Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Ο Σταυρός του Νότου κλείνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του και το γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο. Οι τρεις από τις καλύτερες μουσικές σκηνές στην Αθήνα δε θα μπορούσαν παρά να γιορτάσουν φιλοξενώντας στο χώρο τους πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας γεμίζει από τη Δευτέρα έως την Κυριακή με μουσικές παραστάσεις για όλα τα γούστα! Εμείς, βρεθήκαμε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο Σταυρό του Νότου Plus, για να παρακολουθήσουμε τον Δήμο Αναστασιάδη και τον Νίκο Ζαδέ στη δεύτερη εμφάνιση τους, από τις 5 που θα πραγματοποιήσουν συνολικά.

anastasiadis_live_2014_11_020

Τα συναισθήματα στο τέλος της βραδιάς ήταν ανάμεικτα αλλά, ας μην προτρέχουμε, ας κάνουμε μια λεπτομερή ανασκόπηση της εμφάνισης των δύο καλλιτεχνών.

Με μια σχετική καθυστέρηση, το πρόγραμμα άνοιξε ο Νίκος Ζαδές. Με περίσσεια ενεργητικότητα και ζώντας κάθε στίχο από τα τραγούδια, μας ερμήνευσε διασκευές γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών. Πάνω στη σκηνή είδαμε να παρελαύνουν οι Arctic Monkeys, οι Red Hot Chili Peppers, και ο Robbie Williams ενώ αργότερα, στην έναρξη του δεύτερου μέρους του προγράμματος, ο τραγουδιστής μας σύστησε με το δικό του τρόπο, τον Michael Jackson (με το τραγούδι Billie Jean), τους Deep Purple, τα Κίτρινα Ποδήλατα αλλά και τον Σάκη Ρουβά. Τα 2 τραγούδια του τελευταίου, αποτέλεσαν και την πιο απρόσμενη στιγμή της βραδιάς!

Παρακολουθώντας τον Νίκο Ζαδέ κατάλαβα πως δεν υπήρχε καταλληλότερο άτομο για να συνοδεύσει πάνω στη σκηνή τον Δήμο Αναστασιάδη. Οι ερμηνείες του, μαρτυρούσαν από την αρχή τον χαρακτήρα της βραδιάς, ενώ ο ίδιος δείχνει να έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον και με το συγκρότημα του, τους Greeklish Babylon!

anastasiadis_live_2014_11_010

Γύρω στις 12, εμφανίστηκε στη σκηνή ο Δήμος Αναστασιάδης. Με «Ίδια Μάτια, ίδιο βλέμμα» μας καλωσόρισε και παίρνοντας την κιθάρα του μας έκανε μια βόλτα σε ολόκληρη τη δισκογραφία του. Από την «Αντίθετη Τροχιά» και τα «Τρία Λάθη» περάσαμε τραγουδιστά σε «Μια προσευχή για να ‘ρθεις» και στο «Χτίσε μια γέφυρα», το οποίο αφιερώθηκε σε όλες τις σχέσεις με απόσταση, για να καταλήξουμε τελικά σε μια «Βουτιά στο Κενό», τραγούδι που από την πρώτη στιγμή ξεσήκωσε τον κόσμο στο Σταυρό του Νότου.

Έπειτα, οι έρωτες εκφράστηκαν με αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Από την Τάνια Τσανακλίδου και τον Νίκο Ζιώγαλα, ακούσαμε Aloe Blacc και «Wake me Up», τραγούδι στο οποίο ο Θάνος Γκιουλετζής με το βιολί του έκανε ένα καταπληκτικό σόλο και δικαιωματικά απέσπασε ένα από τα πιο ζεστά χειροκροτήματα της βραδιάς.

Το δεύτερο μέρος, δεν διέφερε και πολύ από το πρώτο, αν εξαιρέσει κανείς ότι στο σημείο εκείνο, υπερίσχυσαν οι διασκευές. Οι τόνοι πότε ανέβαιναν με πιο λαϊκά τραγούδια όπως τα «Λιανοχορταρούδια» και το «Alcohol is free» και πότε ηρεμούσαν με τραγούδια σαν τον «Κεμάλ» αλλά και το «Μείνε δίπλα μου» και το «Αν μ’αγαπάς».

anastasiadis_live_2014_11_030

Βλέποντας τον Δήμο Αναστασιάδη, να ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Χρήστου Θηβαίου και του Μπάμπη Στόκα, αναρωτήθηκα πως είναι άραγε για έναν νέο ηλικιακά καλλιτέχνη να διασκευάζει και τραγουδά με τον τρόπο του, κάποιους από τους θρύλους της ελληνικής μουσικής. Έπειτα κατάλαβα πως είναι να συμπεριφέρεσαι σε αυτά τα τραγούδια με σεβασμό. Το έβλεπα μπροστά μου. Ο Δήμος Αναστασιάδης δεν ήρθε για να πάρει τη θέση κανενός. Είναι στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργώντας τη δική του θέση και παρουσιάζοντας τη δική του αλήθεια. Αυτό έκανε και την Παρασκευή. Για αυτό και το κοινό του, του χάρισε το πιο δυνατό χειροκρότημα. Παρ’όλα αυτά, η καθυστέρηση που είχε το πρόγραμμα και το διάλλειμα ενδιάμεσα ίσως κούρασαν μέρος του κοινού, πράγμα που όμως διορθώνεται εύκολα.

