Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Μπορούν τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Πάνου Γαβαλά, του Άκη Πάνου ή του Γιώργου Ζαμπέτα να αναμειχθούν με διαφορετικούς τύπους μουσικής,  διατηρώντας  την αυθεντικότητά τους και να προκαλούν πάντα τον  ίδιο ενθουσιασμό; Την απάντηση μας τη δίνουν οι Imam Baildi! Το συγκρότημα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής με εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας αποσπάσει τις πιο άριστες κριτικές, γιόρτασε την επιτυχή πορεία του, την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Γκάζι!

imam_baildi_live_2017_07_017

Ακριβής στην ώρα της η έναρξη της συναυλίας έγινε με τον Άρη Ζέρβα που παρουσίασε  όμορφα ορχηστρικά κομμάτια, συνοδεία του τσέλου του. Ιδιαίτερη στιγμή το τραγούδι από τον ομώνυμο δίσκο «Πες μου αλμυρή μου θάλασσα» όπως το κληροδότησε η γιαγιά του!


Μέσα σε ένα κύμα ενθουσιασμού και ενώ το φόντο έδειχνε ανά έτος την εκπληκτική τους πορεία, οι Imam Baildi υποκλίθηκαν στο κοινό που γέμισε το χώρο της Τεχνόπολης. Η εκθαμβωτική Ρένα Μόρφη και o Mc Yinka έχουν ένα χάρισμα να κερδίζουν το ενδιαφέρον κάθε ηλικίας. Ξεκινώντας με τα τραγούδια «Δεν θέλω πια» και «Πήρα από το χέρι σου νερό», μεταφερθήκαμε με σύγχρονους ρυθμούς σε μια άλλη εποχή. Εκεί θυμηθήκαμε το «Χαρά μου» και τα «Ζηλιάρικά σου μάτια». Μας σύστησαν παράλληλα, το νέο τους τραγούδι «Δε μου φταίει κανείς» σε στίχους Δημήτρη Μπελογιάννη.


Η διασκέδαση είχε ήδη ξεκινήσει, όταν με παρότρυνση του ΜcYinka ευχηθήκαμε εις υγείαν της συντροφικότητας που μάλλον λείπει από την πόλη. Φτάνοντας στο ζενίθ δημιουργήσαμε ένα κύμα σηκώνοντας τα χέρια ψηλά επευφημώντας ταυτόχρονα τους καλλιτέχνες. Οι δονήσεις αυτές διαπέρασαν τους καλλιτέχνες όπως μας επεσήμανε ο McYinka. Οι κινήσεις των χεριών και ο έντονος παλμός έδιωχναν, σύμφωνα με τον ίδιο, την όποια αρνητική ενέργεια! O καλλιτέχνης με αστείρευτο κέφι επί σκηνής, μας παρουσίασε και ένα δικό του συγκινητικό τραγούδι με τίτλο «Ενωμένα Όνειρα».

Εν συνεχεία, σε μία φρενίτιδα ενθουσιασμού, εμφανίστηκε η αποκαλούμενη …«Ζαργάνα του Παγασητικού» Σούλη Ανατολή, η γνώριμη πια περσόνα – “alter ego” της Ρένας Μόρφη! Λαμπερή, με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζεται το μεγάλο όνομα στις λαϊκές πίστες, ερμήνευσε επάξια αγνά λαϊκά τραγούδια, όπως το «Δεν έχει δρόμο», «Να είχα το κουράγιο», το «Φεύγεις πάλι» του Φοίβου Δεληβοριά ενώ για πρώτη φορά είπε ζωντανά ένα νέο remix, το «Όταν σου χορεύω». Δεν παρέλειψε φυσικά, να κάνει το χατήρι του κοινού ερμηνεύοντας τον «Πασατέμπο».

imam_baildi_live_2017_07_019

Αξίζουν φυσικά να αναφερθούν και τα υπόλοιπα μέλη των Imam Βaildi. Ο δείκτης των χεριών μας έδειξε τον μέλλοντα πατέρα Αλέξη Αραμπατζάκο στο μπουζούκι, τον δεξιοτέχνη στο σαξόφωνο Γιάννη Δίσκο, τους εμπνευστές των Ιmam Baildi Ορέστη και Λύσανδρο Φαληρέα στο μπάσο και στα κρουστά αντίστοιχα και τον Λάμπη Κουντουρόγιαννη στην ηλεκτρική κιθάρα.


Μοναδική στιγμή όταν στα «Χάρτινα» της Δήμητρας Γαλάνη, άναψαν τα καπνογόνα συμβολίζοντας τη φλόγα που καίει μέσα μας. Το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας συμμετείχε και συνοδοιπορούσε με το γεμάτο ενέργεια συγκρότημα, τραγουδώντας και ακολουθώντας τις χορευτικές κινήσεις των καλλιτεχνών.


Ένα μουσικό σύνολο που με μια μαγική διαδικασία καταφέρνει να μεταδίδει πάντα θετικές σκέψεις. Σε ένα πολυπληθές κοινό αισθανόμαστε πάντα πως οι παρέες σμίγουν. Μας θυμίζουν πως πρέπει να διώχνουμε τη μιζέρια και τις κακές επιρροές. Μας ταξιδεύουν σε μια παλαιότερη εποχή που παρά τις δυσκολίες οι άνθρωποι καταφέρνουν και χαμογελούν. Η καλή προαίρεση είναι βασικό στοιχείο απέναντι στο συνάθρωπο.  Όλη αυτή η μαγική διαδικασία γίνεται πάντα με τη μουσική. Αυτό βέβαια, οι Imam Baildi ξέρουν να το κάνουν άψογα!

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here