Οι υποψήφιοι για το Mercury Prize...
24/7/2008
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Ανακοινώθηκαν προχθές στο Λονδίνο οι καλλιτέχνες που είναι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Mercury.

Το Nationwide Mercury Prize, όπως είναι το πλήρες όνομα του βραβείου, απονέμεται από το 1992 και μετά για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς σε καλλιτέχνες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το Mercury θεσμοθετήθηκε ως ένα βραβείο "εναλλακτικό" από τα γνωστά BRIT Awards, όπου οι υποψηφιότητες αποφασίζονται σύμφωνα με τις πωλήσεις.

Η σημαντικότερη διαφορά με τα BRIT είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι κάθε χρονιά, αποφασίζονται από μία επιτροπή ειδικών του χώρου, που θέτουν ως κριτήριο όχι τις πωλήσεις και την αποδοχή του κοινού σε κάθε άλμπουμ, αλλά την "ουσία" του, δηλαδή τους στίχους και την μουσική. Αποτέλεσμα της διαφορετικότητας στα κριτήρια, είναι ότι αρκετά από τα υποψήφια για βράβευση άλμπουμ δεν είναι δημιουργίες των πολύ γνωστών καλλιτεχνών, αλλά πιο low profile μουσικών, που πολλές φορές κάνουν την έκπληξη και κερδίζουν και το βραβείο.


Υποψήφιοι οι Robert Plant και Alison Krauss

Η αξία ακόμα και της υποψηφιότητας για το Mercury Prize φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός τα άλμπουμ που διεκδικούν το βραβείο αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις τους παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου, σε μια περίοδο με πολύ μειωμένη κίνηση στα δισκοπωλεία.

Παρά την μεγάλη εκτίμηση που τρέφουν οι καλλιτέχνες για το Mercury, ο Damon Albarn, δημιουργός των Gorillaz, είχε παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του 2001, ενώ ο μπασίστας του συγκροτήματος, Murdoc Niccals, είχε μιλήσει με απαξιωτικά λόγια. Σαν αποτέλεσμα των αρνητικών σχολίων και της άρνησης του Albarn ήταν να μην ξανατεθεί υποψήφιο κανένα από τα άλμπουμ στα οποία συμμετείχε ο μουσικός, είτε με τους Blur, είτε με τους Gorillaz, είτε για το The Good, The Bad and The Queen.

Από τις φετινές υποψηφιότητες ξεχωρίζει αυτή του Alex Turner, του frontman των Arctic Monkeys, που με το "δεύτερο" συγκρότημα που δημιούργησε, τους The Last Shadow Puppets, είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχή χρονιά. Το άλμπουμ των Puppets, "Age Of The Understatement", αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, αλλά επειδή στο Mercury ο παράγοντας έκπληξη είναι πολύ σημαντικός, δεν αποκλείεται να δούμε τον Turner να παραλαμβάνει άλλο ένα βραβείο, όπως έκανε το 2006 για το "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" των Arctic Monkeys.

Η φετινή απονομή θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου και οι υποψήφιοι είναι οι:
Adele - "19"
British Sea Power - "Do You Like Rock Music?"
Burial - "Untrue"
Elbow - "The Seldom Seen Kid"
Estelle - "Shine"
The Last Shadow Puppets - "The Age Of The Understatement"
Laura Marling - "Alas I Cannot Swim"
Neon Neon - "Stainless Style"
Portico Quartet - "Knee-Deep In The North Sea"
Robert Plant And Alison Krauss - "Raising Sand"
Radiohead - "In Rainbows"
Rachel Unthank And The Winterset - "The Bairns"

MC Team ID