ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ
Αφιέρωμα...
Μάρτιος 2005
Επιμέλεια: Μάρθα Μανώλη
Music Corner

Όταν συμπαθώ κάποιον, γίνομαι υπερβολική στους χαρακτηρισμούς μου... Στη συγκεκριμένη περίπτωση οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός χρησιμοποιηθεί για την Άννα Βίσση και δεν φέρει υπερβολή είναι ...άστοχος!

Η αύρα της είναι που σε προδιαθέτει να υπερχαρακτηρίσεις ό,τι την αφορά. Η έκφρασή της, η ομιλία της, ο τρόπος που κινείται είναι πλέον του φυσιολογικού έντονα.
Παρατηρώντας καιρό τις κινήσεις της, διαπίστωσα πως αυτή η γυναίκα κρύβει ένα ψυχικό μπουρλότο σε σωματική συσκευασία σπιρτόκουτου! Κάθε φορά που το χαριτωμένο σπιρτόκουτο ανοίγει, ξεχύνεται από μέσα του ένα αστείρευτο πάθος.
Ακόμη και αν κάποιος την αντιπαθεί δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί στη γοητεία της και στο μαγνητισμό της. Στην φωνή της και τις γενικότερα στα ερμηνευτικά της προσόντα υποκλίνονται όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η πορεία της στο χώρο της μουσικής μετρά περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια. Όταν λοιπόν ξεκίνησα να γράφω το αφιέρωμα και άρχισα να μαζεύω πληροφορίες για το μουσικό παρελθόν της, τα στοιχεία που έφταναν στα χέρια μου ήταν πολλά και ατάκτως χρονικά τοποθετημένα. Ξεκίνησα να γράφω ένα κλασσικό δημοσιογραφικό αφιέρωμα και προσπάθησα να τακτοποιήσω τις πληροφορίες που είχα με χρονολογική τυπική σειρά. Αδύνατον! Είχα να αντιμετωπίσω τον "κακό χαμό"!

Είναι γεννημένη τη δεκαετία του 1950;
Ξεκίνησε όντως τις εμφανίσεις στην εφηβεία όταν ήταν ακόμα Κύπρο; Αληθεύει πως όταν πήγαινε γυμνάσιο στο Θηλέων Κυψέλης δούλευε παράλληλα σε νυχτερινά μαγαζιά; ΑΑΑΑΑΑΑ!!! Αρκετά! Για να μην πέσω στη γνωστή παγίδα της ελλιπούς πληροφόρησης ή της έλλειψης σημαντικών στοιχείων από το βιογραφικό της, αποφάσισα να ανακατέψω στο γραπτό λόγο μου με ένα στοιχείο απλότητας όσον αφορά την προσέγγιση του θέματος.
Η γυναίκα είναι ζωντανός μύθος και έτσι αποφάσισα να την αντιμετωπίσω.
Έκανα λοιπόν "delete" σε ό,τι είχα ταξινομήσει και ξανάρχισα από την αρχή. Όχι ως δημοσιογράφος. Ως απλή παρατηρήτρια...

Η αρχή (κλασσικές πληροφορίες)
Η Άννα Βίσση γεννήθηκε στη Κύπρο και ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα, παρακολουθώντας μαθήματα στο Cyprus Conservatory. Στα 12 της κέρδισε το πρώτο βραβείο σ' ένα τοπικό διαγωνισμό ταλέντων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η μητέρα της πείστηκε για το αναμφισβήτητο ταλέντο της κόρης της . Έτσι, ολόκληρη η οικογένεια μετακόμισε τότε στην Ελλάδα, όπου και υπήρχαν μεγαλύτερες δυνατότητες για τη μουσική της πορεία, πράγμα που αποδείχθηκε όταν η Άννα πήρε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή".

