Η Νένα Μεντή, μετά την ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ξανασυναντά τον Πέτρο Ζούλια στη σκηνή του θεάτρου ΧΩΡΑ το Δεκέμβριο 2017 σε μια παράσταση αφιερωμένη στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ.

Μαζί με την Ελένη Ουζουνίδου, την Έρση Μαλικένζου και νέες ηθοποιούς, θα ζωντανέψουν τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

gynaikes_tou_papadiamanti_2017_09_001

Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Με προεξάρχουσα γυναίκα- ηρωίδα  τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας , στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

Οι μελωδίες  και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας με το πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία με τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.

Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει  μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.  «Σα να ΄χαν ποτέ  τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου», όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς γίνεται το όχημα για να ταξιδέψει  κανείς μέσα στο πέλαγο της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Στο τιμόνι καπετάνιος, για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια.

Συντελεστές

Σύνθεση Κειμένων – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός

 

Παίζουν οι ηθοποιοί

Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ελένη Ουζουνίδου, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου

Πρεμιέρα: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Μέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή

Ώρα Έναρξης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο  στις 9μ.μ., Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές Εισιτηρίων:

Κανονικό 17€, Μειωμένο 13€ (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών), Ανέργων 10€

 

Προπώληση εισιτηρίων:

www.viva.gr | Viva Kiosk Σύνταγμα, Media Markt, Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και στα ταμεία του θεάτρου

*Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Πληροφορίες για τις ομαδικές κρατήσεις στα τηλέφωνα 2108673945 και  6982381385

Θέατρο Χώρα | Αμοργού 20, Κυψέλη | 2108673945

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here