Η filmtrade παρουσιάζει τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν
Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ

Με τους:
Ρομαίν Ντυρίς
Αναΐς Ντεμουστιέ
Ραφαέλ Περσονάζ

Μια ερωτική ιστορία γεμάτη σασπένς που δεν μοιάζει με καμία άλλη!

16 Απριλίου στους κινηματογράφους…

kainourgia_filenada_2015_04_01

Σύνοψη
Μετά το θάνατο της καλύτερής της φίλης, η Κλαιρ πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, ώσπου μια καινούργια φιλενάδα, που κρατά ένα εντελώς ασυνήθιστο μυστικό, μπαίνει στη ζωή της. Η νέα αυτή σχέση την οδηγεί σε πολλές αναπάντεχες ανακαλύψεις που ενώ αρχικά την σοκάρουν, ταυτόχρονα της ανοίγουν νέους ορίζοντες και τελικά την οδηγούν στο να ξαναβρεί το κέφι της για ζωή μέσα από μια νέα μεταμορφωμένη προσωπικότητα.

Βραβεία – Φεστιβάλ

  • Βραβείο San Sebastian Official Selection 2014.
  • Toronto 2014, Gala Presentation.
  • London 2014, Gala.
  • Βραβείο κοινού, St Petersburg 2014.
  • Επίσημη προβολή στην τελετή λήξης Γαλλόφωνου Φεστιβάλ 2015 στην Αθήνα.

Συντελεστές

Ο σκηνοθέτης, Φρανσουά Οζόν
Ο Φρανσουά Οζόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1967. Γιος διανοούμενων μεγαλοαστών, επηρεάστηκε από Ευρωπαίους σκηνοθέτες όπως ο Χίτσκοκ, ο Ρενουάρ και ο Φασμπίντερ. Σπούδασε κινηματογράφο στο FEMIS, την καταξιωμένη γαλλική σχολή κινηματογράφου και σκηνοθέτησε διάφορες μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 1996 ο Οζόν βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο για την ταινία “Α Summer Dress”, μία μικρού μήκους ταινία για έναν γκέι άνδρα που βρίσκεται σε διακοπές με τον σύντροφό του. Στη συνέχεια, ο Οζόν σκηνοθέτησε την μεσαίου μήκους “See the Sea”. Ακολούθησε το “Sitcom”, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κανών. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε το “Les Amants Criminels”, ταινία που τονίζει ακόμα περισσότερο την εμμονή του σκηνοθέτη με τη δυσλειτουργικότητα. Με τις δουλειές του αυτές να τον έχουν εδραιώσει ως το “τρομερό παιδί” του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης στη συνέχεια διασκεύασε ένα από τα πρώτα θεατρικά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, “Water Drops on Burning Rocks”. Η ταινία διακρίθηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η επόμενη ταινία του Οζόν, “Under the Sand”, με πρωταγωνίστρια τη Σαρλότ Ράμπλινγκ, αφήνει για λίγο στην άκρη την σεξουαλικά φορτισμένη θεματολογία και καταπιάνεται με το θέμα του θανάτου και του πένθους. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Σεζάρ το 2002 στις κατηγορίες Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Ο Οζόν συνέχισε την απρόβλεπτη πορεία του με το “8 Γυναίκες”, μία ιστορία μυστηρίου με αισθητική μιούζικαλ, όπου ένας φόνος λαμβάνει χώρα σε ένα απομονωμένο σπίτι γεμάτο με ύποπτους χαρακτήρες. Το 2003 ο Οζόν συνεργάστηκε ξανά με τη Σαρλότ Ράμπλινγκ στην “Πισίνα”, την μυστηριώδη ιστορία μιας καταπιεσμένης μεγαλύτερης γυναίκας που έρχεται σε αντίθεση με την ανεμελιά μιας νεαρότερης κοπέλας. Ακολούθησαν οι ταινίες “5×2”, “Ο Χρόνος που Απομένει” και το “Angel: Μια Ζωή σαν Όνειρο” το πρώτο αγγλόφωνο φιλμ του που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Elizabeth Taylor Ακολουθει το «Ricky» (2009) και το «La Refuge». Το 2010 ο Οzon παρουσιαζει την ρομαντική κομεντί «Potiche» με την Catherine Deneuve και τον Gerard Dépardieu, που θριαμβευει στο γαλλικό box office με τρία εκατομμύρια εισιτήρια και ακολουθεί «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο». Τελευταία του ταινία πριν το “Η Καινούργια φιλενάδα” ηταν η «Nέα και όμορφη» (2013), όπου ο Ozon σκιαγραφούσε το πορτρέτο μιας όμορφης έφηβης μεγαλοαστής, που στρέφεται στην πορνεία.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Η καινούργια φιλενάδα» (2014), «Νέα και όμορφη» (2013), «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο» (2012), «Potiche» (2010), «Le refuge» (2009), «Ricky» (2009), «Une rose entre nous» (μικρού μήκους), «Αngel», (2007), «Quand la peur devore l’ ame» (μικρού μήκους). «Α curtain raiser» (μικρού μήκους). «Τime to leave» (2005), «5 επί 5» (2004), «Swimming pool» (2003), «Οκτώ γυναίκες» (2002), «Sous le sable» » (2000), «Water drops on burning rocks» (2000), «Les Amants criminels» (1999), «Χ2000», (μικρού μήκους 1998). «Scenes de lit» (μικρού μήκους 1998), «Sitcom» (1998), «See the sea» (1997), «Α summer dress» (μικρού μήκους, 1996), « «L’ home ideal» (μικρού μήκους 1996), «Jospin s’ eclaire» (ντοκιμαντέρ 1995), «Little death» (μικρού μήκους, 1995), «Truth or dare» (μικρού μήκους 1993), «Thomas reconstitute» (μικρού μήκους 1992), «Deux plus un» (μικρού μήκους 1991), «Le trou madame» (μικρού μήκους 1991), «Peau contre peau» (μικρού μήκους, 1991), «Une goutte de sang» (μικρού μήκους, 1991), «Mes parents un jour d’ ete» (μικρού μήκους 1990), «Les doigts dans le ventre» (μικρού μήκους 1988), «Photo de famille» (μικρού μήκους, 1988).

