Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Χρύσα Λύκου
Φωτογραφίες: Αθανασία Ζήση

Στην πόλη είναι Άνοιξη πια και φέρνει Καλοκαίρι, καθώς εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας συνειδητοποιώντας ότι δεν ζούμε σε παραλίες και ποτάμια, δε τραγουδάμε μεθυσμένοι τραγούδια της ψυχής μας, κάθε μέρα της ζωής αυτής.

Στο Χολαργό, στο όμορφο 306 all day cafe συνάντησα τους Group PαrΩdy, έξι τύπους που άκουσα πρόσφατα παρουσιάζοντας το δίσκο τους και κατάφεραν να με ταξιδέψουν αβίαστα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, Ήπειρο και Κυκλάδες, κατάφεραν να με πείσουν ότι όσο παράξενοι και αν είναι οι καιροί που ζούμε, εμείς βρίσκουμε το αντίδοτο σε όμορφες φωνές και καλοκουρδισμένα όργανα.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς στη φωνή και στο λαούτο, ο Αντώνης Αυγουλλάς στην κιθάρα και στα φωνητικά, ο Γιάννης Κονταράτος στο βιολί, ο Γιάννης Σιφναίος στην ακουστική κιθάρα, ο Σταύρος Ράπτης στο κοντραμπάσο και ο Αντώνης Τσάτσης στα ντραμς, είναι μια μπάντα που κάτι έχει να μας πει και αξίζει τον κόπο να το ακούσουμε.

group parody_interview_2016_04_012

Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας «Group PαrΩdy»; Σε ποιόν ανήκει η έμπνευση;
To 2007 στη Μυτιλήνη, εγώ (Παναγιώτης Σκουλάς) και ο Αντώνης Αυγουλλάς, είχαμε μια μπάντα που λεγόταν Group Therapy.  Ερχόμενοι το 2012 στην Αθήνα, μετονομαστήκαμε σε  Group PαrΩdy, κάναμε όπως συνηθίζουμε να λέμε τη μετάβαση από τη θεραπεία στην παρωδία! Επιπλέον, το όνομα αυτό κρύβει έναν σαρκασμό απέναντι στη σοβαροφάνεια που υπάρχει στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, έναν χώρο που κι εμείς με έναν τρόπο εκπροσωπούμε.

…λίγο ακαταλαβίστικος στίχος με νοήματα περίεργα, διαφορετική ενορχήστρωση για να ξεχωρίζουμε από τους άλλους και για να δηλώσουμε μια ταυτότητα, είναι η πεπατημένη που ακολουθούν οι περισσότεροι. Είναι μια σοβαροφανής διαδικασία, χωρίς επί της ουσίας να είναι σοβαρή…

Γιατί πιστεύετε ότι ο χώρος αυτός «πάσχει» από σοβαροφάνεια;
Γιατί πουλάει καλύπτοντας ένα συγκεκριμένο target group. Λίγο ακαταλαβίστικος στίχος με νοήματα περίεργα, διαφορετική ενορχήστρωση για να ξεχωρίζουμε από τους άλλους και για να δηλώσουμε μια ταυτότητα, είναι η πεπατημένη που ακολουθούν οι περισσότεροι. Είναι μια σοβαροφανής διαδικασία, χωρίς επί της ουσίας να είναι σοβαρή. Φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι όλοι έτσι. Φαντάσου, την Τίγρη του Δημήτρη Αποστολάκη από τους Χαΐνηδες, που τη θεωρούμε πολύ δυνατό κομμάτι, εμείς το ξεκινάμε και το κλείνουμε με το «Εye of the tiger».