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία της;
Είναι αρκετοί οι άντρες που υπέκυψαν στη σαγήνη της. Είχε μεγάλο σουξέ από νεαρή. Σε κάποιους έδωσε την ευκαιρία να την πλησιάσουν. Άλλοι πάλι περιορίστηκαν στο να τη χαζεύουν από μακριά.
Ο άντρας που έμελλε να σφραγίσει τη ζωή της ήταν ο Νίκος Καρβέλας, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός συνθέτης. Η συνεργασία μαζί του, τους ένωσε και σε προσωπικό επίπεδο.

Εκτός από τις πολλές συνθέσεις που έγραψε για την Άννα, ο Νίκος συνέθεσε επιπλέον την πρώτη ελληνική ροκ όπερα για κείνη, με τίτλο "Δαίμονες". Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 δημιούργησαν μαζί ένα αχτύπητο δίδυμο. Το πάθος τους για την μουσική, τους έχει οδηγήσει σε τεράστια επιτυχία με αμέτρητα σουξέ και κλασσικά τραγούδια σε πάνω από 14 άλμπουμ.

Η άνοδος
Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ της Άννας με τίτλο "Κλίμα Τροπικό", η απόλυτη κυριαρχία της σ' ολόκληρη την ελληνική αγορά ήταν πλέον αδιαφιλονίκητη. Το άλμπουμ αυτό αποτέλεσε - αυτόματα σχεδόν - μία μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και μέσα σε λίγους μήνες έγινε πλατινένιο.
Στη συνέχεια η Άννα περιόδευσε σ' όλη την Ελλάδα, δίνοντας περισσότερες από 40 πετυχημένες συναυλίες.
Μετά το τέλος αυτής της περιοδείας, ένα νέο κλαμπ δημιουργήθηκε ειδικά για την ίδια, όπου και παρουσίαζε μία καταπληκτική 3ωρη παράσταση. Όλες οι παραστάσεις της εκεί ήταν εκ των προτέρων sold out, ένα ιδιαίτερο γεγονός που κατέστησε την Άννα την πιο πετυχημένη woman performer / καλλιτέχνιδα στην Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος της Αθήνας, της ζήτησε να τον συνοδεύσει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς το 1996 - 1997 στην πλατεία Συντάγματος.
Το Φεβρουάριο του 1997 η Άννα κέρδισε 3 μουσικά βραβεία στην εκδήλωση του περιοδικού Ποπ Κορν, στις κατηγορίες "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη Ερμηνεία" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι".

Η κατάκτηση της κορυφής
Την ίδια χρονιά, η Άννα Βίσση έγινε η πρόεδρος ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος για τα παιδιά στη Κύπρο. Με μία μόνο συναυλία της, εξασφάλισε περισσότερες από 150.000 λίρες.
Το άλμπουμ της "Τραύμα" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1997 και μέσα στις 12 πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του έγινε χρυσό. Μετά από αυτό πούλησε 150.000 ακόμη αντίτυπα, πετυχαίνοντας τριπλά πλατινένιες πωλήσεις μέσα σε 6 μήνες μόνο. Η Άννα έγινε επίσης γνωστή και στο αμερικανικό κοινό με το "Forgive me this", μια παραγωγή του Ric Wake (Celine Dion). Το άλμπουμ "Τραύμα" κυκλοφόρησε και στην Αυστραλία.
1997 - 1998: Η Άννα παρουσίασε το νέο της άλμπουμ "Αντίδοτο", στο μεγαλύτερο δισκοπωλείο του Πειραιά. Πάνω από 5.000 οπαδοί της ήταν εκεί για να την δουν ζωντανά, ένα γεγονός που επαναλήφθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου η Άννα μετά βίας κατόρθωσε να πλησιάσει το κατάστημα δίσκων!
Μέσα σε διάστημα 7 μόλις ημερών, το "Αντίδοτο" ξεπέρασε τα 80.000 αντίτυπα πωλήσεων, δημιουργώντας ένα ακόμη ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η εταιρία Sony Music Europe την τίμησε απονέμοντας της βραβείο για το τριπλά πλατινένιο "Τραύμα".

