Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ένας νεαρός, ο Kevin (James McAvoy) απαγάγει τρεις νεαρές κοπέλες και, με άγνωστες προθέσεις, τις φυλακίζει σε ένα υπόγειο. Σύντομα μία απ’ αυτές, η Casey (Anya Taylor-Joy) αντιλαμβάνεται ότι ο άνδρας διαθέτει πολλές διαφορετικές προσωπικότητες και πως το κλειδί για τη σωτηρία τους είναι να πείσουν μία από αυτές να τις αφήσει να αποδράσουν…

split_afisa_2017_01

Το «Διχασμένος» (“Split”) είναι το νέο, εξαιρετικό για το είδος του, θρίλερ του δεξιοτέχνη M. Night Shyamalan. Για να απολαύσει κάποιος το χορταστικά ανατρεπτικό δίωρο που προσφέρει η νέα δημιουργία του, οφείλει να αποδεχθεί το ακόλουθο σεναριακό αξίωμα: ναι, είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, η οποία τον κάνει να έχει 23 (!) διαφορετικές προσωπικότητες –ίσως και ακόμη μία, καλά κρυμμένη. Όσοι δεν μπορείτε να εντοπίσετε ίχνη αληθοφάνειας στην ιστορία αυτή, απλώς θα στερηθείτε την καλύτερη ταινία του ινδικής καταγωγής σκηνοθέτη και σεναριογράφου, μετά την «Έκτη Αίσθηση» (“The Sixth Sense”, 1999) και το «Σκοτεινό Χωριό» (“The Village”, 2004), ο οποίος, κατά την προσφιλή του συνήθεια, κάνει και ένα πέρασμα σε μια σκηνή του φιλμ.

split_2017_01

Η ευρηματική, αριστοτεχνική σκηνοθεσία επιβεβαιώνει το πόσο καλά γνωρίζει ο Shyamalan τους κώδικες αυτού του είδους ταινιών, ενώ το φινάλε περιλαμβάνει ένα cameo – κλείσιμο ματιού στην προηγούμενη φιλμογραφία του. Πάνω απ’ όλα όμως, η συγκεκριμένη ταινία διαθέτει έναν αληθινά σπουδαίο ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του φιλμ έχουμε την ευκαιρία να δούμε μόνο 8 από τις προσωπικότητες του χαρακτήρα που υποδύεται, ο James McAvoy είναι κυριολεκτικά καθηλωτικός. Σε μια συγκλονιστική ερμηνεία υψηλότατων απαιτήσεων, ο υπέρ-ταλαντούχος σκωτσέζος ηθοποιός αλλάζει έκφραση, τόνο φωνής και βλέμμα, με τόση ακρίβεια που στιγμές-στιγμές νομίζεις ότι πρόκειται για διαφορετικό άνθρωπο! Οι fan του είδους θα απολαύσουν την ταινία. Οι υπόλοιποι θα θαυμάσουν –ή θα ανακαλύψουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει– έναν αληθινά κορυφαίο ηθοποιό.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη UIP, από την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here