Πότε συναντηθήκατε όλοι μαζί και σχηματίστηκε η μπάντα με τη σημερινή της μορφή;
Όπως είπα και πριν (Παναγιώτης Σκουλάς), με τον Αντώνη παίζαμε μαζί από τη Μυτιλήνη. Γύρω στον έναν χρόνο, παίζαμε οι δυο μας, εγώ λαούτο και ο Αντώνης ακουστική κιθάρα. Σε κάποιο από τα ταξίδια που κάναμε για να επικοινωνήσουμε τα τραγούδια μας, πήγαμε στην Πάρο όπου γνωρίσαμε τον Γιάννη (Κονταράτο) που παίζει βιολί. Εκεί παίξαμε μαζί σε ένα live και έτσι σιγά -σιγά ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε. Γράψαμε ένα ντέμο με σκοπό  να δημιουργήσουμε μια μπάντα, που στην πορεία θα μπορούσαμε να διανθίσουμε ενορχηστρωτικά με καλύτερο τρόπο. Έτσι, ο Αντώνης έκανε πρόταση στον Γιάννη (Σιφναίο) και μέσω αυτού έγιναν οι προτάσεις και στους υπόλοιπους της μπάντας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διατηρούμε τη σημερινή μας μορφή.


Πρώτος δίσκος «Παράξενοι καιροί», σε μια κοινωνία σε κρίση. Πως προέκυψε ο τίτλος αυτός που φαντάζει τόσο οικείος;
Η αλήθεια είναι, ότι όταν επιλέξαμε ποια τραγούδια θα μπουν στο δίσκο και βλέποντας τους τίτλους των τραγουδιών, θεωρήσαμε ότι ο πιο εύστοχος τίτλος για το δίσκο είναι το κομμάτι του Δημήτρη Μητσοτάκη (στίχοι) και σε μουσική του Αντώνη Αυγουλλά, που ήταν οι «Παράξενοι καιροί». Τα τραγούδια του δίσκου, είναι μια συνέχεια του τι θες να μεταφράσεις, από αυτό που ζεις στην ζωή. Πιστεύουμε ότι είναι ο καταλληλότερος τίτλος, για την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητσοτάκη, από τους Ενδελέχεια;
Με τον Δημήτρη έχουμε μια μακροχρόνια φιλία. Ψάχναμε λοιπόν έναν άνθρωπο έμπειρο,  που θα μας έδινε την οπτική του για αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Προτείναμε στον Δημήτρη να ακούσει τα τραγούδια που ήταν σε μορφή ντέμο τότε, επιλέξαμε ποια θα μπουν στον δίσκο, τον ρωτήσαμε εάν ήθελε να αναλάβει την επιμέλεια του και δέχτηκε. Θεωρούμε ότι ήταν μια πολύ καλή στιγμή, μιας και εμείς είχαμε απειρία στο κομμάτι του στούντιο και ο Δημήτρης κατάφερε να μας κατανείμει ρόλους και να μας βάλει σε μια σωστή δομή.

…ο δίσκος μας είναι μια δουλειά χειροποίητη όπως μας αρέσει να λέμε . Έγινε με πολύ αγάπη, μεράκι και καλή διάθεση χωρίς να έχουμε ουσιαστικά επαγγελματική εμπλοκή στο κομμάτι των ηχογραφήσεων και του στούντιο…

Πόσο σημαντικό είναι μια μπάντα να δημιουργεί η ίδια τα τραγούδια της;
Μέχρι στιγμής, στον πρώτο δίσκο έχει γράψει ο Σκουλάς και ο Αυγουλλάς, με πινελιές όλων. Στους επόμενους πιστεύουμε όλοι θα βάλουν το χεράκι τους.
Επίσης, επειδή όλο αυτό ξεκίνησε από τον Παναγιώτη και τον Αντώνη, υπήρχε εξαρχής μια κάβα τραγουδιών. Από εκεί και έπειτα η ενορχηστρωτική διαδικασία σίγουρα ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος στον Αντώνη (Αυγουλλά), αλλά είναι πλέον μια διαδραστική κατάσταση με την μπάντα. Ο καθένας έβαλε τα δικά του στοιχεία.
Θεωρούμε επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στον Πέτρο Βεντούρη, που μας έχει δώσει στίχους τεσσάρων κομματιών. Πρόκειται για έναν φίλο, που γνωρίσαμε στην Πάρο. Ο δίσκος μας είναι μια δουλειά  χειροποίητη όπως μας αρέσει να λέμε . Έγινε με πολύ αγάπη, μεράκι και καλή διάθεση χωρίς να έχουμε ουσιαστικά επαγγελματική εμπλοκή στο κομμάτι των ηχογραφήσεων και του στούντιο.