Τον Μάρτιο του 1998 η Άννα παρέλαβε 7 συνολικά βραβεία κατά τη διάρκεια της τελετής των απονομών των ετήσιων βραβείων τού μουσικού περιοδικού ΠΟΠ ΚΟΡΝ, στις κατηγορίες "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη ερμηνεία", "Καλύτερη ζωντανή εμφάνιση", "Καλύτερο άλμπουμ", "Καλύτερο Τραγούδι", "Καλύτερο Εξώφυλλο Άλμπουμ" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι", ενώ ο Νίκος Καρβέλας κέρδισε το βραβείο στη κατηγορία "Καλύτερη Σύνθεση" για το τραγούδι "Μαύρα Γυαλιά".

Το Φεβρουάριο του 1999 η Άννα εμφανίστηκε σε 2 sold out συναυλίες στο Λονδίνο στο Forum Music Theatre και στο Palladium Theatre. Η Άννα επιπρόσθετα "ξεπούλησε" και σε όλες τις συναυλίες στη πρώτη της μικρή περιοδεία στην Αμερική, στην οποία περιλαμβάνονταν οι πόλεις Los Angeles, Atlantic City, Σικάγο, Βοστόνη και Νέα Υόρκη, όπου και εμφανίστηκε θριαμβευτικά στο θέατρο του φημισμένου Madison Square Garden.
Όπως έγραψε τότε και η εφημερίδα Los Angeles Times: "μία τόσο χαρισματική ερμηνεία / παρουσία, γεμάτη από αγνό μαγνητικό ταλέντο. Να αναμένετε σπουδαία και μεγάλα πράγματα από αυτή τη νέα διεθνή σταρ" και από κοντά, ανάλογα σχόλια των New York Times: "Με απλωμένα τα χέρια της και γεμάτο χάρη βηματισμό, δεν ήταν ούτε απρόσιτη ούτε μία "πακεταρισμένη" ποπ ντίβα, αλλά μία ακαταμάχητη entertainer".

Η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στο κατάμεστο Royal Albert Hall, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2000 συγκεντρώνοντας όλη την ελληνική παροικία, πολλούς επώνυμους Έλληνες που ταξίδεψαν για το σκοπό αυτό από την Ελλάδα, καθώς και ένα σημαντικό αριθμό Βρετανών που ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά την σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια. Η είσοδος της Άννας Βίσση στη σκηνή ήταν εντυπωσιακή! Συνέχισε, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό show, "οργώνοντας" για δυόμισι ώρες τη σκηνή του Royal Albert Hall, τραγουδώντας και χορεύοντας ασταμάτητα! Με την πλατεία και τα θεωρεία γεμάτα από ένα κοινό που τη συνόδευε σε κάθε τραγούδι, το περίφημο θέατρο γνώρισε το βράδυ της Κυριακής ανεπανάληπτες στιγμές πλημμυρίζοντας με νότες ελληνικές και όχι μόνο.

Αμέσως μετά ηχογράφησε το πρώτο της ολοκληρωμένο αγγλόφωνο άλμπουμ που κυκλοφόρησε σ' όλη την Ευρώπη. Το πρώτα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν τα "Everything I am" και "Still in love with you". Ανάμεσα στα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ αυτού περιλαμβάνονται τραγούδια από τους καλύτερους διεθνείς συνθέτες όπως οι Russ Ballard, Mark Taylor, Graham Stack, Steve Torch, Paul Stanley, Tina Shafer, Julian Harris, Danielle Gerber και βέβαια ο Νίκος Καρβέλας. Η παραγωγή του άλμπουμ ανατέθηκε στους Brian Rawling (Cher, Enrique Iglesias), Ric Wake (Celine Dion) και Peter Asher (Linda Ronstadt, Diana Ross, Cher). Το βίντεο του πρώτου single, ομότιτλο του πρώτου της διεθνή άλμπουμ "Εverything I am" γυρίστηκε στην Φινλανδία από τον σκηνοθέτη Antti Jokinen της Solar Films.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2000, η Ελληνίδα superstar εμφανίστηκε μαζί με τον Πορτορικανό Elvis Crespo στο διαγωνισμό MISS UNIVERSE που έγινε στην Κύπρο. Η Άννα Βίσση παρουσίασε ένα τραγούδι από το ολοκαίνουριο άλμπουμ της "Everything I am". Το πρόγραμμα μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το CBS και άλλα τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την Άννα βρέθηκαν οκτώ ξένοι χορευτές υπό τις οδηγίες του διάσημου χορογράφου και σκηνοθέτη Shaun Fernandez (βραβείο για την σκηνική παρουσία των Boyzone).

