Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Ιωάννα Μπρατσολιά

Τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και κόσμος έχει συρρεύσει από νωρίς στον «Σταυρό του Νότου Plus», προκειμένου να παρακολουθήσει την πρεμιέρα δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών. Έλλη Πασπαλά και Vassilikos συναντιούνται επί σκηνής και… πατούν “Play” σε ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα που τους εκφράζει και αναδεικνύει τις πολύπλευρες ικανότητές τους, με τη βοήθεια και δύο εξαιρετικών συνεργατών τους, συνθετών και μουσικών, του Τάκη Φαραζή και του David Lynch.

paspala_vassilikos_live_2015_02_005

Πριν περάσουμε όμως στα όσα έγιναν επί σκηνής, οφείλω να σταθώ σε ένα «κακώς κείμενο»: Σε μία οικονομικά δύσκολη εποχή, στην οποία ο περισσότερος κόσμος υπολογίζει και το παραμικρό ευρώ που θα διαθέσει, το να πληρώνει 13 ευρώ με μπίρα ή κρασί είσοδο στο μπαρ και να καταλήγει να βρίσκεται στριμωγμένος και με περιορισμένη ορατότητα σε ένα μαγαζί όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα, είναι φάουλ. Πόσω μάλλον όταν αναγκάζεται να καταλάβει τους διαδρόμους, πράγμα που εμποδίζει και το προσωπικό να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του, αλλά και το κοινό να απολαύσει όπως αρμόζει τόσο στο ίδιο, όσο και στους εξαιρετικούς καλλιτέχνες, μια ιδιαιτέρως προσεγμένη και καλοφτιαγμένη παράσταση.

Ας επικεντρωθούμε, όμως, στα καλλιτεχνικά, καθώς η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos μάς αποζημίωσαν και με το παραπάνω, από την πρώτη στιγμή που πάτησαν στη σκηνή, τραγουδώντας τρυφερά «Τ’ Αστέρι του Βοριά». Αμφότερες οι καριέρες τους, άλλωστε, έχουν χαρακτηριστεί από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και τα τραγούδια του είχαν την τιμητική τους στην παράσταση, χαρίζοντάς μας αξιοθαύμαστες στιγμές. Ο Vassilikos έκανε εντελώς δικό του το «Με την Πρώτη Σταγόνα της Βροχής», με την Έλλη να τον συνοδεύει στο πιάνο, ενώ αντίστοιχα εκείνος έπαιξε για χάρη της drums στο «Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι». Εξαιρετικό ήταν και το ντουέτο τους στο “Noble Dame”.

Η Έλλη Πασπαλά, ερμηνεύτρια με αέρινη φωνή και εκφραστικότητα, μας ταξίδεψε με τα «Πώς να ξεχάσω» και «Ενός Λεπτού Φιλί», αλλά και με το “Summertime in Prague”. Ό,τι και να πούμε για το ταλέντο και το ήθος που εκπέμπει επί σκηνής, θα είναι λίγο…

paspala_vassilikos_live_2015_02_015

Ο Vassilikos με την τόσο χαρακτηριστική χροιά της φωνής του, «ντύνει» με ηλεκτρισμό κάθε τραγούδι που ερμηνεύει, από τα “I Who Have Nothing” και “Nature Boy”, έως το “You Are my Destiny” και την αγγλόφωνη εκδοχή του «Κεμάλ», με τα υπέροχα φωνητικά της Έλλης να προσδίδουν στο τραγούδι σχεδόν απόκοσμη διάσταση.

