Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Ίσως με την πιο αριστοκρατική εμφάνιση της βραδιάς, η Μαρία Έλενα Κυριάκου κατάφερε και έβαλε την Ελλάδα για μια ακόμα φορά σε τελικό, από τότε που θεσπίστηκε ο θεσμός των ημιτελικών, πηγαίνοντας κόντρα στα προγνωστικά και στα στοιχήματα που την ήθελαν οριακά εκτός.

kyriakou_eurovision_2015_semifinal_2015_05_009

Σε μία εντυπωσιακή σκηνή -κατά την ταπεινή μου άποψη από τους πιο ωραίους χώρους που φιλοξένησαν τον διαγωνισμό της Eurovision- το Wiener Stadhalle άνοιξε τις πόρτες του και μαζί με την Conchita μας υποδέχτηκαν στις 22.00 ακριβώς για να μας καλωσορίσουν στον 60ο διαγωνισμό τραγουδιού. Φορώντας ένα ολόλευκο στενό φόρεμα, κάνοντας πολλές κοπέλες να αναρωτηθούν αν έχει μέση η Conchita και τραγουδώντας μαζί με ορχήστρα το “Rise like a Phoenix” σε μια πολύ όμορφη εκτέλεση, προχώρησε προς τους συμμετέχοντες και στα μισά του κομματιού άρχισε να τους παρουσιάζει έναν έναν. Με το κοινό να έχει ήδη ζεσταθεί και την ατμόσφαιρα να είναι εξαιρετική, οι παρουσιάστριες Arrabela Kiesbauer, Alice Tumler και Mirjam Weichelbraun, δεν άργησαν καθόλου να μας εισάγουν στο διαγωνιστικό μέρος του κομματιού…

eurovision_2015_semifinal_2015_05_001

Πρώτη εμφανίστηκε η Μολδαβία, με τον Eduard Romayunita που το τραγούδι ήταν ακουστικά λίγο Backstreet Boys και οπτικά λίγο η …Μεγάλη των μπάτσων Σχολή! Όσα ακροβατικά και αν έκανε η κοπέλα, όσο ψηλά και αν σήκωσε το υπέροχο πόδι της, όσο και αν έβγαλε το μπλουζάκι του στο τέλος ο ερμηνευτής, η χώρα δεν έπεισε και έμεινε εκτός τελικού. Τσάμπα και οι σκαλωσιές…

Ακολούθησε η Αρμενία με τους Genealogy, των οποίων τα καλύτερα πλάνα ήταν αυτά που έδειχνε το δάπεδο, με πολύ έξυπνο τρόπο. Νόμιζες ξαφνικά ότι θα έκαναν κάποιο ξόρκι, ή κάποιο μαγικό αλλά έβαλαν και λίγες φωτιές στο τέλος για να ξυπνήσουμε λιγάκι. Τα ρούχα τους, προσωπικά, τα θεώρησα κακόγουστα αν και αυτό δεν επηρέασε καθόλου κοινό και επιτροπή αφού τους πέρασαν στο τελικό.

Τρίτο εμφανίστηκε το Βέλγιο, και ο Loic Noettet, με το πιο ιδιαίτερο τραγούδι του πρώτου ημιτελικού. Ρομποτικές κινήσεις, παράξενοι μορφασμοί του Loic, ιδιαίτερη χορογραφία και παρουσίαση σε ασπρόμαυρους χρωματισμούς και ιδού το εισιτήριο για το τελικό, μετά τον άδικο περσινό αποκλεισμό της χώρας.

Για την συνέχεια είχαμε μια γειτόνισσα του Βελγίου, την Ολλανδία και την Trinjtje Oosterhius, η οποία άλλαξε 3 ρούχα μέχρι να βρει αυτό που της ταίριαζε. Διατηρώ τις αμφιβολίες μου, για το αν τελικά το βρήκε! Μια παντελώς μέτρια συμμετοχή, με το σκηνοθέτη να κάνει κοντινά χωρίς λόγο και αιτία, χωρίς να καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού και με ίσως μοναδικό φωτεινό σημείο της, να είναι το black light που έπεσε στα δάχτυλα της και έγραφε Love. Εκτός τελικού φυσικά.