Επιθυμώντας να μην κρατά σε αγωνία το κοινό της, η Άννα κυκλοφόρησε το single "Αγάπη υπερβολική" το καλοκαίρι. Όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε η νο 1 επιτυχία του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια η Άννα έδωσε 60 προπωλημένες παραστάσεις στα "Αστέρια", ένα τμήμα των οποίων περιελάμβανε και τραγούδια από το διεθνές αγγλόφωνο άλμπουμ της "Everything I am", σε χορογραφίες του Shaun Fernandez (Boyzone).

Τo χειμώνα του 2000 η Άννα κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ "Κραυγή", προσφέροντας στους φίλους της ολοκαίνουργια τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες . Το άλμπουμ "Κραυγή" είναι ήδη 6 φορές πλατινένιο και παρέμεινε στο νο 1 του album chart για 14 συνεχόμενες εβδομάδες!

Η Αθήνα γιόρτασε το νέο χρόνο (2001) με τη συντροφιά της Άννας, η οποία προσκλήθηκε από το Δήμαρχο της πόλης για να υποδεχθούν μαζί με όλους τους πολίτες τη νέα χρονιά. Στο πάρτι που ακολούθησε στην πλατεία Συντάγματος, η Άννα ερμήνευσε υπό βροχή μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπροστά σ' ένα κοινό πού παραληρούσε εκστασιασμένο.
Το Μάρτιο η Άννα κυκλοφόρησε σε single το δεύτερο τραγούδι από το διεθνές άλμπουμ της ("Everything I am") με τίτλο "Still in love with you".
Τον Απρίλιο η Άννα τιμήθηκε με 5 βραβεία του μουσικού περιοδικού ΠΟΠ ΚΟΡΝ, στις κατηγορίες "Καλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια", "Καλύτερο τραγούδι" ("Αγάπη υπερβολική"), "Καλύτερη φωνητική ερμηνεία" ("Αυτή τη φορά"), "Καλύτερο video clip" ("Αγάπη υπερβολική") και "Καλύτερη γυναικεία σκηνική παρουσία". Κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα η Άννα έγινε η εκπρόσωπος / πρέσβειρα καλής θέλησης της Ελλάδας για τον Οργανισμό Mac Aids Fund, τη φίρμα αυτή των καλλυντικών που άνοιξε το πρώτο υποκατάστημά της και στην Ελλάδα, προσκαλώντας επίσημα την Άννα για την προώθηση του κραγιόν Mac Viva Glam III, με τα έσοδα των πωλήσεων του προϊόντος αυτού να κατατίθενται υπέρ των παιδιών που πάσχουν από Αids.

Τον ίδιο μήνα, κυκλοφόρησε διεθνώς και η διπλή συλλογή BUDDHA BAR 3 από το ομώνυμο διάσημο club restaurant του Παρισιού. Ο resident DJ Ravin επέλεξε να συμπεριλάβει στη συλλογή του club την επιτυχία της Άννας "Δεν Μ' Αγαπάς"!