Έχοντας παρακολουθήσει live σας, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με την επιλογή των τραγουδιών σας σε αυτά, πείθοντας με αυτόν τον τρόπο και τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά, δημιουργώντας μια ωραία ατμόσφαιρα. Πως λειτουργεί η επιλογή των κομματιών;
Πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία. Αυτό που παρακολουθεί το κοινό σε μια συναυλία, είναι αποτέλεσμα δοκιμών και προηγούμενων συναυλιών. Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, καταλήγουμε σε κάποια κομμάτια, σε μια δομή του προγράμματος που λειτουργεί καλύτερα. Είναι επιλογές που αρέσουν κυρίως σε εμάς ώστε να βγάλουμε την ενέργεια που θέλουμε και να περάσει στο κοινό. Δεν έχουμε μπει ποτέ στη λογική του πιασάρικου. Φυσικά, υπάρχει η λογική κάποιων αναγνωρίσιμων τραγουδιών για να μπορείς να δίνεις και ένα στίγμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο στη φάση που είμαστε να επικοινωνήσουμε μόνο δικά μας τραγούδια, οπότε διαλέγουμε και βάζουμε κομμάτια τα οποία μας εκφράζουν.
Μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας αποτελεί και το πώς θα ενορχηστρώσουμε ένα κομμάτι για το live. Είναι «τροφή» για να βάλουμε και δικές μας ιδέες, που μπορούν να οδηγήσουν σιγά-σιγά σε κάποια καινούρια σύνθεση.

Υπάρχουν τραγούδια «εμμονές» για εσάς; Τραγούδια που ποτέ δε λείπουν απ’ το πρόγραμμα σας;
Υπάρχουν ναι! Είναι τραγούδια που και εμείς τα θέλουμε και οι άνθρωποι που μας τιμούν με την παρουσία τους τα ζητάνε. Το φοβερό είναι ότι όσο και να τα έχουμε παίξει, δε τα βαριόμαστε.


Ποια τα ερεθίσματα και τα πρότυπα σας; Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που σας στιγμάτισαν;
Νομίζουμε ότι ο καθένας από εμάς έχει περάσει από μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και μουσικής και όλοι μας έχουμε πάρει στοιχεία από διαφορετικά είδη μουσικής. Είμαστε μια μπάντα έξι ατόμων όπου ο καθένας στο μουσικό του όργανο έχει κάποιους συγκεκριμένους μουσικούς άξονες.
Ο καθένας μας προσπαθεί να εντάξει τα στοιχεία που έχει, μέσα σε ένα σύνολο πολύ συγκεκριμένων οργάνων και μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και εξελίσσει την όποια ταυτότητα μπορεί να έχουμε και δίνει ένα συγκεκριμένο στίγμα. Αυτό είναι το σπουδαιότερο σε αυτή τη φάση!

Τα τραγούδια σας και οι επιλογές των κομματιών σας, περνάνε ένα κοινωνικοπολιτικό μήνυμα. Πόσο σημαντικό είναι για μια μπάντα, να ανήκει ιδεολογικά στην ίδια κατεύθυνση;
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση και να συγκλίνουμε πάνω-κάτω σε αυτό. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά! Δε θα μπορούσαμε να παίξουμε μαζί μουσική, εάν δεν είχαμε κοινές αξίες.
Το αν έχουν έντονα το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο τα κομμάτια που παίζουμε, νομίζω ότι έχει να κάνει με τα ερεθίσματα που παίρνουμε έτσι κι αλλιώς από την κοινωνία , από τις καταστάσεις που ζούμε και από όλο αυτό που γίνεται γύρω μας. Δε μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι. Το μέσο το δικό μας, είναι η μουσική και ο στίχος!

