Γράφει η Βίκυ Παπαγιάννη

Από τα πρώτα μας κιόλας χρόνια στο σχολείο διδασκόμαστε την ιστορία του ανθρώπινου γένους, η οποία, ως επί το πλείστον, περιλαμβάνει πολέμους και κατ’ επέκταση αναφέρεται στην αλληλοεξόντωση της ανθρωπότητας. Με όλα αυτά βέβαια ερχόμαστε σε μια πρώτη επαφή μέσω των βιβλίων, γεγονός που θα λέγαμε πως δεν συμβάλει ιδιαίτερα στη βαθύτερη κατανόηση της εκάστοτε εποχής.

Η ταινία «Γυναίκα από Χρυσό» (“Woman in Gold”), βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, η οποία τοποθετείται χρονικά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πετυχαίνει αυτό ακριβώς, να μας εισάγει δηλαδή στο γενικότερο κλίμα εκείνης της εποχής και τα συναισθήματα των ανθρώπων που τη βίωσαν.

woman_in_gold_afisa_2015_05

«Πώς είναι άραγε να χάνεις τα πάντα -οικογένεια,φίλους και την ασφάλεια του σπιτιού σου- σε μια εποχή που όλα αλλάζουν;»

Σε αυτό το ερώτημα μας απαντά με τον ρόλο της η Helen Mirren, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που έζησε στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα της, την Αυστρία, όντας εβραία και τώρα διεκδικεί όλα όσα της ανήκουν και εκλάπησαν από τους Ναζί. Πίνακες και οικογενειακά κειμήλια  συμπεριλαμβανομένου και του περιβόητου για την Αυστρία πίνακα “Woman in Gold” είναι εκείνα τα οποία διεκδικεί δικαιωματικά η Μαρία Άλτμαν, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα δικαστική διαμάχη. Η Μαρία μαζί με τον άπειρο αλλά γενναίο δικηγόρο της (Ryan Reynolds) θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, το οποίο θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει όλα όσα άφησε πίσω της.

woman_in_gold_2015_05

Πρόκειται για μια ταινία γεμάτη συναισθήματα αλλά και χιούμορ σε μερικά σημεία της, με σημείο αναφοράς την ερμηνεία της Mirren που πιστεύουμε πως θα συζητηθεί πολύ. Ο χρόνος της ταινίας αποδίδεται με αναδρομές από το σήμερα στα χρόνια του παρελθόντος, αλλά με τέτοιο τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν κουράζει τον θεατή. Οι λάτρεις των ταινιών που συμπεριλαμβάνουν δικαστικές διαμάχες θα μείνουν σίγουρα ευχαριστημένοι καθώς, αν και πρόκειται για μικρής διάρκειας σκηνή, η σεκάνς του δικαστηρίου δημιουργεί τεράστια αγωνία στο κοινό για την έκβασή της. Θα μπορέσει άραγε η Μαρία Άλτμαν να πάρει πίσω όλα όσα της ανήκουν και να νικήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος; Η απάντηση επί της μεγάλης οθόνης!

Η ταινία κυκλοφορεί από την ΟDEON.

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κέρτις
Σενάριο: Αλέξι Καγιέ Κάμπελ, Ε. Ράντολ Σένμπεργκ, Μαρία Αλτμαν
Μουσική: Μάρτιν Φίλιπς, Χανς Τσίμερ

Πρωταγωνιστούν: Eλεν Μίρεν, Ράιαν Ρέϊνολντς, Ντάνιελ Μπρουλ, Τσαρλς Ντανς, Κέιτι Χολμς, Μαξ Άιρονς, Τατιάνα Μασλάνι

Διάρκεια: 109 λεπτά

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here