Αναβιώνει το Woodstock Festival;
30/3/2009
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Οι διοργανωτές του Woodstock Festival που είχε διεξαχθεί το 1969 στη Νέα Υόρκη, σκέφτονται να διοργανώσουν ακόμα ένα event στην 40η επέτειο της ιστορικής συναυλίας!

Το φεστιβάλ του Woodstock ήταν τριήμερο, ξεκίνησε στις 15 και ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου του 1969, με 32 από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής της εποχής να εμφανίζονται στο φεστιβάλ που είχε χαρακτήρα ως μια κίνηση διαμαρτυρίας, καθώς η εποχή των hippies αμφισβητούσε έντονα το κατεστημένο.

Το Woodstock ξεκίνησε ως ένα event με σκοπό το κέρδος των διοργανωτών του, Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman και Artie Kornfeld, αλλά κατέληξε να γίνει μία free τριήμερη συναυλία την οποία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περί τις 500.000 θεατών, σε μια τοποθεσία 60 χιλιόμετρα μακριά από την ομώνυμη πόλη, στην επαρχία της Νέας Υόρκης.

Επί τρεις ημέρες, καλλιτέχνες με παγκόσμια απήχηση ερμήνευαν τις επιτυχίες τους στη σκηνή του φεστιβάλ. Αν και μετά το φεστιβάλ έγιναν προσπάθειες για επανάληψή του, κάτι τέτοιο στάθηκε, τελικά, αδύνατον με αποτέλεσμα το event να μείνει θρυλικό στην ιστορία της rock μουσικής. Το περιοδικό Rolling Stone έχει συμπεριλάβει το Woodstock στις 50 ιστορικές στιγμές που άλλαξαν την πορεία της ροκ μουσικής.

Και είναι γεγονός ότι το Woodstock επηρέασε σημαντικά όχι μόνο την εξέλιξη της μουσικής αλλά και πολλούς τομείς της αμερικανικής κοινωνίας. Τα "αιτήματα" των θεατών του φεστιβάλ, κυρίως με σύνθημα την παγκόσμια ειρήνη, ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο και επηρέασαν ακόμα και τις πολιτικές που ακολούθησαν έκτοτε οι ισχυροί του πλανήτη. Το Woodstock έγινε ταινία το 1970 με το "απαιτούμενο" soundtrack, και τραγούδι από την Joni Mitchell, που έγινε μεγάλη επιτυχία από τους Crosby, Stills, Nash & Young.

Στο original event τραγούδησαν οι Richie Havens, Sweetwater, Tim Hardin, Ravi Shankar, Joan Baez, John Sebastian, Santana, Janis Joplin, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Jimi Hendrix και πολλοί άλλοι, ενώ δεν εμφανίστηκαν για διάφορους λόγους οι Doors, Led Zeppelin, Jethro Tull και Bob Dylan.

Ο εκ των διοργανωτών του πρώτου Woodstock, Michael Lang, σκοπεύει να αναβιώσει το θρυλικό event, στην επέτειο 40 χρόνων από την συναυλία. Ο Lang σχεδιάζει το event στο Central Park της Νέας Υόρκης, με μία παράλληλη συναυλία στο Βερολίνο. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό επισήμως σχεδόν τίποτα, ο Lang θέλει να "καλέσει" μερικούς εκ των μουσικών που συμμετείχαν στο αρχικό event όπως οι Santana ή ο Joe Cocker (στη φωτογραφία ο Joe Cocker, κατά την εμφάνισή του το 1969 στο περίφημο festival).

"Το ενδεχόμενο και οι πιθανότητες να γίνει κάτι είναι προφανείς. Αλλά ακόμα δεν γνωρίζω ούτε κι εγώ τι ακριβώς θα μπορούσε να γίνει", δήλωσε ο Lang που προσανατολίζεται για ένα διήμερο φεστιβάλ στις 15 και 16 Αυγούστου.

MC Team ID