Πόσο σημαντικό είναι επίσης να εκφράζεστε για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, μέσα από τα τραγούδια σας;
Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική ή έχουν δημόσιο λόγο, να παίρνουν θέση στα πράγματα. Αλλιώς τι; Κάνεις απλά ένα live για να περάσουμε καλά; Γράφεις, παίζεις τραγουδάς μέσα σε ένα περιβάλλον, δεν μπορείς να είσαι αδιάφορος. Προσπαθούμε όσο μπορούμε  να παράγουμε Τέχνη. Πιστεύουμε ότι λειτουργεί σαν καθρέφτης, αυτό που ζούμε εμείς κι αυτό που βγάζουμε προς τα έξω.

…είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική ή έχουν δημόσιο λόγο, να παίρνουν θέση στα πράγματα. Αλλιώς τι; Κάνεις απλά ένα live για να περάσουμε καλά; Γράφεις, παίζεις τραγουδάς μέσα σε ένα περιβάλλον, δεν μπορείς να είσαι αδιάφορος…

Πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει μια μπάντα σήμερα;
Kαθόλου εύκολο! Στην Ελλάδα, είναι μια δύσκολη διαδικασία να κάνεις την όποια μορφή Τέχνης. Δεν είναι μόνο η μουσική! Ίσα- ίσα που αυτή μπορεί να είναι από τις πιο ευνοημένες μορφές τέχνης με την έννοια ότι επικοινωνείται πιο εύκολα σε σχέση με κάποια άλλη τέχνη. Το περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο, υπάρχει έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού. Υπάρχουν οι “δεινόσαυροι” που δεν αφήνουν χώρο σε κανέναν άλλον. Το θέμα, είναι να αρχίσει το κοινό να αλλάζει αυτά που θέλει να ακούσει.

group parody_interview_2016_04_010

Υπάρχει κάβα τραγουδιών στα συρτάρια σας;
Υπάρχει μια μικρή κάβα τραγουδιών. Βέβαια, ο δίσκος κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και είμαστε στη φάση του να επικοινωνήσουμε αυτή τη δουλειά. Επίσης ο Αντώνης (Αυγουλλάς) είναι φαντάρος. Τον έχουμε αντικαταστήσει προσωρινά με το Σίμο Συμεωνίδη, που είναι ο δάσκαλος του στην κιθάρα…

Ποια τα επόμενα σχέδια σας;
Όπως είπαμε, η μπάντα αποτελείται από έξι άτομα. Επειδή όμως οι καιροί είναι Παράξενοι, το να παίζεις πλέον σε κλειστούς χώρους είναι δύσκολο με τόσα άτομα. Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει να κάνουμε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, το ακουστικό που λέμε εμείς που αποτελείται από τέσσερα άτομα.
Οι επόμενες εμφανίσεις μας, είναι στις 15 Απρίλη με το ακόμα πιο μικρό ακουστικό (2 άτομα στο Ασκέρι στην Αγία παρασκευή, στις 22 Απρίλη συμμετέχουμε σε ένα live στο Hoxton στο Γκάζι, στις 23 παίζουμε στο 306 All day cafe-bar στον ύψος του μετρό Νομισματοκοπείο και 6 Μάη στο Ρυθμός stage στην Ηλιούπολη. Εργαζόμαστε για το καλοκαίρι  για να παίξουμε τα τραγούδια μας σε όλη την Ελλάδα…

Πως φαντάζεστε την μπάντα μετά από λίγα χρόνια;
Θα θέλαμε αυτή η μπάντα να μπορεί ακόμη να δημιουργεί, να συμπράττει, να μπορεί να αλληλεπιδρά και να κάνει μουσική, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Να είμαστε πιο δεμένοι και να εξελισσόμαστε διαρκώς.
Όσο υπάρχει σύγκλιση, όρεξη και δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες, μπορεί να κρατήσει το σχήμα αυτό για πολλά χρόνια, χωρίς φυσικά να μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.
Ονειρευόμαστε μια γενική ανοδική πορεία!

—————–

*** Ο δίσκος «Παράξενοι Καιροί» υπάρχει σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία. Κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2015 από την Εταιρεία «Αεράκης- Σείστρον».

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…
*** Ευχαριστούμε το 306
all day cafe, στον Χολαργό, για τη φιλοξενία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here