paspala_vassilikos_live_2015_02_013

Οι δύο ερμηνευτές έχουν δέσει τέλεια, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους σπουδαίους ανθρώπους που τους συνοδεύουν στην παράσταση, τον Τάκη Φαραζή και τον David Lynch. Το υπέροχο κουαρτέτο τους αλλάζει συνεχώς ρόλους, στο πλαίσιο του τρυφερού και αναζωογονητικού παιχνιδιού που έχουν δημιουργήσει επί σκηνής. Όλοι τους εναλλάσσονται στα drums, η Έλλη παίζει πιάνο, ο David και κρουστά πέρα από σαξόφωνο… Πειραματίζονται, γελούν, τραγουδούν, μοιράζονται μουσικές και συναισθήματα, μάς κάνουν συνεπιβάτες των ονείρων τους…

paspala_vassilikos_live_2015_02_003_farazis

Ίσως η πιο όμορφη στιγμή της βραδιάς ήρθε με τα «Λιανοτράγουδα», όπου οι φωνές των δύο ερμηνευτών αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο με την επιλογή του Φαραζή να μετατρέψει το synthesizer σε εκκλησιαστικό όργανο και τις καίριες πινελιές απ’ το σαξόφωνο του Lynch να υπογραμμίζουν σωστά το τραγούδι.

paspala_vassilikos_live_2015_02_014_lynch

Στο πρόγραμμα ακούσαμε επίσης όμορφες διασκευές, από Τσιτσάνη («Τι Σήμερα, Τι Αύριο, Τι Τώρα», «Τα Λιμάνια») έως και Beatles (“Ticket to Ride”). Αλλά, πάνω απ’ όλα, χαρήκαμε την ιδιαίτερη συνύπαρξη δύο ερμηνευτών, οι οποίοι ξεχωρίζουν τόσο για το ύφος, όσο και για το ήθος τους, εντός και εκτός σκηνής.

Συνδυάζοντας τη νοσταλγία με την καινοτομία, επέλεξαν για φινάλε μια εμπνευσμένη διασκευή του «Πες μου Μια Λέξη», ενώ στο ανκόρ κινήθηκαν εξίσου γλυκά και ρομαντικά, καθώς Το «Μην Τον Ρωτάς τον Ουρανό» συνάντησε το “I Got You Babe”. Έλλη και Vassilikos, θα είναι πάντοτε χαρά μας να είμαστε συνοδοιπόροι στα μουσικά σας ταξίδια!

paspala_vassilikos_live_2015_02_017_farazis_lynch

Στο διάλειμμα της παράστασης, η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner!

MusicCorner: Η παράστασή σας έχει τον πολύ όμορφο τίτλο “Play”. Έχουμε ήδη δει ένα κομμάτι του παιχνιδιού σας αυτού –παίζετε πολλά και διαφορετικά όργανα, παίζετε μεταξύ σας, τραγουδάτε… Πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτή τη συνεργασία και το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Έλλη Πασπαλά: Βρεθήκαμε τον Σεπτέμβρη συμπτωματικά –είχαμε δύο διαφορετικές συναυλίες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η πρώτη συνεργασία μας ήταν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη, με αγγλόφωνα τραγούδια και η δεύτερη ήταν στο Ηρώδειο, σε ένα αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Χατζιδάκι. Κοιταχτήκαμε, λοιπόν, με τον Βασιλικό και είπαμε “Now is the time!”
Vassilikos: Το λέμε πάρα πολλά χρόνια ότι θα κάνουμε κάποτε κάτι πιο ολοκληρωμένο μαζί, τα καταφέραμε φέτος και είναι ωραία!
Έλλη Πασπαλά: Ο Βασιλικός μένει και στο εξωτερικό κι αυτό κάνει το πράγμα ακόμη πιο δύσκολο, αλλά είπαμε ότι φέτος θα τα καταφέρουμε! Ο Βασιλικός βάφτισε την παράσταση και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικός τίτλος, γιατί δίνει την εικόνα του τι κάνουμε. Παίζουμε σαν παιχνίδι, αλλά παίζουμε και διαφορετικά πράγματα…