Ξεκινώντας λοιπόν δειλά τα πρώτα του βήματα και μετρώντας ήδη 4 δίσκους στο ενεργητικό του, ο Δήμος Αναστασιάδης δίκαια χαρακτηρίζεται σαν ένας ταλαντούχος νέος. Οι στίχοι του, η μουσική του και οι ερμηνείες του δεν αφήνουν αμφιβολία για αυτό. Προσωπικά, θεωρώ πως ο τραγουδιστής αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για τα εικοστά γενέθλια του Σταυρού του Νότου!

anastasiadis_live_2014_11_028

Λίγο πριν την εμφάνιση του, ο Δήμος Αναστασιάδης μας υποδέχθηκε στο καμαρίνι του και μας μίλησε για τη βραδιά και τα σχέδια που ακολουθούν μετά τον Σταυρό του Νότου.

Music Corner: Πέντε εμφανίσεις λοιπόν στο Σταυρό του Νότου, με την δεύτερη να είναι σήμερα. Γιατί μόνο τόσες;
Δήμος Αναστασιάδης:
Αρχικά, θέλω να πω πως με αφορμή την καινούργια μου δισκογραφική δουλειά και την όρεξη που έχουμε, κάνουμε μόνο πέντε εμφανίσεις λόγω του ότι τρέχουν και άλλα πρότζεκτ τριγύρω. Ένα από αυτά είναι η «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, στο οποίο έχω τη χαρά να γράψω από την αρχή όλα τα τραγούδια της παράστασης. Ταυτόχρονα, τρέχουν και κάποιες προγραμματισμένες συναυλίες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο εκ των οποίων η μια, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικης Αθηνών. Οπότε, νομίζω ότι στις μέρες μας, για αυτό που θέλω εγώ πέντε εμφανίσεις είναι αρκετές!

anastasiadis_live_2014_11_002

Music Corner: Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος σου δίσκος. Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για αυτό;
Δήμος Αναστασιάδης:
Είναι η τέταρτη δισκογραφική δουλειά μου με τίτλο «Ίδια Μάτια». Επίσης, είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που γράφω στίχους. Ο δίσκος έχει μέσα όμορφες συνεργασίες, παλιές και καινούργιες, με τη Βίκυ Γεροθόδωρου, τον Νίκο Μωραΐτη, τον Γιώργο Λεμπέση και τον Χρόνη Αηδονίδη, σε ένα παραδοσιακό τραγούδι, που έρχεται σαν έκπληξη και σαν μεράκι δικό μου και μπαίνει επιτέλους σε ένα δίσκο.

Music Corner: Τι θα δούμε σήμερα στη συναυλία;
Δήμος Αναστασιάδης:
Σήμερα, θα δούμε κάποια τραγούδια από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά και σαφέστατα, τραγούδια με τα οποία με ξέρει ο κόσμος. Θα ακούσουμε επίσης τραγούδια που μου αρέσουν, προτείνω, διασκευές που έχω πειράξει και θέλω να πω. Μαζί μου φυσικά, είναι και ένα νέο παιδί, ο Νίκος Ζαδές, μια εκπληκτική φωνή και μια όμορφη πρόταση που κάνουμε.

anastasiadis_live_2014_11_004

Music Corner: Υπάρχει ένα τραγούδι που να ξεχωρίζεις από την παράσταση σήμερα; Που να σημαίνει κάτι παραπάνω για εσένα;
Δήμος Αναστασιάδης
: Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ιστορία στο πρόγραμμα, δε μπορώ να διακρίνω κάποια στιγμή. Κάθε τραγούδι σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για εμένα. Ακόμη και ο χαβαλές που κάνουμε είναι κάτι που έχουμε πολύ ανάγκη. Δε σημαίνει ότι ο πόνος και η τελειότητα είναι το πιο σημαντικός στη ζωή μας. Καμιά φορά, τα πιο σημαντικά είναι ίσως ένα τραγούδι, που δεν του δίνουμε και πολύ σημασία αλλά τελικά είναι αυτό που το έχουμε απόλυτη ανάγκη τόσο στη ζωή μας όσο και στο πρόγραμμα.

Music Corner: Πέρα από όσα ήδη μας ανέφερες, έχεις κάποια άλλα σχέδια που έρχονται. Έμαθα ότι πήρε παράταση και το Rocky Horror Show.
Δήμος Αναστασιάδης
: Στο Rocky Horror Show έχω κάνει τη μουσική ενορχήστρωση των τραγουδιών. Είναι ένα πολύ καινούργιο πράγμα η ενασχόληση με τη θέατρο, πάντοτε μουσικά. Νιώθω, πως αυτή είναι μια σεζόν, όπου μαθαίνω πολλά και διαφορετικά πράγματα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here