Στην πέμπτη θέση, βγήκε η πολυαναμενόμενη Φινλανδία με τους Pertti Kurikan. Θεωρώ ότι τα σχόλια περισσεύουν σε μια τέτοια ιδιαίτερη συμμετοχή, τα 4 άτομα έπασχαν από αυτισμό και σύνδρομο Down. Δεν τα κατάφεραν, σίγουρα λόγω επιτροπών, και δεν θα τους δούμε στο τελικό του Σαββάτου…

Και ύστερα από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, ευχόμενοι ‘καλή επιτυχία’ στα ελληνικά, η παρουσιάστρια έκανε πάσα για να εμφανιστεί η Ελλάδα. Και εδώ, δεν έχω να πω πολλά. Η Μαρία Έλενα Κυριάκου, απλά καθηλωτική, άψογη στην ερμηνεία της, με άνεση και σιγουριά τραγούδησε ”One last breath” και όπως φαίνεται, θα έχει ακόμη μία ανάσα για τον τελικό. Θύμιζε λίγο Celine Dion το style της, απέσπασε πολλά χειροκροτήματα, σαφέστατα και ήταν στο top3 της βραδιάς και αν πρέπει να βρω ένα ψεγάδι, θα πω ότι θα ήθελα λιγάκι πιο εντυπωσιακό φόντο. Το φινάλε της, ήταν εκπληκτικό. Μπράβο μας και φύγαμε για τελικό!

Και μετά από εμάς, ένα μεγάλο φαβορί, που μάλλον δεν έπεισε ότι είναι τόσο μεγάλο. Η Εσθονία με τους Elina και Sting, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ερμηνείας τους ήταν σαν να υπήρχαν μόνο αυτοί επί σκηνής, αφού δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να κοιτάζονται μεταξύ τους! Πολύ ευρηματικό το δάπεδο με τις σκιές, πολύ ευρηματικό και το φινάλε, αφού ο Sting …εξαφανίστηκε και άφησε μόνη στη σκηνή την Elina. Αναρωτιέμαι πόσοι χωρισμένοι ταυτίστηκαν με το κομμάτι… Εννοείται και πέρασε και δικαίως!

Και εκεί που είχαμε δυο απανωτές καλές συμμετοχές, έρχεται και η FYROM. Προσπερνώ το γεγονός, ότι κατά το εισαγωγικό βίντεο, όπου έχουν όλοι ένα πακέτο με το όνομα της χώρας τους, η Fyrom πάνω έγραφε Macedonia. Προσπερνώ επίσης το γεγονός, πού βρήκαν κίονες σαν χώρα και τους είχαν φόντο. Θα σταθώ όμως στο ότι έκαναν ένα μέτριο κομμάτι , να μοιάζει με βίντεο του mtv και θα σταθώ και στο γεγονός ότι αποκλείστηκαν. Ελπίζω να μην στεναχωρήθηκε πολύ ο Daniel Kajmakoski.

Σειρά είχε, η Σερβία και η πληθωρικότατη Bojana Stamenov. Για πρώτη φορά η χώρα στέλνει εξ’ ολοκλήρου αγγλικό στίχο και τα καταφέρνει. Με μια πολύ κίτς εμφάνιση, πιο κιτς ίσως και να πεθαίνεις, η χώρα πήρε την πρόκριση και θα την δούμε ξανά το Σάββατο.

Και φτάσαμε στην Ουγγαρία και στην Boggie. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, έλα πάρε και τούτο! Θα δανειστώ την επιτυχημένη φράση της Μαρίας Κοζάκου, που πραγματικά συνοψίζει τα πάντα, η οποία αναρωτήθηκε αν κατάφερε κανείς να μείνει ξύπνιος. Το αντιπολεμικό μήνυμα πέρασε, και παρόλο που θα χαρακτηρίσω την συμμετοχή ως την βασίλισσα της ανίας και της αδιαφορίας, θέλω να σας πω ότι πέρασε τελικό. Το μεγαλύτερο αουτσάιντερ της βραδιάς.

