Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Το 1927, έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του, ο πανίσχυρος μάγος Gellert Grindelwald (Johnny Depp) πραγματοποιεί την απειλή του και αποδρά, προκειμένου να συγκεντρώσει οπαδούς για να πραγματοποιήσει τα σκοτεινά του σχέδια. Ο καθηγητής Albus Dumbledore (Jude Law), αναγνωρίζοντας την απειλή, επιστρατεύει τη βοήθεια του Newt Scamander (Eddie Redmayne), σε μια προσπάθεια να προλάβει την καταστροφή που πλησιάζει…

fantastic_beasts_crimes_grindlewald_afisa_2018_11

Ο έμπειρος από τη σειρά ταινιών “Harry Potter”, David Yates, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία στο «Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ» (“Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald”), τη δεύτερη ταινία από τις πέντε συνολικά που σχεδιάζει να δημιουργήσει η J.K. Rowling, η οποία υπογράφει εδώ το σενάριο. Το γεγονός ότι η γυναίκα η οποία εμπνεύστηκε όλον αυτόν τον μαγικό κόσμο, γράφει η ίδια το σενάριο, συγκαταλέγεται σαφώς στα θετικά στοιχεία της ταινίας. Προσωπικά, τη βρήκα πιο ολοκληρωμένη και λιγότερο «φορτωμένη» από την πρώτη, με έμφαση στους χαρακτήρες και την πλοκή της ιστορίας, η οποία ολοένα και «χτίζεται», αποκαλύπτοντας μυστικά. Το καστ είναι εξαιρετικό, ορισμένες σκηνές δράσης είναι φαντασμαγορικές και –παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν απογειώνεται πραγματικά, παρά μόνο στο ανοιχτό φινάλε που αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια– θεωρώ ότι αποτελεί εξαιρετικά ευπρόσωπη πρόταση για οικογενειακή ψυχαγωγία.

fantastic_beasts_crimes_grindlewald_2018_11

Το μεγαλύτερο ατού του έργου, πάντως, είναι ότι παραμένει ανθρωποκεντρικό και προσπαθεί να περάσει επίκαιρα μηνύματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Σε έναν κόσμο που έχει βγει από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς έναν άλλο, ο Grindelwald είναι σαν προάγγελος του Hitler, καθώς επιθυμεί να διαχωρίσει τους ανθρώπους σε καθαρόαιμους και μη, σε μάγους και «άμαγους», με το μέλλον των τελευταίων να προδιαγράφεται ζοφερό. Επίσης η αλαζονεία του, δεν του επιτρέπει να κατανοήσει ότι όλα τα πλάσματα, ακόμη κι αυτά που φαίνονται μικρά, απλοϊκά και ασήμαντα, είναι ικανά να ανατρέψουν τον ρου της Ιστορίας, καθώς το καθένα τους υπάρχει για κάποιον σκοπό. Αυτό ακριβώς γνωρίζει καλά ο Newt Scamander, ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, με αγάπη και αποδοχή για κάθε τι το «διαφορετικό» –και ακριβώς σε αυτές τις δύο έννοιες, την αποδοχή και την αγάπη, κρύβεται το μυστικό κάθε ύπαρξης.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tanweer, από την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here