Ρομαίν Ντυρίς
Ο Ρομαίν Ντυρίς γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Μαΐου 1974 από πατέρα αρχιτέκτονα και μητέρα χορεύτρια. Αρχικά είχε ιδρύσει ένα γκρουπ jazz-funk-rap, το οποίο εγκατέλειψε. Η ενασχόλησή του ως ηθοποιός ήταν εντελώς τυχαία. Το 1993 τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Cédric Klapisch ο οποίος και του πρόσφερε έναν ρόλο.

Με πολλαπλές υποψηφιότητες στα Βραβεία ο Σεζάρ ο γοητευτικός Romain Duris έπαιξε σε γαλλικές ταινίες δράσης όπως το  Doberman του Jan Kounen και σε arthouse επιτυχίες του γαλλικού κινηματογράφου όπως το CQ, το Le Divorce,  L ‘Auberge Espagnole (με την Audrey Tautou), το Osmose, και το Exils (Εξόριστοι) του Τονυ Γκατλίφ, o Ρομαίν Ντυρίς γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Το 1999 για το ρόλο του στο Peut-Être  κέρδισε το Cesar Award for Most Promising Actor. Το 1997 είναι και πάλι υποψήφιος για το βραβείο Cesar Award for Μost Promising Actor για το ρόλο του στην ταινία “Gadjo Dilo” του Tονυ Γκατλίφ. Ενώ μεσολάβησαν πολλές ακόμη υποψηφιότητες για βραβείο Cesar, η  καταπληκτική ερμηνεία του ως David στην ταινία «Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ» του François Ozon του χάρισε ακόμη δυο υποψηφιότητες, για Cesar Award for Best Actor και για Lumieres Award for Best Actor.

Αναΐς Ντεμουστιέ
Η Αναΐς Ντεμουστιέ γεννήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη του 1987 στη Λιλ (Γαλλία). Είχε πάθος για την ηθοποιία από νεαρή ηλικία και από επτά ετών ξεκίνησε να σπουδάζει θέατρο και μόλις 12 ετών ανέλαβε ένα μικρό ρόλο στο Le monde de Marty (1999), όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Michel Serrault. Αποφασισμένη να επαναλάβει αυτή την υπέροχη κινηματογραφική εμπειρία, η νεαρή Αναϊς κερδίζει το 2003 το πρώτο σημαντικό ρόλο της στο Le temps du loup, ένα οικογενειακό δράμα σε σκηνοθεσία του Michael Haneke, με την Isabelle Huppert και την Béatrice Dalle στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της 34ης απονομης βραβείων César, η Αναΐς Νταμουστιέ ήταν υποψήφια στην κατηγορία Cesar Award for Μost Promising Actress για την ερμηνεία της στο δράμα Les Grandes Personnes, επιβεβαιώνοντας την πολλά υποσχόμενη καριέρα της. Το 2014 η ισχυρή παρουσία της νεαρής ηθοποιού ήταν χαρακτηριστική στο τοπίο του γαλλικού κινηματογράφου, δεδομένου ότι συμμετείχε σε πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της ρομαντικής κωμωδίας Situation amoureuse: c’est complique, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Alpe d’Huez και του Bird People του Pascal Ferran, καθώς και του Αu fil d’ Arianne (Ο μίτος της Αριάδνης) του Robert Guédiguian. Τέλος συμπρωταγωνιστεί ως Claire στο H KAINOYΡΓΙΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ του François Ozon. Υπερδραστήρια η Anaïs Demoustier συμμετέχει σε τέσσερις ταινίες το 2015.

Πληροφορίες για την ταινία
Διάρκεια: 107′
Σκηνοθεσία – σενάριο: François Ozon
Πρωταγωνιστούν: Romain Duris , Anaïs Demoustier , Raphaël Personnaz
Παραγωγή: Eric Altmayer – Nicolas Altmayer
Μουσική: Philippe Rombi
Φωτογραφία: Pascal Marti 

Στην ταινία εκτός από την εξαιρετική μουσική του Philippe Rombi, ακούγονται τα τραγούδια:

  • “Hot N Cold” (K. Perry / L. Gottwad / M. Martin) Performed by Katy Perry.
  • “Une Femme avec toi” (A. Ferrari / V. Pallavicini / P. Delanoë) Performed by Nicole Croisille.
  • “Follow Me”  (A. Lear / A. Moon) Performed by Amanda Lear.
  • “Mon cœur s’ouvre à toi” (Camille Saint-Saens, Aria from Samson and Delilah) Vocals: Klaus Nomi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here