Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Jackson Maine (Bradley Cooper) είναι ένας καταξιωμένος rock star, εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κάποιο βράδυ ακούει τυχαία σε ένα μπαρ την Ally (Lady Gaga) να τραγουδά, συγκινείται από την ερμηνεία της και τη βγάζει πλάι του στη σκηνή. Η ξαφνική διασημότητα που θα αποκτήσει εκείνη, θα επιδράσει με καταλυτικό τρόπο στην προσωπική τους σχέση…

a_star_is_born_afisa_2018_10

Ο Bradley Cooper κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το «Ένα Αστέρι Γεννιέται» (“A Star Is Born”), το πολλοστό remake της αγαπημένης ιστορίας όπου διάσημος ερωτεύεται άσημη πλην ταλαντούχα κοπέλα, η οποία καταλήγει να γίνει πιο αναγνωρίσιμη από τον ίδιο. Στην τέχνη όμως –και ειδικά στο σινεμά– όταν ξέρεις να χειρίζεσαι, να σέβεσαι και να υπηρετείς σωστά το κλισέ, το αποτέλεσμα έχει άμεσο συναισθηματικό αντίκτυπο –ασχέτως αν τελικά αυτός θα είναι θετικός ή αρνητικός. Η επιλογή της Lady Gaga, η οποία κάνει εδώ την πρώτη της πρωταγωνιστική κινηματογραφική εμφάνιση, αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από εύστοχη. Και οι δύο πρωταγωνιστές, άλλωστε, καταφέρνουν να αναλάβουν ο ένας τον ρόλο του άλλου με επιτυχία: Ο Cooper τραγουδά θαυμάσια και συμμετείχε στη δημιουργία των τραγουδιών, η Lady Gaga είναι άμεση και αποτελεσματική και στο υποκριτικό κομμάτι του ρόλου της.

a_star_is_born_2018_10

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται σαφώς η ερωτική ιστορία, την οποία ο Cooper φροντίζει να αποδώσει με αμεσότητα –με πολλά κοντινά πλάνα και έμφαση στα βλέμματα– αλλά και ο παράγων της διασημότητας. Εκεί ακριβώς πιστεύω ότι εντοπίζεται και το πραγματικά ξεχωριστό σημείο του έργου: Πέρα από το γεγονός ότι οι ηθοποιοί τραγουδούν ζωντανά σε κάθε λήψη, η σκηνοθεσία καταφέρνει να αποδώσει με εξαιρετικό πάθος και αλήθεια το μεθυστικό συναίσθημα του να βρίσκεσαι επάνω στη σκηνή, με χιλιάδες κόσμου να σε παρακολουθούν παραληρώντας. Το μοντάζ και ο ήχος συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία ατμόσφαιρας αυτών των πραγματικά αξέχαστων συναυλιακών στιγμών, οι οποίες ξεχειλίζουν από αυθεντικότητα και ανεβάζουν το συναισθηματικό θερμόμετρο στα ύψη. Αν πρέπει να αναφέρω και κάτι αρνητικό, αυτό το εντοπίζω στο γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν στιγμές συγκίνησης, προσωπικά μου έλειψε μια πολύ έντονη συναισθηματική κορύφωση. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φιλμ που προσφέρει έντιμη, καθαρή ψυχαγωγία, ντυμένη με πολλή και καλή μουσική, αφού κάθε τραγούδι είναι οργανικά ενταγμένο στην αφήγηση της ιστορίας.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tanweer, από την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here