στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Χριστός Ανέστη!

Δε θα μπορούσε η ανάσταση να μη "περάσει" και στα τραγούδια... "Φωτιά κι ανάσταση / καρδιά πονάς / και σπάστα εσύ / τα χρόνια που 'φτασα να ζω..." τραγουδά η Τάνια Τσανακλίδου στις "Μοίρες" του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου. Ένα τραγούδι, από το δίσκο του '88 "Μαμά γερνάω", που έκτοτε το βρίσκουμε, τουλάχιστον, σε δύο ακόμα cd της Τάνιας Τσανακλίδου: "Live στο Μετρό" (1997) και "Δήμητρα - Τάνια, ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ζυγό 2001 - 2002".

Τις "Μοίρες" τραγούδησε και η Ελένη Ροδά στο διπλό cd "Άτακτη ζωή", από την ομότιτλη μουσική παράσταση των Ρέππα - Παπαθανασίου το 2001 για την Αφροδίτη Μάνου και την Ελένη Ροδά. Αλλά και ο Αντώνης Καλογιάννης έδωσε το δικό του ερμηνευτικό στίγμα στο τραγούδι του Κραουνάκη και της Νικολακοπούλου. Στο δίσκο του "Σε ανύποπτο χρόνο", το 1991.

Κι αλλού, η Λίνα Νικολακοπούλου γράφει για την ανάσταση. Ενδεικτικά:

"Είδα μια ανάσταση
χωρίς βεγγαλικά
και τότε τρόμαξα
πως είναι οι ευτυχισμένοι
".

Στο τραγούδι του Γιάννη Σπάθα "Τρόμαξα", με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Ελένη Βιτάλη, από το cd "Οπωσδήποτε παράθυρο" (2002).

Κι ακόμα:

"Ποια εικόνα
στα στήθια του κόσμου τραντάζεται
σαν ανάσταση ζώντος Θεού
που αργεί...
".

Στην "Πατρίδα" του Νίκου Αντύπα, από το "Δι' ευχών" της Χαρούλας Αλεξίου, δεκάξι χρόνια πριν.

"Εγώ σ' ανάστησα με χώμα και νερό
χελιδονάκι να 'σαι μα κι αγρίμι
να σ' έχω αλφαβητάρι στον καιρό
κι ανέσπερο καντήλι μες στη μνήμη...
",

γράφει ο Νίκος Γκάτσος στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι "Η Πλατυτέρα των ουρανών". Την τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη στη δισκογραφική "Σκοτεινή μητέρα" του 1987.

"Τη μέρα που ήρθα και σε βρήκα
κάτω στο Πέραμα με τους γέρους
στάθηκα δίπλα σου και σου είπα:
Θα μας ξεχάσουνε την Πέμπτη
το Σάββατο, την ίδια ώρα,
θ' αναστηθούμε
".

Είναι οι στίχοι του ποιητή Γιώργου Χρονά για "Το Πέραμα", που έγινε τραγούδι από το Γιάννη Μαρκόπουλο. Το τραγούδησε συγκλονιστικά η Βίκυ Μοσχολιού στα "Ανεξάρτητα" του 1975 και το ξανάπε η Λιζέττα Καλημέρη το 2000 σ' ένα cd με "18 tribute στο Γιάννη Μαρκόπουλο".

Αλλά και ο Νίκος Πορτοκάλογλου μνημονεύει το φως της ανάστασης. Στο τραγούδι του "Τα καράβια μου καίω", από τον ομότιτλο δίσκο του '93: "Σταυρωμένη πατρίδα, μες στα μάτια σου είδα -αχ είδα- της ανάστασης φως...", γράφει και τραγουδά.

Το "Πάσχα των ελλήνων" έγινε τραγούδι από το Σταύρο Κουγιουμτζή: "Πάσχα των ελλήνων, Πάσχα της αγάπης, Πάσχα των αγγέλων. Ήλιος κι ανατέλλεις Πάσχα μέγα Πάσχα..." και άλλα τέτοια πομπώδη. Στο δίσκο "Ηλιοσκόπιο", με τραγούδια του Κουγιουμτζή βασισμένα σε ποίηση του Γιώργου Θέμελη. Και με βασικό ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα. Ήταν 1973.

Και "Η ημέρα της Λαμπρής" του Διονυσίου Σολωμού μελοποιήθηκε από το Νίκο Ξυδάκη στο δίσκο του "Προς τον κύριον Γεώργιον δε Ρώσση", που κυκλοφόρησε το 1990 με μελοποιημένα ποιήματα του Σολωμού. Τραγουδήθηκε τόσο από τον ίδιο τον Ξυδάκη στον προαναφερθέντα δίσκο όσο και από την Ελένη Βιτάλη το 1991 στο δίσκο της "Δρόμοι που αγάπησα", από ζωντανή ηχογράφηση στο "Μετρό".

Αφήσαμε για το τέλος τους στίχους του Άρη Δαβαράκη για το τραγούδι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα "Η μεγάλη αποκάλυψη". Με το Γιάννη Κότσιρα, από το δισκογραφικό του ντεμπούτο, εν έτει 1996. "Αθώος ένοχος" ο τίτλος εκείνου του άλμπουμ, με συνθέσεις του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Τους στίχους σε όλα τα τραγούδια είχε γράψει ο Άρης Δαβαράκης:

"Εμείς αναστηθήκαμε
τη νύχτα που έβρεχε φως,
απ' τη σπηλιά μας βγήκαμε
κι είπαμε έχει ο Θεός...
".

Χρόνια πολλά!

ΥΓ 1

Πρωτομαγιά αύριο, των λουλουδιών και των αγώνων... Σαν μια μικρή αναφορά στη μέρα, αλλά και στα σαράντα χρόνια από το γαλλικό Μάη του '68, να θυμηθούμε τους στίχους από την "Πρώτη Μαΐου" του Μάνου Λοΐζου (την τραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το '82 στο "Φοβάμαι" και, αργότερα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διπλό cd του 2000 "Μάνος Λοΐζος, 20 χρόνια μετά..."):

"Πρώτη Μαΐου κι απ' τη Βαστίλη
ξεκινάνε οι καρδιές των φοιτητών
χίλιες σημαίες κόκκινες, μαύρες
ο Φρεδερίκο, η Κατρίν και η Σιμόν...
"

Καλό Μάη!!


ΥΓ 2

Κυριακή του Πάσχα, έφυγε από τη ζωή, όπως έχετε μάθει, ο Μάριος Τόκας. Δεν ξέρω πόσο σημαντικός ή πόσο καινοτόμος συνθέτης υπήρξε. Ξέρω ότι έγραψε ωραία τραγούδια με πολύ δυνατό σήμα, τραγούδια ιδιαιτέρως δημοφιλή και αγαπημένα. Τραγούδια με ωραίες μελωδίες και με επιλεγμένους στίχους, που διαχειρίστηκαν αξιοπρεπώς τον έρωτα, ως το κυρίαρχο θέμα τους.
Τον Μάριο Τόκα τραγούδησαν όλοι οι λεγόμενοι "μεγάλοι" του χώρου. Τελευταίος του δισκογραφικός σταθμός, το άλμπουμ "Άσπρο μαντήλι ανέμιζε" με το Βασίλη Σκουλά.


Βασίλης Σκουλάς - Μάριος Τόκας



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...