Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Κάτι λιγότερο από 20 μέρες μας χωρίζουν, από τον μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision. Η Αυστρία είναι πανέτοιμη, έχει φτάσει τις τιμές της στον Θεό, και περιμένει να υποδεχτεί τον κόσμο που θαπαρακολουθήσει αυτό το μεγάλο show. Πριν όμως μπούμε σε όλες τις λεπτομέρειες και στις πρόβες πουθα ξεκινήσουν την άλλη βδομάδα, ας δούμε τις υπόλοιπες χώρες που σας οφείλω -δεν είναι και καιρός για χρέη-, που απαρτίζουν τον Β’ ημιτελικό.

eurovision_2015_2014_12_001

9.ΙΣΡΑΗΛ

Τρεις φορές νικήτρια, μα τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει δει τελικό, κάποιες φορές ίσως και άδικα. Φέτος, με τον Nadav Guedj και το τραγούδι Golden Boy” , κάνει την διαφορά. Όχι, δεν είναι μπαλάντα, είναι άκρως ξεσηκωτικό και στοιχηματίζω ότι θέλετε, ότι θα κάνει την διαφορά. Pop κομμάτι, με έθνικ πινελιές, και σαν να βλέπω από τώρα να το χορεύουν όλοι μέσα στο στάδιο. Δικαιολογημένα, μετά από τόσες μπαλάντες. Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει έστω ούτε και ένας στίχος στα εβραϊκά.

10.ΛΕΤΟΝΙΑ

Μισή από την Μπουρκίνα Φάσο, μισή από την Λετονία. Ο λόγος για την Animata και το κομμάτι της ”Love Injected”. Ιδιαίτερο, περίεργο, πρωτότυπο. Κοινώς, η χώρα της Βαλτικής κατεβάζει μια πρόταση και καλά κάνει και δε θα περάσει και απαρατήρητη. Ενδιαφέρον στο άκουσμα του, ελαφρώς μυστηριώδες, αν και ξαφνικά από τις κινήσεις που κάνει με τα χέρια, νομίζεις ότι θα καλέσει τα σύννεφα και θα βρέξει…

11.ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Ο Elnur Huseynov, καλείται μετά την περσινή αποτυχία της χώρας, να την ξαναβάλει  στη δεκάδα με το κομμάτι ΄΄Hour of the Wolf”. Προσωπικά, δε μου κάνει κάποια αίσθηση. Μια μπαλάντα, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Αναμφίβολα έχει μια από τις καλύτερες φωνές φέτος στον διαγωνισμό. Οι επιτροπές θα στον στηρίξουν. Δεν νομίζω ότι θα καταφέρει και πολλά, κάπου κοντά στη δεκάδα τον βλέπω.

12.ΙΣΛΑΝΔΙΑ

H Maria Olafs με το τραγούδι  ”Unbroken”, είναι η φετινή επιλογή της χώρας, η οποία είναι και η μόνη σκανδιναβική που δεν έχει δει πρώτη θέση. Αν κρίνω σωστά, ούτε και φέτος θα δει, αφού το κομμάτι δεν έχει προοπτικές για νίκη. Μια απλή μπαλάντα, μια μέση κατάσταση, μπορεί και να βαριέμαι να το ακούσω ολόκληρο αλλά παρόλα αυτά, τελικό θα πάει. Έτσι λένε τα στοιχήματα, εγώ πάλι έχω άλλη γνώμη, αλλά δε θα την πω για να μην στεναχωρήσω την Maria.

13.ΣΟΥΗΔΙΑ

Η μετοχή ‘φούσκα’ του χρηματιστηρίου της Eurovision για φέτος. Αμετακίνητη από την πρώτη θέση στα στοιχήματα, από την στιγμή που επιλέχθηκε. Ο λόγος για την Σουηδία ,και τον Mans Zemerlow  με το Heroes”. Θα πληγώσω αρκετούς φανς του κομματιού, με αυτό που θα πω, αλλά πρόκειται για ένα υπερεκτιμήμενο τραγούδι. Αυτό που το έκανε ξεχωριστό, ήταν τα γραφικά, τα οποία όμως θα αλλάξουν, γιατί θεωρήθηκαν ως αντιγραφή. Μένει να δούμε μόνο, τι θα δούμε ως τελική version στη σκηνή.

https://www.youtube.com/watch?v=N7M1NE3LEF8

14.ΕΛΒΕΤΙΑ

Πόσο συμπαθής μου είναι η Melanie Rene και πόσο μέτριο μου φαίνεται το κομμάτι της ”Time to shine”. Δύσκολα θα περάσει φέτος τελικό η χώρα. Λίγο αναμενόμενο τραγούδι, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα. Και θεωρώ ότι τα αγγλικά δεν είναι το δυνατό της σημείο. Δε το έλεγε καλύτερα στα γαλλικά?

15.ΚΥΠΡΟΣ

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, και μείον ένα δωδεκάρι πέρσι για την Ελλάδα, η Κύπρος επιστρέφει με τον  John Karayiannis με το  ”One Thing I Should Have Done” σε στίχους και μουσική του Mike Connari. Γλυκό, συμπαθές, και ελαφρώς μελαγχολικό κομμάτι, με μια όμορφη ερμηνεία αλλά κακά τα ψέματα, η Κύπρος έχει στείλει και καλύτερα τραγούδια. Στο live του είναι εξαιρετικός και μένει να δούμε ποια θα είναι η τύχη της χώρας.

16.ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η τελευταία φορά που η χώρα ήταν ένα φαβορί, ήταν το 2001, τότε μαζί με τους Antique στη Δανία. Η Maraaya  κάνει φέτος την διαφορά με το ”Here for you” και αποσπά τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους. Ξεχωριστή ερμηνεία, καλοφτιαγμένο κομμάτι, πολύ ραδιοφωνικό, και ήδη φιγουράρει στην δεκάδα. Απλά θα πρέπει να προσέξει πως θα του παρουσιάσει, γιατί στο τελικό της χώρας ήταν κάπως , θα φανώ ευγενικός, ιδιαίτερη η σκηνική της παρουσία, με κάτι ακουστικά μεγάλα να κοσμούν το κεφάλι της.

17.ΠΟΛΩΝΙΑ

Την αυλαία ρίχνει η Πολωνία. Το 2006 ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα η Monika Kuszynska έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ανέβει στη σκηνή της Eurovision και να μας τραγουδήσει το In the name of love”. Μπαλάντα και εδώ, χωρίς πρωτοτυπία αλλά σίγουρα η εμφάνισή της θα αγγίξει πολλούς. Αξίζει να δείτε το πολύ έξυπνο video clip. Την θέλουν τα στοιχήματα εκτός τελικού, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα περάσει.

—–

Και κάπου εδώ, έχετε ήδη δει τα 33 υποψήφια τραγούδια, εκ των οποίων 20 από αυτά, θα πάρουν το μαγικό εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου στις 23 Μαΐου. Εκεί θα συναντήσουν τις Big 5 (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), την οικοδέσποινα Αυστρία και την guest star, για φέτος του χρόνου θα δούμε, Αυστραλία. Φυσικά και θα μάθετε και εσείς, τα τραγούδια τους, για να έχετε μια ιδέα.

———————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here