Στις 6 Ιουνίου 2001, η Νο 1 Ελληνίδα καλλιτέχνης ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στο Βαλκανικό πολιτιστικό γεγονός "2001 - A Peace Odyssey", που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, με τη συνεργασία των Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας Romtelecom και Cosmorom και την επιπλέον συμμετοχή του ΟΤΕ. Το εντυπωσιακό αυτό γεγονός "πάντρεψε" τη μουσική με την πιο σύγχρονη έκφραση της τέχνης. Ο διεθνούς ακτινοβολίας σκηνοθέτης / καλλιτέχνης Emir Kusturica, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Άγγελο Χατζηανδρέου ανέλαβαν την καλλιτεχνική διοργάνωση του σημαντικού αυτού γεγονότος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα multimedia show, μία συναυλία ενός τοπικού συγκροτήματος, μία συναυλία του Emir Kusturica και του συγκροτήματός του "No smoking band", με το αποκορύφωμα της βραδιάς ν' ανήκει στην Άννα. Βγαίνοντας μέσα από water screen, η Ελληνίδα ντίβα "καθήλωσε" και γοήτευσε τους 150.000 παρευρισκόμενους. Στο τέλος, ανέβηκαν στη σκηνή και την συνόδευσαν για ένα τραγούδι ο Emir Kusturica με τη μπάντα του, με το κοινό από κάτω να την αποθεώνει.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 , η Άννα έδωσε μία συναυλία στην Κύπρο, στο στάδιο G.S.P, μπροστά σε ένα κοινό 18.000 οπαδών της που απόλαυσαν το ίνδαλμά τους για περισσότερες από 3 ώρες. Εκεί έγινε η παρουσίαση και η απονομή του 7 φορές πλατινένιου άλμπουμ της Άννας Βίσση "Κραυγή".

Τον ίδιο μήνα η No 1 καλλιτέχνης επέστρεψε στην ενεργό δράση με τη "ΜΑΛΑ - Η Μουσική Του Ανέμου", ένα μοναδικό μιούζικαλ που περιλάμβανε 23 τραγούδια και αποτελούνταν από 60 άτομα θίασο και μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα 35 οργάνων (20 έγχορδα, 15 πνευστά και κρουστά). Η ιδέα ήταν του Νίκου Καρβέλα που έγραψε το λιμπρέτο, τους διαλόγους και τη μουσική. Η παράσταση ανέβηκε στο Παλλάς, που διαμορφώθηκε ειδικά για την παράσταση στην οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύστημα surround. Την διεύθυνση ορχήστρας και την ενορχήστρωση είχε αναλάβει ο Γιώργος Νιάρχος.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2002 κυκλοφόρησε το album της Άννας Βίσση, με τίτλο "Χ". Σε όλα τα τραγούδια στίχους και μουσική έγραψε ο Νίκος Καρβέλας και την παραγωγή έκανε ο George De Angelis, γνωστός στο εξωτερικό από τις συνεργασίες του και την επί χρόνια επιτυχία του στην κορυφή των charts όλου του κόσμου (καθώς έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως: Charlotte Church, Cher, Cliff Richard, Dianne Warren, Donna Summer, Eros Ramazzotti, Kylie Minogue, LeAnn Rimes, Nina Hagen, Pet Shop Boys, Queensryche, Quincy Jones, Rod Stewart, Seal, Tina Turner, Trevor Horn). To album περιείχε και το ντουέτο της χρονιάς: Η Άννα Βίσση τραγούδησε μαζί με τον Γιάννη Πάριο το "Μαρτύριο". Τα καλύτερα τραγούδια από το "Χ" κυκλοφόρησαν και σε super remix ! "Σε Ζηλεύω" remix από Galleon, "Τυφλή Εμπιστοσύνη" από Τάκη Δαμάσχη, "Χ" από Soumka, "Χρόνια Πολλά" από Valentino και "Τάσεις Αυτοκτονίας" από τον Ηλία Πανταζόπουλο.