Τη σκυτάλη πήρε η Λευκορωσία και ο Uzari με την Maimuna …δε θέλω γέλια με το όνομα της κοπέλας! Με ένα μαλλί που θύμιζε Brandon, από Beverly Hills, για όποιον θυμάται, και την κοπέλα με το βιολί να τον συνοδεύει σε κάθε του βήμα, προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Ίσως και να είναι λίγο άδικο που δεν θα τους δούμε στο τελικό. Του χρόνου, δεν πειράζει…

Η πατρίδα της Αναστασίας Ρομανώφ και του Ρασπούτιν, είχε σειρά. Η Ρωσία με την Polina Gagarina, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για φέτος. Εξαιρετική φωνή – παρουσία – σκηνή- ομορφιά. Εξαιρετικό φόντο και φόρεμα. Η καλύτερη της βραδιάς. Θα αδικήσω το κομμάτι αν το περιγράψω, όποτε καλύτερα να το δείτε. Η συγκίνηση της στο τέλος ήταν δικαιολογημένη…

Η περσινή διοργανώτρια, η Δανία πέρασε απαρατήρητη μετά την Ρωσία. Σαν συγκρότημα από σχολική παράσταση και με τον ερμηνευτή να φωνάζει, όχι να τραγουδάει, λες και ήταν …απλήρωτος μήνες, δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα. Μια αρκετά βαρετή συμμετοχή, χωρίς κάτι το ξεχωριστό, που φυσιολογικά αποκλείστηκε. Έπεσα από τα σύννεφα… που δε θα τους δούμε το Σάββατο!

Η γειτονική Αλβανία είχε σειρά, και η Elhaida Dani. Ένα πολύ όμορφο τραγούδι, μια πολύ συμπαθητική κοπέλα αλλά δυστυχώς και μια πολύ μέτρια εμφάνιση… Απογοήτευσε αρκετούς, και βάζω και έμενα μέσα, με την ερμηνεία της. Ίσως και να μην ήταν η καλύτερη της μέρα, γι’ αυτό άλλωστε την ψήφισαν για να της δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία για το μεγάλο τελικό.

Προτελευταία η Ρουμανία, και το συγκρότημα Voltaj. Με βαλίτσες στο δάπεδο, με σκηνές από ένα παιδί και προσπαθώντας εμφανέστατα να συσπειρώσει τους Ρουμάνους που δεν βρίσκονται στην χώρα τους, το συγκρότημα άγγιξε πολλές καρδιές και χειροκροτήθηκε έντονα. Δε μπορώ να μην σχολιάσω την διακριτικότατη χρυσή αγκράφα στο λαιμό του ερμηνευτή! Ζήλεψε τους άλλους και είπε και αυτός να βάλει …κάτι να γυαλίζει! Πήρε την πρόκριση…

Last but not least, η Γεωργία που ήταν η μεγάλη έκπληξη του ημιτελικού. Με καθαρά gothic style η Nina Subllati, ήταν η πιο σκοτεινή συμμετοχή. Το καλύτερο φόντο και εφέ τα είχε εκείνη και τα υποστήριξε επάξια. Σύννεφα, καπνοί, κεραυνοί και δυο μεγάλα μάτια να κλαίνε, της έδωσαν δίκαια την πρόκριση…

Και κάπως έτσι, τελείωσε το διαγωνιστικό μέρος του πρώτου ημιτελικού και ακολούθησε λίγο μετά το καθιερωμένο recap, για να ψηφίσει η Ευρώπη καθώς και η Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία και Αυστραλία. Μας έδειξαν τις ομορφιές της Βιέννης και με συνοπτικότατες διαδικασίες, για πρώτη φορά στα χρονικά αφού συνήθως …μας βγάζουν το λάδι, μας ανακοίνωσαν την δεκάδα που πέρασε στο τελικό (φυσικά με τυχαία σειρά).

ΑΛΒΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΣΘΟΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ

kyriakou_eurovision_2015_semifinal_2015_05_005

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό και το πότε θα εμφανιστούν, στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του τελικού (με κλήρωση). Οι Αρμενία, Σερβία, Εσθονία και Βέλγιο θα εμφανιστούν στο πρώτο μισό, δηλαδή στις θέσεις 1-13 ενώ οι υπόλοιπες στο δεύτερο μισό, 15-27, αφού στην θέση 14 έχει κληρωθεί να εμφανιστεί η Αυστρία.

Όπως και τις δυο προηγούμενες χρονιές, η τελική εμφάνιση των χωρών θα καθοριστεί μετά το πέρας και του δεύτερου ημιτελικού.

Την Πέμπτη 21/5 έρχεται ο δεύτερος ημιτελικός… Εμείς απλά θα τον απολαύσουμε, αφού έχουμε ήδη περάσει και θα περιμένουμε να δούμε τους άλλους δέκα αντιπάλους μας, με μοναδική “αγωνία” πλέον τη πρόκριση και της Κύπρου. Πολλά μπράβο και πάλι στην ελληνική αποστολή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here