paspala_vassilikos_live_2015_02_011

MusicCorner: Κατά τη γνώμη μου, από αυτά που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, η ατμόσφαιρα που έχετε δημιουργήσει έχει μεγάλη τρυφερότητα και αθωότητα, σαν να είναι το παιχνίδι σας παιδικό…
Vassilikos: Βοηθούν και τα κομμάτια που είναι ένα κι ένα. Προσωπικά μπορώ να χαλαρώσω γιατί παίζω με ανθρώπους που αγαπάω…
Έλλη Πασπαλά: Αυτό φάνηκε και στις πρόβες. Περάσαμε πάρα πολύ καλά και το απολαύσαμε. Θέλαμε περισσότερες πρόβες, να το ζυμώσουμε ακόμα περισσότερο, επειδή περνούσαμε καλά! Η επιλογή ήταν δύσκολη γιατί και ο Βασιλικός έχει πει υπέροχα τραγούδια. Έχουμε δύο θαυμάσιους μουσικούς, τον Τάκη Φαραζή και τον David Lynch, οι οποίοι μας προσφέρουν τόσο γενναιόδωρα τα χαρίσματά τους, που είμαστε πάρα πολύ τυχεροί. Νοιώθω τόσο ωραία με τον Βασιλικό, έχω καιρό να περάσω έτσι όμορφα σε συνεργασία!

MusicCorner: Είστε δύο πολύ σπουδαίοι ερμηνευτές, με εξαιρετικές φωνές, αλλά νομίζω, κυρίως, προσωπικό ύφος. Τι ξεχωρίζετε ο ένας στον άλλον;
Έλλη Πασπαλά: Είναι πολύ δύσκολο σε λίγες φράσεις να περιγράψεις έναν άνθρωπο. Είναι καλλιτέχνης ο οποίος δεν κάνει έκπτωση σε αυτό που κάνει και το κάνει με την τρελή αγάπη ενός ερασιτέχνη και μια πίστη σε αυτό. Είναι πιστός στη μουσική και αυτό το πράγμα το συναντά κάποιος πάρα πολύ σπάνια! Ενώ είναι μέσα στον χώρο, έχει αυτήν την αυθόρμητη, αγνή σχέση με τη μουσική. Είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, με τρομερές ικανότητες που του επιτρέπουν να μπει βαθειά μέσα στο τραγούδι και τη μουσική, αληθινά να την ακούσει δηλαδή, και δεν το λέω τυχαία!

MusicCorner: Την ακούει και την εκπέμπει, θα συμπλήρωνα, αν μου επιτρέπετε. Οι ερμηνείες σας έχουν ηλεκτρισμό…
Vassilikos: Χαίρομαι αν συμβαίνει αυτό!

paspala_vassilikos_live_2015_02_012

MusicCorner: Κι εσείς, κυρία Πασπαλά, υπήρχαν στιγμές που ήσασταν πραγματικά αέρινη…
Έλλη Πασπαλά: Ευχαριστώ!
Vassilikos: Εγώ τώρα τι να πω για την Έλλη; Θαυμάζω και προσκυνώ την Έλλη ως τραγουδίστρια και μουσικό και θαυμάζω και αγαπώ την Έλλη ως άνθρωπο. Έχουμε κάτι ιδιαίτερο. Τι είναι αυτό το ιδιαίτερο και με ποια λόγια μπορεί να το εκφράσει κάποιος έτσι ξαφνικά δεν ξέρω, αλλά θυμάμαι ότι από πάρα πολύ παλιά που γνωριστήκαμε, το 2002, και ακόμα περισσότερο καθώς «σφίγγει» αυτό με τα χρόνια, έχω την αίσθηση ότι μπορώ να την εμπιστευθώ. Και το ‘χω κάνει στο παρελθόν, της ζήτησα και επαγγελματικές συμβουλές όταν χρειάστηκε. Εκτός αυτού, τι να πούμε για το καλλιτεχνικό, ειδικά εγώ που μεγάλωσα με Έλλη Πασπαλά στο πικ απ. Μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει να βρεθούμε στην ίδια σκηνή.
Έλλη Πασπαλά: Και πόσο παλιά είμαι εγώ για να με ακούει στο πικ απ! (γέλια)

MusicCorner: Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να πούμε για τα επαγγελματικά σας σχέδια;
Vassilikos: Μέχρι τις 14 Μαρτίου θα βρισκόμαστε στην Αθήνα, στον Σταυρό του Νότου και στις 20 του μήνα έχουμε μία εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από ‘κει και πέρα, φεύγουμε και σε άλλες πόλεις, θα πάμε και Κύπρο και έχουμε κάθε διάθεση να συνεχίσουμε παρέα και το καλοκαίρι!

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τo live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here