωρούν πως τους ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και ο ενθουσιασμός τους για τη σίγουρη επιτυχία των επιδιώξεών τους, τούς μεθά.

Η παράσταση αντιμετωπίζεται σκηνοθετικά από τον Πέτρο Φιλιππίδη μέσα από ένα σύγχρονο αλλά και διαχρονικό πρίσμα, με σεβασμό πάντα στα κύρια χαρακτηριστικά της παράδοσης.

Πρόκειται για ένα προφητικό, θα λέγαμε, έργο, στο οποίο οι δυο συγγραφείς με την ευαισθησία και τη διορατική τους ματιά, 36 χρόνια πριν, κατάφεραν να θέσουν φλέγοντα ερωτήματα που μας απασχολούν έως σήμερα: Ποιοι κυβερνούν αυτό τον τόπο; Πόσο αδίστακτοι και καλά ριζωμένοι είναι στην εξουσία; Πώς και πόσο αποτιμάται η συμβολή τους στη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα;

Στη νέα αυτή παράσταση, ο πρώτης γραμμής θίασος θα σκιαγραφήσει γλαφυρά τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τη σήψη του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας με δραματική ακρίβεια την παθογένειά του.

 

dafnes_pikrodafnes_2015_09

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιώργος Κιμούλης (Τάσος), Πέτρος Φιλιππίδης (Βασίλης), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (Αλέκος) και ο Θανάσης Παπαγεωργίου (Κώστας)

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ
Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα
Τηλ. 210 3310936

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη: 19:00.
Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00
Σάββατο (λαϊκή απογευματινή): 18:00, 21:00
Κυριακή: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
€10 (Τετάρτη και Πέμπτη για ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας)
€14 (νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, φοιτητικό εκτός βραδινής Σαββάτου)
€17 (λαϊκή απογευματινή)
€20 (πλατεία)
€22 (γενική είσοδος Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
130’ με διάλειμμα

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ:
Τρίτη – Κυριακή: 10:30–13:30 & 17:00- 21:30.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here