Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος

H νέα δισκογραφική δουλειά του Πασχάλη Τόνιου, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, έχει τίτλο “Έυθέως” και ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα μέσα από τα συναισθήματα της μουσικής. Περιλαμβάνει τραγούδια απλά καθημερινά, με έντονο το ελληνικό στοιχείο, έντεχνο λαϊκό, και με κάποιες παραδοσιακές πινελιές.

paschalis tonios

Ο Πασχάλης Τόνιος σ’ αυτή τη δισκογραφική δουλειά, μελοποιώντας τα ποιήματα του Σουρή, της Μυρτιώτισσας και τους στίχους του Ηλία Κατσούλη, του Γιάννη Τσατσόπουλου και της Μαρίας Παπαδάκη, αντλεί στοιχεία από την μακραίωνη ελληνική παράδοση που αγαπά ιδιαίτερα και την κουβαλάει μέσα του από μικρό παιδί. Τον τιμούν με τη συμμετοχή τους τρεις καταξιωμένοι ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού: Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία και Γιάννης Ζουγανέλης.

Ο Πασχάλης Τόνιος έχει στο ενεργητικό του 7 ολοκληρωμένα μουσικά έργα. Έχει  μελοποιήσει δεκάδες ποιητές – στιχουργούς, με έργα τα οποία έχουν παρουσιασθεί στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής κ.λπ. Έχει κάνει εκατοντάδες συναυλίες κι έχει τραγουδήσει δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Θεοδωράκη, ενώ ερμήνευσε και «Τα λαϊκότροπα» του Μίκη. Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους πιο σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές): Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Σαββόπουλο, Καλδάρα, Άκη Πάνου, Πλέσσα, Σπανό, Χατζηνάσιο, Ζαμπέτα, Νικολόπουλο, Δ. Λάγιο κ.α. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ακούγοντας τα πρώτα του μουσικά θέματα, τον παρότρυνε και προς τη σύνθεση. Έχει βραβευτεί ως συνθέτης και ερμηνευτής και πολλοί καλλιτέχνες έχουν τραγουδήσει τραγούδια του, όπως οι Μίλβα, Μ. Λίντα, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Κότσιρας, Μακεδόνας, Μπάσης, Λέκκας, Αηδονίδης, Κετιμέ, Δήμου, Μουτσάτσου, Χατζηγιάννης, Ασλανίδου, Σόνια Θεοδωρίδου και πολλοί άλλοι. Όλα αυτά αριθμούν μια διακριτική διαδρομή περίπου 30 χρόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here