Στις 15 Ιουλίου, στην Α' Πλαζ Βούλας η Άννα Βίσση, σε μία ξεχωριστή συναυλία τραγούδησε παλιές και νέες επιτυχίες που όλοι έχουμε αγαπήσει δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Υπερσύγχρονος εξοπλισμός, ξεχωριστή σκηνογραφία, φαντασμαγορικά εφέ συνέθεσαν μία μοναδική συναυλία. Special guest star ο Νίκος Καρβέλας, ο άντρας της ζωής της.

Η Άννα Βίσση στις 12 Σεπτεμβρίου 2003 έδωσε μία μεγαλειώδη Παγκύπρια συναυλία στη Λεμεσό για να γιορτάσει τα 30 της χρόνια στο ελληνικό πεντάγραμμο και με την ευκαιρία η All Records διοργάνωσε διάσκεψη Τύπου προς τιμήν της. Στη διάσκεψη η Άννα Βίσση τιμήθηκε με διπλά πλατινένιο δίσκο για το "Χ" σε μία πολύ όμορφη τελετή που διοργανώθηκε στη Λευκωσία.

Το διπλό album της Άννας Βίσση με τίτλο "Παράξενες Εικόνες", κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2003. Η αναζήτηση των τραγουδιών καθώς και η τελική επιλογή τους κράτησε πολλούς μήνες. Και εκτός από το Νίκο Καρβέλα που υπογράφει τα οχτώ από τα τραγούδια του δίσκου, συμμετέχουν κι άλλοι γνωστοί συνθέτες και στιχουργοί. Βασίλης Κελαϊδής, Σόφη Παπά, Energee, Στράτος Διαμαντής, Χρήστος Γιαννόπουλος, Χριστόδουλος Σιγανός, Βαγγέλης Βασιλείου, Ναταλία Γερμανού, Ηλίας Φιλίππου, Νίκος Βαξεβανέλλης, Λευτέρης Καρβέλας. Στο τραγούδι "Έρημη πόλη" τη μουσική και τους στίχους έγραψε ο Κων/νος Χριστόφορου. Από αυτό το άλμπουμ ήταν λίγα τα τραγούδια που απλά ακούστηκαν. Τα περισσότερα έγιναν τρομερές επιτυχίες και τραγουδιούνται από όλους μας. "Τρένο", "Μην ψάχνεις την αγάπη", "Είσαι", "Παράξενες εικόνες", "Με μια συγνώμη", "Φεύγω" κ.α.

Η Άννα Βίσση τελευταία μας χάρισε ένα ακόμη live album. Ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια των περυσινών της εμφανίσεων στο Διογένης Studio, το διπλό αυτό album περιλαμβάνει τραγούδια από την πολύχρονη πορεία της Άννας Βίσση, αλλά και προσεκτικές επιλογές από αγαπημένα τραγούδια άλλων ερμηνευτών.

Τη χειμερινή περίοδο 2004-2005 επέλεξε να μην εμφανιστεί σε κάποια μουσική πίστα. Βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, όπου ανανεώνεται, περνά χρόνο με την κόρη της Σοφία και γεμίζει μπαταρίες για τα καλύτερα που έρχονται.

Η δισκογραφία (λες να μου ξέφυγε κάτι;)
1974: Χίλια Εννιακόσια Τίποτα
1974: Άσπρο Μαύρο
1974: Μικρές Πολιτείες
1974: 18 Λιανοτράγουδα
1975: Μία Χαρά Μία Καημός
1975: Γράμματα Από Την Γερμανία
1975: Ζήτημα Χρόνου
1975: Στα Ψηλά Τα Παραθύρια
1976: Ύμνος Και Θρήνος Για Την Κύπρο
1977: Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή
1979: Κίτρινο Γαλάζιο
1980: Ναι
1980: Το Τζιτζίκι Και Η Παρέα Του
1980: Επιτυχίες Της Columbia '80
1980: Τα Καλύτερά Μου Τραγούδια
1981: Άννα Βίσση
1982: Όλες Οι Επιτυχίες Της
1984: Νά 'χες καρδιά
1985: Κάτι συμβαίνει
1986: Η επόμενη κίνηση
1988: Τώρα
1988: Έμπνευση
1989: Φωτιά
1990: Είμαι
1990: Διαβολάκι
1991: Ο Τελευταίος Χορός
1991: Δαίμονες
1992: Εμείς
1992: Λάμπω
1993: LIVE
1994: Αμήν - Ελένη
1994: Ω! Κύπρος
1994: Ρε!
1995: Κλίμα Τροπικό
1997: Τραύμα
1998: Αντίδοτο
2000: Everything I am
2000: Αγάπη υπερβολικήMaxi single
2000: Κραυγή
2001: Μάλα, η μουσική του ανέμου.
2002: Χ
2003: The Remixes
2003: Παράξενες Εικόνες
2004: LIVE (διπλό cd)

