Γράφει η Εβίτα Μπουρμά
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Έλα ξανά και γύρε, πάνω από το πλευρό μου, να σου χαϊδέψω τα μαλλιά..
Έλα ξανά και γίνε, ήλιος στον ουρανό μου, να μου ζεστάνεις την καρδιά..”

“Το συγκρότημα Αρμός από την Κρήτη..”, έτσι ξεκινούσε το δελτίο τύπου που λάβαμε.. Δεν είχε τύχει να τους δω να παίζουν άλλη φορά κι έτσι, όταν λίγες μέρες πριν λοιπόν ανέλαβα να τους παρακολουθήσω στον Σταυρό του Νότου, σκέφτηκα “λύρα, μαντινάδες, πάμε πάλι..”! Μην παρεξηγηθώ, εκτιμώ τους λυράρηδες κι όλους εκείνους που μπορούν να σκαρφίζονται σε μια στιγμή στιχάκια. Όμως δεν μπορώ να βλέπω ξανά και ξανά την εμπορευματοποίηση όλου αυτού, δεν μου κάνει εντύπωση πια..

armos_live_2014_10_031

Ειλικρινά, ας ταξιδέψουμε στην Κρήτη! Την πρώτη φορά θα πάμε στα “τουριστικά”, εκεί που η παράδοση κι όλες οι ομορφιές είναι σε καταναλωτική λίστα, την επόμενη, ή έστω την μεθεπόμενη, ας πάμε μια βόλτα στα χωριά του νότου της, ας ξεφύγουμε λιγάκι από το εύκολο για να δούμε την αληθινή ομορφιά, την ψυχή του μέρους.. Κι εκεί μπορούν να μας πουν μαντινάδες, όμως θα το κάνουν όταν το νιώσουν, όχι με playlist, εκεί θα μας καλωσορίσουν με ρακές και καθαρά πρόσωπα..

armos_live_2014_10_034

Αυτό το ταξίδι, το τρίτο που περιγράφω και κάθε επόμενο που επιθυμώ, κάναμε μουσικά με τον Μάνο, τον Λευτέρη και τον Απόστολο στην κεντρική σκηνή του Σταυρού. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τους, εκτός άλλωστε από την ζωντανή τους εμφάνιση, θα γινόταν και παρουσίαση του τελευταίου τους δίσκου. Στο κοινό, πολλοί καλλιτέχνες, συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιοί. Ανάμεσα τους, η Μελίνα Κανά, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου και η Κορίνα Λεγάκη, καλεσμένοι όλοι τους για να ανέβουν στη σκηνή και να σφραγίσουν ο καθένας μοναδικά τη δική του συνεργασία με το γκρουπ.

“Στον δίσκο “Μια Σταγόνα Φως” συνεργαστήκαμε με τον Θάνο Μικρούτσικο. Πήραμε πολλά από αυτόν και τον ευχαριστούμε. Στη συνέχεια θα ακούσετε ένα απόσπασμα από κομμάτια του δίσκου και άλλα που έχει γράψει.” Η εισαγωγή πριν ακούσουμε τα δύο πρωτότυπα τραγούδια του συνθέτη σε στίχους του αξέχαστου Άλκη Αλκαίου που περιλαμβάνονται στον δίσκο τους.

armos_live_2014_10_006_legaki_

Εκτός από την δική τους πρόσφατη δισκογραφική δουλειά, το συγκρότημα υπογράφει την ενορχήστρωση και την επιμέλεια παραγωγής στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Κορίνας Λεγάκη, “Χορός με τη βροχή”. Της άφησαν λοιπόν για λίγη ώρα τη σκηνή κι εμάς να απολαύσουμε τη φωνή της και τις μελωδίες τους.

Αργότερα, βρεθήκαμε για λίγο μαζί τους, να γνωριστούμε καλύτερα. Το λίγο είναι σχετικό, το διάλειμμα οριακά μας έφτασε! Είναι αυτή η οικειότητα που σου βγάζουν κάποιοι άνθρωποι, τους ξέρεις μια στιγμή και τους νιώθεις παλιούς γνώριμους. Ελπίζω να έχουν την ίδια άποψη για την απώλεια της πραγματικής ερμηνείας της λέξης διάλειμμα!

