Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Νίκος Περίσσιος

Τον Διονύση Τσακνή τον έχουμε γνωρίσει, και τον έχουμε αγαπήσει, εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τα τραγούδια του. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι στο συνολικό του έργο περιλαμβάνονται δεκάδες τραγούδια, στίχοι και μουσικές που γράφτηκαν για θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Φυσικά, πολλά από αυτά, κυρίως τα τηλεοπτικά, έγιναν γνωστά, αγαπήθηκαν και δισκογραφήθηκαν είτε ανεξάρτητα, είτε ως «μέρη» ενός από τα 25 άλμπουμ που κυκλοφόρησε από το 1982 και μετά.

Το δελτίο τύπου που ανήγγειλε δύο εμφανίσεις με ρεπερτόριο από τις γνωστές, και άγνωστες, δουλειές του για το θέατρο και την οθόνη, μικρή και μεγάλη, ήταν, φυσικά, αδύνατο να περάσει «απαρατήρητο». Η παρουσία δύο ακόμα «συνοδοιπόρων» στο project, της Ελένης Καρακάση και της Ζωής Παπαδοπούλου, ήταν ένας επιπλέον λόγος για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα.

tsaknis_live_2015_03_002_karakasi_papadopoulou_zoi

Ο ζεστός και φιλόξενος χώρος του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», στο κέντρο, αποδείχθηκε ιδανικός για τη βραδιά. Μια βραδιά που ξεκίνησε με «Ταραντέλα» από τις δύο ερμηνεύτριες, πριν την εμφάνιση του Διονύση Τσακνή στη σκηνή. Με αρκετό κέφι καλωσόρισε το κοινό που γέμισε το cafe του Ιανού και στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στα 31 χρόνια πορείας του και τις 70 συνεργασίες του στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.

tsaknis_live_2015_03_013

Με τον Διονύση Τσακνή να προλογίζει τα περισσότερα τραγούδια, μας έβαζε στο κλίμα της κάθε εποχής, της κάθε παράστασης, της κάθε παραγωγής, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την «παρακολούθηση»  των στίχων, καθώς αρκετά από τα κομμάτια που επέλεξε να παρουσιάσει ακούστηκαν μόνο στις παραστάσεις. Παραστάσεις «μικρών» και «μεγάλων» θεατρικών σκηνών, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέχρι τοπικά ΔΗΠΕΘΕ και παιδικές παραστάσεις, πάντα όμως με σημαντικές παραγωγές καταξιωμένων ανθρώπων του χώρου όπως ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο Γιώργος Κιμούλης, η Λυδία Κονιόρδου και άλλοι.

Το πρόγραμμα κύλησε πολύ όμορφα, με τα «γνωστά» τραγούδια να εναλλάσσονται με τα «άγνωστα», τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν εξαιρετικά κάθε φθόγγο και το κοινό να ανταποκρίνεται με το ζεστό χειροκρότημα, το γέλιο στις αστείες ιστορίες του Διονύση, τον προβληματισμό και τη συγκίνηση στις παρατηρήσεις του…

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την επανάληψη του «Ταραντέλα» και στη συνέχεια συγχαρήκαμε τον καλλιτέχνη και του αποσπάσαμε δυο κουβέντες :

MusicCorner: Ακούσαμε απόψε  κομμάτια που δεν είναι τόσο γνωστά και δεν έχουν δισκογραφηθεί και παρότι γράφτηκαν για παραστάσεις, ακόμη και για επιθεωρήσεις, έχουν υψηλή αισθητική και νοηματική αξία.
Διονύσης Τσακνής: Και όμως τα περισσότερα έχουν δισκογραφηθεί. Είτε με την «επίσημη» έννοια της δισκογραφίας, είτε με τη διανομή cd μέσω των προγραμμάτων των θεατρικών παραστάσεων για τις οποίες δημιουργήθηκαν. Όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν σήμερα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχουν.

MusicCorner: Έχετε σκεφτεί τα κομμάτια που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιο άλμπουμ, να αποτελέσουν μια συλλογή που θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή;
Διονύσης Τσακνής: Τα τραγούδια είναι πάρα πολλά και είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Χρειάζονται μια παράσταση για να μπορέσουν να δέσουν και να συνδεθούν. Μια πρόταση που σκοπεύω να κάνω του χρόνου στο φεστιβάλ Αθηνών είναι να παρουσιάσω το σύνολο της θεατρικής μου δουλειάς, κυρίως μέσα από κωμωδίες και τραγωδίες, που σήμερα λόγω μικρής ορχήστρας και λίγων φωνών, δε μπορούσαν να παρουσιαστούν. Σκέφτομαι να κάνω κάτι τέτοιο του χρόνου το καλοκαίρι, με μεγάλη ορχήστρα και  συνοδεία πολλών ηθοποιών και τραγουδιστών!

tsaknis_live_2015_03_016

MusicCorner: Το συγκεκριμένο project έχει ξαναπαρουσιαστεί;
Διονύσης Τσακνής: Όχι, είναι η πρώτη φορά.

MusicCorner: Υπάρχουν σκέψεις να πάει σε άλλους χώρους, μια περιοδεία καλοκαιρινή ίσως;
Διονύσης Τσακνής: Είναι ένα πρόγραμμα για μικρούς χώρους, δεν προσφέρεται για περιοδεία, δεν είναι εξωστρεφές. Αυτό που μπορεί να γίνει το καλοκαίρι απαιτεί τη συμμετοχή μεγαλύτερης ορχήστρας και περισσότερων συντελεστών.

MusicCorner: Στην είσοδο είδαμε και το βιβλίο «Απέναντι στο Χρόνο». Το περιεχόμενό του;
Διονύσης Τσακνής: Περιέχει στίχους από τραγούδια και στιγμιότυπα από την πορεία μου στη δισκογραφία αυτά τα 31 χρόνια…

Συγχαρήκαμε και τις δύο ερμηνεύτριες της βραδιάς, την ηθοποιό Ελένη Καρακάση, που έχει πτυχίο φωνητικής και μας εντυπωσίασε με τις δυνατότητές της, και την για μια ακόμα φορά εξαιρετική Ζωή Παπαδοπούλου, και αποχωρήσαμε στους ρυθμούς της ταραντέλας…

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τo live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here