Η Άννα είναι γυναίκα που απασχολεί τον κόσμο με κάθε της κίνηση. Μια απλή βόλτα της θα κλείσει την κυκλοφορία. Που έφαγε, τι φόρεσε, ποιον φλέρταρε, πότε έκοψε τα μαλλιά της, πόσα κιλά πήρε ή έχασε, πόσους κοιλιακούς κάνει, που βρίσκεται; Οι κινήσεις της και ο σχολιασμός που δέχεται είναι όλα σε έντονο βαθμό.
Η ίδια είχε δηλώσει ό,τι δεν χαλάει χρόνο στο να παρακολουθεί τι κάνουν οι συνάδελφοί της. Ασχολείται με το πως θα γίνει εκείνη καλύτερη σε σχέση με τον εαυτό της.
Οι ερμηνείες της γίνονται σημείο αναφοράς (συγκλονιστική στην ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού "Δεν θέλω να ξέρεις" αλλά και πολλών ακόμη τραγουδιών). Ευφυέστατη. Πολυτάλαντη. Αστείρευτη. Ακούραστη. Πρότυπο μίμησης για πολλούς νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν να τη φτάσουν (ή έστω να της μοιάσουν) στον τρόπο ερμηνείας, στον τρόπο κίνησης, στον τρόπο έκφρασης.

Όλα φυσιολογικά και όχι κατακριτέα. Άλλωστε δεν είναι κακό να μαθαίνουμε από κάποιον πετυχημένο και γιατί όχι να τον φτάνουμε. Αυτά βέβαια τα κρίνει ο χρόνος και οι επιλογές των καλλιτεχνών.

Και τώρα τι;;;
Σε συνέντευξή της σε γνωστό περιοδικό μόδας πριν μερικά χρόνια, η Άννα είχε δηλώσει: "Η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου είναι δύο πράγματα. Η μουσική έκφραση μέσα από τη φωνή μου όταν τραγουδάω και η πίστη που εμπνέω στον κόσμο και μου ανοίγει ένα πεδίο προσμονών στο οποίο ρίχνομαι χωρίς φόβο για να χαθώ στις προσπάθειές μου και να προσφέρω κι άλλα. Γιατί μόνο έτσι υπάρχει και ζει ένας υπηρέτης της τέχνης".
Μετά από ένα τόσο μεγάλο επαγγελματικό κύκλο, τι παραπάνω θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Άννα; Σίγουρα την υπέρβαση του εαυτού της, σε διεθνές επίπεδο. Είναι κάτι που της αξίζει και η ίδια διεκδικεί με πείσμα...

Μέρος της γοητείας της είναι και το γεγονός πως είναι απρόβλεπτος άνθρωπος. Άρα είναι εξίσου πιθανό να επιστρέψει στα μουσικά δρώμενα με κάτι που κανείς δεν περιμένει. Με κάποια καινοτομία που θα δημιουργήσει το αστείρευτο ταλέντο της.

Να είστε καλά και να τραγουδάτε όποτε βρίσκεται ευκαιρία.

Μερικές από τις ..."μεταμορφώσεις" της Άννας Βίσση!

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών χωρίς την άδεια του Music Corner...

MC Team ID