Music Corner: Ζείτε μόνιμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πόσο εύκολο είναι για εσάς να κυνηγήσετε το όνειρο σας αυτό, από τη στιγμή που καλώς ή κακώς το κέντρο όλων είναι εδώ στην Αθήνα;

Αρμός: Είναι μια συνειδητή επιλογή, ζούμε στην Κρήτη και με την καθημερινότητα μας εκεί, ουσιαστικά τροφοδοτούμε όλα όσα έχουν να κάνουν με την μουσική. Αν ζούσαμε στην Αθήνα, ίσως να μην γράφαμε τα κομμάτια αυτά. Έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη, είμαστε εμπνευσμένοι από τον τόπο αυτό και έχουμε τις παραδόσεις του μέσα μας. Επιλέγουμε λοιπόν να ζούμε εκεί και να ερχόμαστε στην Αθήνα για να παρουσιάσουμε αυτά που έχουμε ετοιμάσει, όταν αυτό χρειάζεται.

armos_live_2014_10_011

Κάτω υπάρχει ένας τεράστιος μουσικός πυρήνας, ο οποίος δεν είναι γνωστός σε όσους ζουν εδώ. Αναφέρομαι σε οργάνωση, στούντιο, παραγωγή, υπάρχουν άνθρωποι πολλοί ικανοί, που το τροφοδοτούν όλο αυτό, επομένως δεν υπάρχει λόγος για εμάς να «μεταναστεύσουμε» για να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Music Corner: Έχετε προγραμματίσει την επόμενη σας εμφάνιση;

Αρμός: Στις 7 Νοεμβρίου θα εμφανιστούμε με τη Ρίτα Αντωνοπούλου στο Ηράκλειο. Για την Αθήνα, δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμα κάτι, θέλουμε όμως να το επαναλάβουμε για να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος τα καινούργια μας τραγούδια αλλά και εμείς να ζήσουμε πάλι αυτή την επαφή.

Music Corner: Έχετε στο ενεργητικό σας τρεις δίσκους, από το 2007 μέχρι σήμερα, πείτε μας δυο λόγια.

Αρμός: Ο τελευταίος μας δίσκος βγήκε τον Μάιο, τον δουλεύαμε αρκετό καιρό. Δεν βγάζουμε δίσκο για να βγάλουμε, το κάνουμε όταν είμαστε έτοιμοι, όταν έχουμε κάτι να πούμε. Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε τρεις δίσκους στο συρτάρι, όμως αν ο κόσμος δεν μπορέσει μέσα από κάθε μας δουλειά να πάρει όλα όσα εμείς θέλουμε να περάσουμε μέσα από την μουσική μας, αν δεν επικοινωνήσουμε, δεν έχει νόημα.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν κάποιοι να ταυτιστούν με όλο αυτό που προτείνουμε μουσικά. Το θέμα είναι να μη γίνεσαι μουσικά γραφικός, κάτι το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις, βλέπουμε να συμβαίνει.

armos_live_2014_10_010

Music Corner: Έχετε συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες στην παραγωγή όλων σας των δισκογραφικών δουλειών, θα μας μιλήσετε γι’ αυτές τις συνεργασίες;

Αρμός: Οι καλλιτέχνες που έχουμε συνεργαστεί μέχρι σήμερα, με διαφορετικά ο καθένας χαρακτηριστικά, είναι όλοι αξιόλογοι. Στον πρώτο δίσκο ήταν ο Μανώλης Λιδάκης που επιμελήθηκε την παραγωγή και μας σύστησε στην δισκογραφία. Στον δεύτερο δίσκο ήταν ο Μπάμπης Στόκας και η Λιζέτα Καλημέρη. Τώρα, στον τρίτο μας δίσκο, είναι ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μελίνα Κανά και η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Music Corner: Στον δίσκο “Μια Σταγόνα Φως” περιλαμβάνονται δύο τραγούδια σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, ποια ήταν η εμπειρία σας από τη μουσική σας «συνάντηση»;

Aρμός: Θεωρούμε τον Θάνο Μικρούτσικο μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είναι από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία συνθέτες που έχουμε. Τεράστιο το έργο του, τόσο στα τραγούδια, όσο και στην σύνθεση. Το ότι μας εμπιστεύτηκε δυο πρωτότυπα τραγούδια του μας τιμά απόλυτα. Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για τα δικά του τραγούδια, έδειξε πολύ ενδιαφέρον για την πορεία των δικών μας επίσης, κάτι που για εμάς είχε μεγάλη σημασία, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικό.

armos_live_2014_10_014

Music Corner: Πώς ήρθατε σε επαφή μαζί του;

