Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Γιάννης Τσούμαλης

«Και τώρα πρέπει να βρω δυο λόγια να σας πω. Τις βρήκα έτοιμες τις λέξεις». Όχι, δεν τις αντέγραψα από κάπου. Μου τις ”γέννησε”’ έτσι απλόχερα και ειλικρινά η ξεχωριστή εμφάνιση της Νατάσσας Μποφίλιου στο Θέατρο Πέτρας, την περασμένη Παρασκευή. Έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα, η «Βαβέλ» επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για να καταφέρει, ώριμη και δοκιμασμένη πια, να μιλήσει στις καρδιές μας.

bofiliou_natassa_live_2016_09_011

Απ’ όταν ξεκίνησε αυτός ο κύκλος παραστάσεων, αυτό που είχε κάνει εντύπωση ήταν η επιλογή να ακούγονται σε αυτές σχεδόν όλα τα τραγούδια του νέου δίσκου, πολύ πριν κυκλοφορήσουν. Πλέον, το 1/3 που καταλαμβάνει η «Βαβέλ» στο πρόγραμμα ούτε σύγχυση προκαλεί, ούτε ασυνεννοησία. Κυρίως οι στίχοι του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, ο οποίος επιμελείται και το πρόγραμμα, κάποια λόγια του Οδυσσέα Ιωάννου αλλά και μερικές δανεικές επιλογές και ευχάριστες εκπλήξεις, συνέθεσαν το αποτύπωμα της βραδιάς, υπό τη μαεστρία του εγκεφάλου της ενορχήστρωσης, Θέμη Καραμουρατίδη και τη συνοδεία επτά νέων και ικανότατων μουσικών.

 

Η Νατάσσα υπερέβη για άλλη μια φορά τον εαυτό της στο κομμάτι της σκηνικής παρουσίας και των φωνητικών της ικανοτήτων. Οι βαθιές ανάσες της μετά από κάθε δυνατό τραγούδι το πρόδιδαν ευχάριστα. Ξεκινώντας με τα «δικά της τραγούδια», ζήτησε την «παρέα» μας και η βραδιά γρήγορα απέκτησε παλμό. «Μέρες του φωτός», «Ανταλλάγματα» και φυσικά η καινούρια «Βαβέλ» ανέβασαν τη διάθεση. Με «Τσιγάρα βαριά» ήρθε και το «Δάκρυ» και η συγκίνηση για όλους αυτούς που χωρέσαμε στο «Μέτρημα», γι’ αυτούς που «βρήκαμε και χάσαμε» και που στους άλλους είπαμε απλά πως ήταν το «Όνομά μας».

 

Η βραδιά είχε και δύο όμορφες, μικρές εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν ο μουσικός Κώστας Τσίρκας, ο άνθρωπος που ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις στο ξεκίνημα της Νατάσσας. Με την κιθάρα του επί σκηνής, ακούσαμε την «Ασπιρίνη» σε μια λιτή ενορχήστρωση, πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω, τότε που οι άνθρωποι αυτοί έπαιζαν σε διαστάσεις δωματίου. Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω τί σκέφτονταν χθες. Σε μια απρόσμενη στιγμή, βρέθηκε επί σκηνής και ο πατέρας της Νατάσσας, ο κύριος Νίκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το κοινό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτό που ζει ως πατέρας, συνόδεψε την κόρη του στο «Έτσι ειν’ η ζωή». Νωρίτερα, η Νατάσσα είχε αφιερώσει στη μητέρα της το «Δεμένη».

 

Τις δικές του στιγμές είχε φυσικά και ο Θέμης στο πιάνο, που τραγούδησε το «Δίκιο μου» και το «Έχω ένα σχέδιο», ένα πολύ σημαδιακό τραγούδι, από το οποίο ξεκίνησε και η καρμική γνωριμία του με τη Νατάσσα και τον Γεράσιμο, στα πλαίσια των ακροάσεων της Μικρής Άρκτου. Παρεμπιπτόντως, ο Θέμης είναι και ένας εξαιρετικός ερμηνευτής εκτός από συνθέτης.

 

Αυτό που ξεχωρίζει τη Νατάσσα είναι και οι πολλαπλές εναλλαγές ψυχολογικών καταστάσεων που παρουσιάζει στη σκηνή. Με πειρακτικό και παιχνιδιάρικο ύφος, πιάνει το «Ραντεβού» και το απογειώνει μιμούμενη τη Μαρινέλλα. «Απογυμνώνει» άφοβα τα ενδότερά της ταυτιζόμενη με την «Αντιγόνη» και το «Μέτρημα» και βγάζει όλη τη δύναμη της ψυχής της τραγουδώντας το «Μέχρι το τέλος» και το «Εν λευκώ». Και αν δεν πει το τελευταίο, δεν φεύγει από τη σκηνή, πράγμα που παραδέχθηκε και η ίδια.

 

Έτυχε να παρακολουθήσω τη συναυλία και σε έναν από τους καλοκαιρινούς της σταθμούς. Είδα πολλές βελτιώσεις και αρκετές διαφορές. Συμπερασματικά, η συναυλία της Παρασκευής έδειξε το ύψιστο σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Νατάσσα. Ένα σημείο στο οποίο βρέθηκε με πολλή δουλειά, επιμονή και φυσικά υπομονή, που μοιράστηκε με το Θέμη και το Γεράσιμο όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μιλάμε αυτή τη στιγμή για το καλύτερο και πιο παραγωγικό τρίγωνο δημιουργών στην ελληνική μουσική. Τονίζω, το «αυτή τη στιγμή», για να μην παρεξηγηθώ. Και το μέλλον είναι ακόμα μπροστά τους. Συγχαρητήρια!

bofiliou_natassa_live_2016_09_010

Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί:
Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις)
Άρης Ζέρβας (τσέλο, βοηθός ενορχηστρωτή)
Γιάννης Δημητριάδης (πλήκτρα, ακορντεόν)
Γιώργος Μπουλντής (ηλεκτρικό μπάσο και κοντραμπάσο)
Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα)
Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα)
Γιώργος Κάστανος (κλαρινέτο-σαξόφωνο)
Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λάφτα, μπουζούκι, μαντολίνο)

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here