Γράφει η Ελένη Τσαλκατίδου
Φωτογραφίες: Ιωάννης Αδαμίδης

Μία όμορφη μουσική πρόταση κάνει στους Θεσσαλονικείς το θέατρο «Βεργίνα» του REGENCY CASINO, το οποίο φιλοξενεί για δεύτερη φορά -μετά την επιτυχία που γνώρισε τον περασμένο Νοέμβριο- το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ευτυχείτε»!

eftixeite_salonica_2016_02_006

Και όπως ακριβώς μας προϊδεάζει ο τίτλος της μουσικής αυτής παράστασης -η πλέον αναγνωρίσιμη φράση του αείμνηστου Άλκη Στέα, ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του το Φεστιβάλ-, εμπνευστής της οποίας είναι ο Μάκης Δελαπόρτας, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να περάσουν δύο ώρες γεμάτες καλό ελληνικό τραγούδι, κάνοντας παράλληλα μία βουτιά στον χρόνο και γυρνώντας τον πίσω περίπου πενήντα χρόνια. Τότε, δηλαδή, που το Φεστιβάλ βρισκόταν στο απόγειό του, αναδεικνύοντας νέα ταλέντα τόσο σε επίπεδο ερμηνευτών όσο και δημιουργών.

Για να θυμούνται, λοιπόν, οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, το φαντασμαγορικό αυτό αφιέρωμα αναλαμβάνει να τους μεταφέρει στο κλίμα εκείνης της εποχής, η οποία αναβιώνει μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες που δίνουν οι Κωνσταντίνα, Μέμος Μπεγνής, Παναγιώτης Πετράκης (ο οποίος σε καθηλώνει με τις φωνητικές του ικανότητες) και Εύη Σιαμαντά, συνοδεία 15μελούς ορχήστρας. Καταλυτική είναι και η παρουσία του Μάκη Δελαπόρτα στην παρουσίαση-σχολιασμό, ο οποίος -σε ρόλο… οδηγού- αναλαμβάνει να εισαγάγει τους παρευρισκόμενους στο κλίμα εκείνης της εποχής, μέσα από τα καλογραμμένα του κείμενα.

Πρόκειται στην ουσία για μία δίωρη μουσική αναδρομή στα 20 «χρυσά» χρόνια του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1959-1979), παρ’ ότι η διάρκεια «ζωής» του ξεπέρασε την τριακονταετία, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο αριστοτεχνικό και παράλληλα νοσταλγικό. Άλλωστε, το Φεστιβάλ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στα μουσικά δρώμενα εκείνης της εποχής, γράφοντας τη δική του ιστορία και μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ελλήνων.

Στα συν της παράστασης είναι πως κάθε φορά υπάρχουν δύο εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας με τη δική του πορεία στον θεσμό του Φεστιβάλ. Μάλιστα, την βραδιά που παρακολουθήσαμε εμείς την παράσταση, «ευτυχήσαμε» να υπάρχουν τέσσερις! Ο λόγος για τους Γιοβάννα, Μιχάλη Βιολάρη, Γιώργο Κριμιζάκη, αλλά και τη Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία μας χάρισε ένα μοναδικό στιγμιότυπο με την Κωνσταντίνα στο κομμάτι «Του αγοριού απέναντι» από την ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968), κάνοντας τους πάντες να δακρύσουν και στο φινάλε να την καταχειροκροτήσουν.

Από την πλευρά της, η Γιοβάννα, μία πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια με πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ερμήνευσε μοναδικά το «Ne me quittes pas» σε άπταιστα γαλλικά, με την ίδια να ομολογεί πως «έπρεπε να είχα γεννηθεί στη Γαλλία!».

Ο Μιχάλης Βιολάρης, ένας σπουδαίος ερμηνευτής, που απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε επί σκηνής, μετά από πολύ καιρό, με τον Γιώργο Κριμιζάκη, και οι δυο τους μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω, ερμηνεύοντας και παίζοντας στο πιάνο αντίστοιχα, το «Γύρνα πίσω Αποστόλη».

Και όταν πλέον οι πέντε συντελεστές της παράστασης φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τότε οι θεατές μπορούν όντως να αναφωνήσουν γεμάτοι χαρά: «Ευτυχήσαμε!»

eftixeite_salonica_2016_02_081

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από την παράσταση…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here