Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Περίσσιος

Η μία βρίσκεται επί σκηνής, εδώ και 6 χρόνια, στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη. Η έτερη μας συστήθηκε πριν δύο χρόνια με τη μεγάλη επιτυχία των «Λαβύρινθων» ενώ συμμετείχε την περασμένη σεζόν σε ένα από τα πιο πετυχημένα σχήματα, πλάι στο Γιάννη Κότσιρα και το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Ο λόγος για τη Μιρέλα Πάχου και την Παυλίνα Βουλγαράκη, που φέτος αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπό τη σκέπη του Club του Σταυρού του Νότου. Και μάλλον πολύ σωστά έπραξαν, όπως διαπιστώσαμε και στην πρεμιέρα της περασμένης Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον για τη σύμπραξη αυτή ήταν μεγάλο και έτσι ο χώρος δεν άργησε να «γεμίσει». Ωστόσο, κυριαρχούσε ένα ευχάριστο κλίμα παρέας σε όλη τη βραδιά, η οποία υπήρξε χορταστική και μάλιστα με αρκετές εκπλήξεις. Ο παλμός, η συγκίνηση και η εξωστρέφεια κυριάρχησαν. Τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και αρκετές διασκευές κλασσικών αλλά και σύγχρονων τραγουδιών κράτησαν συντροφιά για περισσότερο από τρεις ώρες σε ένα πρόγραμμα που τα είχε όλα. Οι κοινές τους στιγμές έδειξαν πως τα ετερώνυμα τελικά έλκονται. Δύο μορφές αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους ως προς την ερμηνεία, το ύφος και τη σκηνική παρουσία, πετύχαιναν να συνδυάζονται εξαιρετικά και να αλληλοσυμπληρώνονται. Τραγούδια όπως η «Συναυλία», «Λουλούδι του δάσους», «Πεθαίνω για σένα», «Τι να θυμηθώ» κ.ά., υπήρξαν ανάμεσα στις κοινές τους επιλογές. Κατάφερναν από κοινού να σε συγκινούν και μετά από λίγο να σε αποφορτίζουν. «Θα πάθεις έρωτα» αφιέρωσαν στον ίδιο το συνθέτη του, το Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος έδωσε το παρόν στο κοινό, όπως και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χάρης Μακρής και ο Γιώργος Καραδήμος.

 

Υπήρξαν, βέβαια και οι μοναχικές στιγμές με τις απαραίτητες … παρεμβολές τους! Η Μιρέλα, πότε στο πιάνο και πότε στο ακορντεόν, τίμησε αρκετά τραγούδια από το δίσκο της, όπως το «Μαξιλάρι», το «Δύο και κάτι» (μαζί με Παυλίνα) και φυσικά το «Μι-ρε-λα» ενώ ήταν αρκετά πειστική σε δύσκολες  επιλογές όπως το «Μέτρησα» και η «Πίστα από φώσφορο». Παρουσίασε, μάλιστα και τους ολοκαίνουριους «Υπερήρωές» της! Ελαφρώς αγχωμένη όπως και η παρτενέρ της, ίσως λόγω πρεμιέρας, γεγονός όμως που δεν άφησε να την κυριεύσει. Επικοινωνιακή, γλυκιά και συναισθηματική όσο πρέπει.

Σαν άλλος «υπερήρωας» έκανε την εμφάνισή του και ο Μίλτος Πασχαλίδης, γεγονός που σχολίασε αστειευόμενος: «Φαντάζομαι την έκπληξή σας κάθε φορά που τραγουδάω με τη Μιρέλα»! Ερμηνευτικό παιχνίδι μεταξύ πρώτης και δεύτερης φωνής στο «Όσο κρατάει ένας καφές» και το «Σαν τραγουδάκι», μια δυναμική προσωπική του ερμηνεία στον «Ακροβάτη» και η «Αχάριστη» μαζί με τον Αγαπητό Πάχο προς το τέλος τη βραδιάς ήταν η μικρή αλλά πολύτιμη συμβολή του στο πρόγραμμα. Η παρουσία του πατέρα της Μιρέλας σφραγίστηκε και με την από κοινού τους συγκινητική ερμηνεία στα «Γράμματα», ένα τραγούδι δια χειρός Βασίλη Καζούλη.


Εξίσου δυνατό αποτύπωμα άφησε και η παρουσία της Παυλίνας. Ο «Άγριος τσακωμός», το «Λίγο λίγο», το «Αγαπημένε μου» και φυσικά οι «Λαβύρινθοι» με τη live συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα, ακούστηκαν από τον πρώτο της δίσκο. Και μάλιστα ετοιμάζει και το δεύτερο, από τον οποίο ακούσαμε το «Φέρτα μου όλα πίσω», στο οποίο αναμένεται μια συμμετοχή-έκπληξη, όπως μας είπε. Ο Στόκας έκανε το χατίρι για ένα ακόμα κομμάτι, το «Σ’ αγαπώ», από την παρουσία του στους Πυξ-Λαξ. Τα «Ανθρώπων έργα», το «Πάω να πιάσω ουρανό» και το αγγλόφωνο «Woman’s World» ήταν επίσης κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές της στη βραδιά. Η εκφραστικότητα της ερμηνείας της και η δωρική αλλά χαρακτηριστική παρουσία της στη σκηνή την κάνουν να ξεχωρίζει και παρά το νεαρό της ηλικίας της, θα τολμήσω να πω πως διαφαίνεται η λαμπρή της πορεία στο τραγούδι.

Το όλο πρόγραμμα ήταν ένα κολάζ από διαφορετικά είδη και εποχές τραγουδιών. Μπαλάντες, λαϊκά αλλά και παραδοσιακές και νησιώτικες αναφορές συνυπήρξαν υπό τη σκοπιά ευρηματικών και «φρέσκων» ενορχηστρώσεων, που βασίστηκαν στον ηλεκτρικό ήχο και τα πνευστά. Οι δύο νησιώτισσες τίμησαν και τους τόπους καταγωγής τους, την Κρήτη και τη Ρόδο («Τούτο το μήνα» από την Παυλίνα – «Μες στου Αιγαίου τα νερά» από τη Μιρέλα») και με την αφορμή αυτή έκαναν ένα πολύ όμορφο μουσικό ταξίδι με τη χορευτική συμμετοχή του κοινού· «χορέψετε, χορέψετε»! Το κλείσιμο είχε δύο ευχάριστες επαναλήψεις των πιο γνωστών τους τραγουδιών και το ιδιαίτερο «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» του Μάνου Χατζιδάκι. Αρκετά ουσιαστικό ήταν το γεγονός πως πέρα από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, πολλά τραγούδια δε θα μπορούσαν να θεωρηθούν αρκετά δημοφιλείς επιλογές, επιλογή που υποδηλώνει και τη μουσική της ευρύτητα αλλά και τη διάθεση να παίξουν αυτά που τους αρέσουν και όχι μόνο αυτά που ευχαριστούν το κοινό.

Επειδή, όμως, μετά το καλό έρχεται το καλύτερο, προτρέπω ανεπιφύλακτα να προλάβετε κάποια από τις επόμενες εμφανίσεις τους. Καλό μουσικό χειμώνα, λοιπόν!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here