Αρμός: Ανοίξαμε κάποιες συναυλίες του σε ένα φεστιβάλ στην Κρήτη το 2010 και πριν τις συναυλίες αυτές είχε ζήτησει να ακούσει τους δίσκους μας. Αυτή ήταν η πρώτη μας επαφή. Στη συνέχεια, παίζοντας και σε επόμενες συναυλίες του στο νησί, τον ενημερώσαμε ότι πρόκειται να προετοιμάσουμε το νέο μας δίσκο και προς τιμήν του, δεν μας έστειλε μόνο δυο κομμάτια για να μπουν στο δίσκο επιλεγμένα από εκείνον, αλλά μας έστειλε πολύ περισσότερα, αφήνοντας μας την ευκαιρία να επιλέξουμε εκείνα που εμείς νιώσαμε πιο δικά μας. Η εμπειρία του ήταν πολύ σημαντική για εμάς και μας βοήθησε αρκετά.

armos_live_2014_10_016_antonopoulou_

Η επιστροφή μας στον επάνω όροφο έγινε με την Ρίτα Αντωνοπούλου. “Να ευχηθώ καλοτάξιδο, τα έχουμε πει και στην Κρήτη, να τα πούμε κι εδώ. Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετείχα σε αυτή τη δουλειά, τα παιδιά τα γνώριζα από αρκετά πιο πριν, είχαμε συμφωνήσει να είμαστε μαζί σε αυτή τη δουλειά. Χαίρομαι πολύ γιατί αλήθεια είναι πολύ όμορφα τραγούδια. Πάμε να ακούσουμε το πρώτο, το οποίο λέγεται “Μια Σταγόνα Φως”, όπως και το cd”. Μας κράτησε συντροφιά με τραγούδια του συγκροτήματος αλλά και μας παρουσίασε δυο από τα τραγούδια που θα βρίσκονται στο νέο της δίσκο που μουσικά υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος και την συνόδευσε επί σκηνής.

armos_live_2014_10_020_andreou

Η βραδιά συνεχίστηκε με τους Αρμός επί σκηνής, τραγούδια από τους τρεις δίσκους τους αλλά και με διασκευές που προκαλούσαν εκρήξεις στην ούτως ή άλλως καθηλωτική ερμηνεία τους. “Θέλουμε να καλέσουμε στη σκηνή το αερικό μας! Να υποδεχτούμε την Μελίνα Κανά!”. Εκείνη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και μοιράστηκε μαζί μας στιγμές από την γνωριμία της με το συγκρότημα και τις μέρες των ηχογραφήσεων στην Κρήτη των δύο τραγουδιών που “της εμπιστεύτηκαν”, όπως είπε.

Στη συνέχεια ξεκίνησε να τραγουδά. Σε όλο τον χώρο, δε νομίζω να υπήρχαν μάτια που να μην ήταν καρφωμένα πάνω της, όση ώρα ήταν στη σκηνή, δε νομίζω να υπήρχε μυαλό που να μην είχε αφεθεί στην ερμηνεία της. Ακούσαμε τα τραγούδια που προανέφερε και απολαύσαμε το “Αερικό” αλλά και με ένα πιο ροκ άγγιγμα, το “Μιλώ για σένα”.

armos_live_2014_10_027_kana

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, όσο το γκρουπ ήταν στη σκηνή, ακούγοντας και κοιτάζοντας τους, οι σκέψεις μου προσπαθούσαν να μπουν σε μια τάξη για αυτό το live. Προχωρούν σταθερά στο χρόνο, κρίνοντας από το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δισκογραφικές τους δουλειές, εμφανίζονται σε μια σκηνή που έχει φιλοξενήσει ιστορικά ονόματα της ελληνικής μουσικής και καταφέρνουν μετά από λίγα μόνο λεπτά να αποβάλλουν το αναμενόμενο άγχος τους. Τους έχουν εμπιστευτεί σπουδαίοι καλλιτέχνες, δεν κάνουν την καταγωγή τους εμπόρευμα, γεμίζουν όμως τη μουσική τους με στοιχεία του τόπου τους, δημιουργώντας το δικό τους ξεχωριστό ύφος. Άξιζε λοιπόν τον κόπο η συγκεκριμένη επίσκεψη μας στον Σταυρό του Νότου (όσο αστείο κι αν ακούγεται αυτό από την «αν δεν πάω ΣτΝ μια φορά την εβδομάδα, κάτι δεν πάει καλά»!).

armos_live_2014_10_036

Ας κλείσω με την ευχή να επαναλάβουν εκείνοι κυριολεκτικά και εμείς μεταφορικά το ταξίδι σύντομα..

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here