Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Είναι πολλές φορές που νομίζεις ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κριτική για αυθεντικούς καλλιτέχνες. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την Ελένη Βιτάλη. Αν και την έχουμε συνηθίσει σε μεγάλα μουσικά κέντρα, αυτή τη φορά επέλεξε να στήσει τη δική της βεγγέρα σε ένα χώρο στη καρδιά του κέντρου της Αθήνας, το Ilion Plus.


H ίδια επιλέγει ως συνδαιτυμόνα της τη Βιολέτα Ίκαρη στην οποία μάλιστα παραχωρεί αρκετό χώρο στη σκηνή ώστε να αναδείξει τις αξιόλογες ικανότητές της. Πολλοί μάλιστα προσομοιάζουν της φωνή της Ίκαρη με αυτή της Βιτάλη αν και η νεαρή καλλιτέχνις έχει καταφέρει να κρατήσει ένα προσωπικό ύφος και στυλ. Η φωνή της ικανή να ερμηνεύσει, έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Μας συστήθηκε με τη «Σειρήνα» σε μουσική Σταύρου Τσουμάνη και στίχους Βίβιαν Κοντομάρη και με το πολύ γνωστό πλέον «Έλα ράγισε τον κόσμο μου» από το ομώνυμο άλμπουμ. Αν και έχει καταγωγή από την Ικαρία, ερμηνεύει τη «Παλιοτρεχαντήρα», σκοπό της Καλύμνου και μαζί με τη Ελένη Βιτάλη και τις φωνές των «Τζούμ», τα «Λιανοχορταρούδια». Σε ντουέτο με την Ελένη Βιτάλη ερμηνεύει το «Εις μνημόσυνον» του Αργύρη Κουνάδη  και το «Μαύρο» του Βαγγέλη Μαχαίρα σε στίχους Τασίας Δικοπούλου.


Η Ελένη Βιτάλη παραμένει αυθεντική. Απολαύσαμε τραγούδια που έχει σημαδέψει με τη φωνή της, όπως «Εγώ τραγούδαγα», την «Αρκούδα», «Ένα χειμωνιάτικο πρωί»… Συχνά αναπολεί το παρελθόν και θυμάται τις στιγμές που η ίδια εμπνεύστηκε να συνθέσει και να γράψει τους στίχους. Έτσι εξήγησε πως “σκάρωσε” τη «Ζωγραφιά», τραγούδι που έγραψε σε ηλικία δεκαέξι ετών. Οι ερμηνείες της αισθαντικές, αποδίδουν με ακρίβεια τον πόνο και τον έρωτα που αποπνέουν οι στίχοι των τραγουδιών της. Ιδιαίτερη μνεία για την ερμηνεία της στο «Μακριά μου να φύγεις» του Πάνου Γαβαλά, αν και η ερμηνευτική της αξία στα δημοτικά τραγούδια παραμένει …αδιαπραγμάτευτη!


Μαζί με την ορχήστρα της κάνει το λογοπαίγνιο και …«Τζουμάρει» μαζί με τους «Τζουμ»! Ανάμεσά στα μέλη της μπάντας μας συστήνει τον γιο της, Νίκο Ξύδη. Το μήλο βέβαια πέφτει κάτω από τη μηλιά καθώς και ο ίδιος αποκαλύπτει τις δικές του καλλιτεχνικές ανησυχίες. Παρουσιάζει ένα τραγούδι για τους νέους που περνούν τη δική τους περιπέτεια με τίτλο «Στον απάνω κόσμο» και αμέσως μετά το κλίμα αλλάζει με ένα χιουμοριστικό τραγούδι της Δράμας, αποσπώντας θετικές κριτικές. Δεν παρέλειψε βέβαια να ερμηνεύσει μαζί με τη μητέρα του το δικό του «Αυτό το κάτι».


Στην ορχήστρα κανονικά βρίσκεται ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος με το κλαρίνο του, δυστυχώς όμως, το βράδυ που βρεθήκαμε στη μουσική σκηνή χάσαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε καθώς τον αντικατέστησε ο Διονύσης Θεοδόσης. Ο λόγος της απουσίας ήταν η βράβευση του σπουδαίου μας μουσικού, στη Γαλλία!

Για την Ελένη Βιτάλη όπως προανέφερα είναι δύσκολο να ασκήσουμε κριτική. Με τα εκπληκτικά της γυρίσματα και τους αμανέδες της ακούσαμε γνήσια λαϊκά τραγούδια. Κάνοντας επίκληση στην αυθεντία θα γράψω αυτό που είχε πει κάποτε η Χάρις Αλεξίου: «Τα λαϊκά τραγούδια παρουσιάζονται αξιοπρεπώς στην ώρα τους». Πράγματι αυτήν την αξιοπρέπεια έχουν τα λαϊκά τραγούδια όταν ερμηνεύονται από την Ελένη Βιτάλη. Και τα αναδεικνύει ακόμα και στη πιο μικρή μουσική σκηνή. Με τη δική της παρέα και τους δικούς της καλεσμένους. Έτσι καταφέρνει να στήσει τη δική της βεγγέρα με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here