Έφυγε η Eartha Kitt
29/12/2008
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Μια μεγάλη κυρία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής δεν είναι πλέον κοντά μας...

Η Eartha Kitt, τραγουδίστρια και ηθοποιός, πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων μετά από μάχη με τον καρκίνο. Σύμφωνα με οικογενειακό της φίλο η Eartha είχε καρκίνο στο έντερο και μέχρι πρόσφατα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Η Eartha Kitt γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1927 στη Νότια Καρολίνα, σε φυτεία βαμβακιού. Ο πατέρας της είχε γερμανοδανική καταγωγή και η μητέρα της ήταν αφροαμερικανίδα με ρίζες από τους ινδιάνους Cherokee. Σύμφωνα με την ίδια, η γέννησή της δεν ήταν προϊόν έρωτα αλλά βιασμού. Η Kitt μεγάλωσε με την αδελφή της μητέρας της, Anna Mae Riley, η οποία λόγω ένδειας πόρων την "εμπιστεύτηκε" σε μια οικογένεια στην οποία η μικρή Eartha γνώρισε την σκληρότητα της κακοποίησης. Μετά τον θάνατο της θείας της, η Eartha πήγε στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε την βιολογική μητέρα της και έμαθε την ιστορία της γέννησής της.

Η Eartha ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος της "Katherine Dunham Company", χορευτικό συγκρότημα, με τους οποίους εμφανίζεται στην ταινία "Casbah" του 1948. Η ιδιαίτερη φωνή της γρήγορα αναδεικνύεται και ερμηνεύει πολλές επιτυχίες από την δεκαετία του '50 και μετά, με πιο γνωστό το τραγούδι "Santa Baby" που ηχογραφήθηκε το 1953 και ακούγεται μέχρι σήμερα τέτοιες μέρες. Οι νεότεροι θα θυμούνται σίγουρα το "Where Is My Man", μεγάλη επιτυχία της Kitt το 1983, που έγινε χρυσό, ενώ έχει "δανείσει" την φωνή της και σε ταινίες του Disney, με αρκετά τραγούδια της να ακούγονται στον κινηματογράφο.

Το 1950 ξεκινάει παράλληλα και η καριέρα της ως ηθοποιού. Ο Orson Welles της δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Dr. Faustus" και λίγα χρόνια αργότερα συμπρωταγωνιστεί με τον Sidney Poitier, αλλά και τον Nat King Cole στη μεγάλη οθόνη! Την δεκαετία του '60 ερμηνεύει την Catwoman στην τηλεοπτική σειρά "Batman"! Την τελευταία εικοσαετία, κλασσική είναι και η ερμηνεία της ως Λαίδη Ελοΐζ στην ταινία "Boomerang", δίπλα στον Eddie Murphy.


Η Eartha Kitt ως "catwoman"!

Η Eartha Kitt, έντονα πολιτικοποιημένη προσωπικότητα, αντιτίθεται στον πόλεμο του Βιετνάμ και πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Με την φήμη και την δράση της καταφέρνει να συναντηθεί το 1968 ακόμα και με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, την Lady Bird Johnson, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε να κλάψει. Οι αντιδράσεις της αμερικανικής κοινωνίας στις δηλώσεις της ήταν ακραίες και αντιφατικές με αποτέλεσμα η Kitt να αναγκαστεί να "αυτοεξοριστεί", με πρόσχημα τις εμφανίσεις της στην Ευρώπη.

Η Eartha Kitt, την οποία ο Orson Welles χαρακτήρισε κάποτε "την πιο συναρπαστική γυναίκα του κόσμου", έζησε τα περισσότερα από τα 81 χρόνια της μόνη, με περιστασιακές σχέσεις. Παντρεύτηκε το 1960 τον John William McDonald, συνιδιοκτήτη εταιρείας real estate. Ο γάμος διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια και το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη και μέσω αυτής δύο εγγόνια.

Η Eartha έζησε πολύ καιρό στο Κονέκτικατ και τη Νέα Υόρκη, ενώ τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε κοντά στην οικογένεια της κόρης της. Μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις έγινε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του MTV, όπου και πάλι το κοινό θαύμασε τη σιλουέτα της, που θα ζήλευαν πολλές γυναίκες. Η Eartha Kitt έγραψε τρεις αυτοβιογραφίες με τίτλους: "Thursday's Child" το 1956, "Alone with Me" το 1976 και "I'm Still Here : Confessions of a Sex Kitten" το 1989.

MC Team ID